In cuprinsul urmatorului studiu de caz facem referire la un bar care vinde bauturi alcoolice si non-alcoolice si care detine un borcan sigilat cu TIPS in care cumparatorii lasa bacsis neinclus in bonul fiscal, la dorinta, in beneficiul salariatilor. In cele ce urmeaza vom afla opinia specialistului privind procedura legala a acestor sume de bani, astfel incat un eventual control Antifrauda sa gaseasca sumele in numerar, conform registrului de casa.
Potrivit Legii Nr. 376/2022 din 23 decembrie 2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (Monitorul Oficial nr. 1255 din 27 decembrie 2022), operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5610 - Restaurante, respectiv 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, au obligatia de a evidentia separat pe documentele fiscale emise catre clienti (bonuri fiscale si/sau facturi) bacsisul.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Legea precizeaza ca prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.
Procedura de evidentiere a bacsisului pe documentele fiscale emise de societate
Procedura de evidentiere a bacsisului pe documentele fiscale emise de societate este urmatoarea:
Operatorii economici au obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei. Nota de plata trebuie sa contina si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis, in valoare absoluta;
Bacsisul se evidentiaza distinct pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea bacsis, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia (numerar sau POS);
In situatia in care, la solicitarea clientilor, operatorii economici elibereaza acestora si factura, bacsisul se evidentiaza distinct si pe aceasta.
In ceea ce priveste regimul fiscal al bacsisului, Codul fiscal mentioneaza ca acesta nu poate fi asimilat din punctul de vedere al TVA, unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, prin urmare bacsisul nu va fi purtator de TVA.
De asemenea, sumele provenite din incasarea bacsisului nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru societate, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor. Prin urmare, bacsisul trebuie evidentiat in contabilitatea societatii pe seama conturilor de terti, respectiv de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Procedura si modalitatea de distribuire catre salariati trebuie stabilite printr-un regulament intern.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T Ghid de raportare corecta
Si nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere faptul ca distribuirea catre salariati se va face dupa retinerea la sursa a impozitului pe venit (10%), veniturile respective fiind incadrate in categoria veniturilor din alte surse. Codul fiscal mentioneaza ca pentru aceste venituri in schimb nu se datoreaza CAS si/sau CASS.
Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com