email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CE este PatrimVen si CUM imbunatateste comunicarea intre institutii publice

CE este PatrimVen si CUM imbunatateste comunicarea intre institutii publice
UATPatrimVendocumente fiscale

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati reaminteste unele aspecte cu privire la utilizarea Sistemului Informatic PatrimVen de catre unitatile administrativ teritoriale (UAT), in vederea punerii in aplicare a prevederilor Codului de Procedura Fiscala.

Ce este PatrimVen

PatrimVen este un sistem informatic (SI) destinat schimbului de informatii dintre institutii publice/autoritati publice(IP/AP) privind veniturile/situatia patrimoniala a cetatenilor.
Art. 701 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza la alin. (1) modalitatea de colaborare intre Ministerul Finantelor/ANAF si UAT-uri:
(1) Furnizarea de informatii si documente intre Ministerul Finantelor/A.N.A.F. si autoritatile publice, institutiile publice si de interes public (...) se realizeaza, in forma dematerializata, astfel:
a) in cazul autoritatilor publice, institutiilor publice si de interes public definite conform art.11,alin.(3), lit.a 1 ), utilizand sistemul informatic propriu al Ministerului Finantelor/A.N.A.F., denumit PatrimVen; (…)

Ce trebuie sa stiti despre Formularul P2000 aferent Sistemului PatrimVen

Prin Legea 296/2023 a fost modificat Codul de procedura fiscala si s-a stabilit periodicitatea si termenul pentru depunerea formularului P2000 aferent Sistemului PATRIMVEN, prin care se declara bunurile imobile si mijloacele de transport detinute de persoanele fizice sau juridice.

Astfel, potrivit art. 68 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, organele fiscale locale sunt obligate sa transmita, lunar, pana la data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se declara, organului fiscal central informatii privind bunurile imobile si mijloacele de transport detinute de persoanele fizice sau juridice pentru care exista obligatia declararii conform Codului fiscal.

Formularul aferent Sistemului PATRIMVEN se depune electronic, fiind disponibil pe site-ul ANAF in sectiunea Servicii online/ Descarcare declaratii electronice/Descarcare declaratii. 

De asemenea, informam contribuabilii ca potrivit prevederilor art. 69 - Colaborarea dintre autoritatile publice, institutiile publice sau de interes public din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare:


…(4) Ori de cate ori o institutie sau autoritate publica trebuie sa solutioneze o cerere a unei persoane fizice sau juridice, iar pentru solutionarea cererii legislatia specifica prevede prezentarea unui certificat de atestare fiscala, a
unei adeverinte de venit sau a unui alt document cu privire la situatia fiscala a persoanei in cauza, institutia sau autoritatea publica are obligatia sa solicite certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit sau documentul respectiv de la organul fiscal competent. In acest caz, persoana fizica sau juridica NU mai are obligatia depunerii certificatului, adeverintei sau documentului.(…)

Pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 69 alin. (4) din Codul de procedura fiscala si pentru eficientizarea activitatilor institutionale, rugam UAT-urile sa utilizeze Sistemul Informatic PatrimVen, astfel incat contribuabilii sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze la sediul organului fiscal central pentru obtinerea documentelor fiscale necesare acordarii unor drepturi. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
UATPatrimVendocumente fiscale


Data aparitiei: 29 August 2024

Votati articolul "CE este PatrimVen si CUM imbunatateste comunicarea intre institutii publice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate

    • Factura proforma este un document utilizat in principal pentru a detalia o oferta comerciala, in care sunt specificate bunurile sau serviciile ce urmeaza a fi livrate, impreuna cu pretul acestora. Factura proforma nu reprezinta o factura fiscala si, prin urmare, nu este un document contabil in sensul traditional al termenului. Factura proforma nu este recunoscuta ca document contabil oficial conform legislatiei contabile si fiscale din Romania. Ea nu poate fi...» citeste mai departe aici

  • Cum scoatem din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie

    • Pentru a scoate din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie, trebuie sa urmati pasii de mai jos, respectand baza legala aplicabila in Romania. Intrebare: "O societate platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA are in evidenta contabila 2 clienti cu sume neincasate ce au depasit termenul de prescriptie, fiind neincasate conform scadentelor acestora din aprilie 2019, respectiv decembrie ...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF septembrie 2024 - termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista care cuprinde termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale in septembrie 2024. Zilele de 2, 6, 10, 16, 20, 25 si 30 septembrie sunt considerate termene importante pentru depunerea documentelor fiscale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In calendarul ANAF mai sunt prezentate informatii despre contribuabilii vizati si baza legala pentru fiecare obligatie fiscala in parte. ...» citeste mai departe aici

  • Bilant semestrial nedepus la timp: ce amenzi se aplica?

    • In contextul obligatiilor fiscale si contabile ale societatilor comerciale din Romania, respectarea termenelor pentru depunerea raportarilor financiare este esentiala pentru a evita sanctiunile prevazute de lege. Un exemplu relevant in acest sens este situatia in care o societate nu a depus la timp raportarea semestriala la 30 iunie 2024, termenul legal pentru aceasta fiind stabilit la 19 august 2024. Acest studiu de caz analizeaza consecintele omiterii depuner...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X