Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
In activitatea oricarui comerciant apar situatii inevitabile in care marfa din magazin sau depozit se degradeaza, se deterioreaza sau ajunge la termenul de expirare. Fie ca este vorba despre conditii improprii de pastrare, manipulare necorespunzatoare sau pur si simplu trecerea timpului, aceste pierderi trebuie gestionate corect atat din punct de vedere contabil, cat si legal. Scoaterea din gestiune a acestor produse poate parea, la prima vedere, un proces complicat – o adevarata ecuatie cu mai multe necunoscute. Tocmai de aceea, in randurile de mai jos vom clarifica pasii esentiali si documentele necesare pentru a face ordine in gestiune si a evita eventualele neplaceri la un control.
Intrebare: "Va rog sa ne ajutati cu tratamentul contabil si fiscal in cazul casarilor de materii prime, materiale si produse finite. Am facut in cursul anului casari pentru produse degradate, nevandabile etc. pentru care avem o asigurare de stocuri si avem si dovada distrugerii lor prin societati specializate in reciclare."
Dupa inregistarea in contabilitate, marfa defecta poate fi scoasa din gestiune sub forma de perisabilitati/scazaminte sau sub forma de stocuri degradate calitativ.
Societatea poate casa marfa degradata calitativ/defecta, care nu mai poate fi valorificata in mod obisnuit, pe baza documentelor care atesta starea acesteia si in functie de destinatia data, respectiv: lista de inventar, proces-verbal de constatare daune, referat aprobat de conducere cu privire la modalitatea prin care se doreste scoaterea din evidente, proces-verbal de declasare/de distrugere, aviz de insotire a marfii si factura, daca marfa deteriorata este valorificata in vreun fel (inclusiv, prin vanzare ca deseu) etc.
In privinta perisabilitatilor/scazamintelor, societatea poate determina perisabilitati conform Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, aprobate prin HG 831/2004, in vigoare si in prezent.
Prevederile HG 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare se refera doar perisabilitati legale admise si deductibile referitoare la comercializarea pruduselor nealimentare si alimentare destinate consumului uman, respectiv produse medicamentoase de uz uman si produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar.
Prin urmare, trebuie sa va raportati la prevederile fiscale de la art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, unde se mentioneaza ca: nu sunt deductibile, cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII. Aceste cheltuieli sunt deductibile in urmatoarele situatii/conditii:
1. bunurile/mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;
2. bunurile/mijloacele fixe amortizabile pentru care au fost incheiate contracte de asigurare;
3. bunurile/mijloacele fixe amortizabile degradate calitativ, daca se face dovada distrugerii;
4. alimentele destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare, altele decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 si 2, daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
5. subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman, altele decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 - 3, daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
6. produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
7. alte bunuri decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 - 6, daca termenul de valabilitate/expirare este depasit, potrivit legii;
La pct. 17 alin. (3) din Normele metodologice, se prevede ca, conditia referitoare la distrugerea stocurilor se considera indeplinita atat in situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care stocurile sau mijloacele fixe amortizabile sunt predate catre unitati specializate.
Cu privire la TVA, conform art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal coroborat cu pct. 78. (10) lit. d) din Normele de aplicare, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator in situatii cum ar fi, de exemplu, dar fara a se limita la acestea: bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii.
La pct.78. alin. (11) din Normele de aplicare ale art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, se prevede ca situatiile mentionate la alin. (10) nu sunt exhaustive, in orice alta situatie in care persoana impozabila aduce suficiente dovezi ca bunurile sunt distruse, pierdute sau furate, nu are obligatia ajustarii taxei.
La pct. 78 alin. (12) din norme se arata ca, obligatia de a demonstra sau confirma in mod corespunzator ca bunurile au fost distruse, pierdute sau furate, in sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, revine persoanei impozabile. In situatia in care organele de inspectie fiscala nu considera suficiente dovezile furnizate de persoana impozabila, acestea pot obliga persoana respectiva sa efectueze ajustarea taxei. Conform principiului proportionalitatii, organele fiscale nu pot solicita persoanei impozabile mai mult decat ceea ce este necesar pentru dovedirea incidentului care a condus la pierderea, distrugerea sau furtul bunului, astfel incat sarcina persoanei impozabile sa nu devina practic imposibila sau extrem de dificila.
Astfel, pentru bunurile degradate calitativ, respectiv expirate, care nu mai pot fi valorificate, societatea nu are obligatia ajustarii TVA in favoarea bugetului de stat doar daca va proceda la distrugerea acestora daca poate face dovada distrugerii.
Dovada distrugerii consta in documente ce atesta stocul cantitativ-valoric al bunurilor degradate calitativ, expirate, respectiv listele de inventariere intocmite in conformitate cu OMFP 2861/2009, proces-verbal intocmit de comisia de inventariere cu privire la degradarea calitativa si propunerea de distrugere a bunurilor si proces-verbal intocmit cu ocazia distrugerii bunurilor, insotit de alte documente.
Predarea la societatea de reciclare se face in baza unei facturi de vanzare deseuri sau in baza unui aviz de insotire atunci cand aceste produse nu se vand.
Prin urmare in cazul facturilor de deseuri veti analiza in primul rand daca pentru categoriile de deseuri vandute se poate aplica taxarea inversa conform art.331 din codul fiscal
In cazul produselor finite:
1. Reclasificarea in produse reziduale:
346 = 345
2. Vanzarea ca deseuri eventual aplicand macanismul taxarii inverse si retinerea taxei de mediu daca este cazul:
4111 = 703
635 = 4111
3. Descarcare gestiune:
711= 346
4. In cazul in care nu se intocmeste factura de vanzare deseuri acestea vor fi scazute in baza unui proces verbal de predare -primire/aviz de insotire la o firma de colectare deseuri.
In cazul materiilor prime si materialelor
1. Vanzarea ca deseuri eventual aplicand macanismul taxarii inverse si retinerea taxei de mediu daca este cazul:
4111 = 703
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea neagra a controlului fiscal
3. Descarcare gestiune:
6588= 3xx
4. In cazul in care nu se intocmeste factura de vanzare deseuri acestea vor fi scazute in baza unui proces verbal de predare -primire/aviz de insotire la o firma de colectare deseuri.
In concluzie, pentru marfa expirata trebuie sa faceti dovada distrugerii, pentru a fi deductibila din punctul de vedere al TVA si al impozitului pe profit.
Raspuns oferit in luna aprilie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Cunoasteti NOILE reguli privind INCHIDEREA de Luna si de EXERCITIUL Financiars
Inchiderea de luna si a exercitiului financiar bat la usa!
Stii cum sa-ti simplifici viata?
Descoperiti toate noutatile in lucrarea Inchiderea de LUNA si de EXERCITIU financiar. Reguli de baza si proceduri!
Procesul pas cu pas. Reguli, proceduri, atentionari pentru gestiune financiara sanatoasa, conform legislatiei fiscale in vigoare
Articole similare
CE este PatrimVen si CUM imbunatateste comunicarea intre institutii publiceBonurile fiscale vor contine noi informatii: Proiectul Finantelor pentru casele de marcatPastrarea facturilor emise si incarcate in RO e-Factura: cerinte specifice incepand cu 1 iulie 2024Procedura de evidentiere a bacsisului pe documentele fiscale emise de societateDecontare transport salariati cu masina personala: documente si monografie contabilaUltimele articole
Regimul fiscal al artistilor, in Monitor: drepturi, coduri CAEN si obligatii fiscaleCe DOCUMENTE FISCALE pot fi eliberate prin SPV, dar si alte facilitatiStrategia ANAF in 2021 - 2024: simplificarea documentelor fiscale si noi masuri de combatere a evaziunii fiscaleIdentificarea VIDEO la distanta va deveni functionala printr-o legislatie nouaExamenul de consultant fiscal se va desfasura in data de 20 noiembrie 2020. Vezi tematica si bibliografia