ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei) a publicat, in dezbatere publice, proiectul de HG privind procedura de identificare a persoanei la distanta utilizand mijloace video.
Proiectul de act normativ a fost publicat in data de 28 octombrie 2020. Propunerile, sugestiile si opiniile personelor interesate pot fi transmise in termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicarii anuntului, pe adresa de e-mail contact@adr.gov.ro.
Validarea acestui instrument va contribui la:
1. cresterea economica, prin reducerea cheltuielilor si economiile de timp ale companiilor private si institutiilor publice
2. siguranta sanitara, prin faptul ca pastreaza distantarea sociala in procesul de identificare a persoanei
3. cresterea utilizarii serviciilor online si a serviciilor de incredere – simplificarea procesului de autentificare, fara a mai fi nevoie de deplasarea persoanei la ghiseu in vederea identificarii fizice, va fi un stimulent pentru accelerarea procesului de digitalizare in administratia publica si in mediul privat.
Identificarea persoanei la distanta utilizand mijloace video se realizeaza cu ajutorul unui sistem informatic destinat procedurii de identificare la distanta.
Pentru verificarea identitatii persoanei la distanta utilizand mijloace video se utilizeaza atat documentele de identitate, a caror imagine este capturata prin mijlocul video cat si date sau informatii obtinute din surse credibile si independente, pe baza de acorduri/parteneriate incheiate intre institutii si furnizori de servicii de identificare, ca de exemplu: bazele de date ale Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor, Inspectoratului General pentru Imigrari sau ale oricaror autoritati publice, baze de date private care contin informatii de la autoritati publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Identificarea clientilor la distanta utilizand mijloace video de catre prestatorii de servicii de plata
(1) Prestatorul de servicii de plata care doreste sa utilizeze mijloace video pentru identificarea clientilor la distanta, are obligatia de a notifica Autoritatea cu 30 de zile inainte de utilizarea mijloacelor video pentru identificarea clientilor, conform modelului prezentat in Anexa nr. 1.
(2) Notificarea de la alin. (1) va fi insotita de urmatoarele documente:
a) descrierea solutiei tehnice si a echipamentelor utilizate in procesul de identificare la distanta utilizand mijloace video;
(se poate depunde odata cu depunerea documentatiei de avizare a instrumentului financiar de plata cu acces la distanta)
b) raport de audit in care sa se specifice conformitatea cu cerintele prevazute in prezenta hotarare, realizat de un auditor din lista auditorilor IT publicata pe site-ul Autoritatii;
(referintele la identificarea utilizand mijloace video pot fi incluse in raportul de audit intocmit pentru avizarea instrumentului financiar de plata cu acces la distanta)
c) asigurarea de raspundere civila fata de terti care sa acopere prejudiciile cauzate de identificarea incorecta a clientului in valoare de 100.000 euro;
d) declaratia reprezentantului legal ca prestatorul de servicii de plata dispune de politici si proceduri de identificare si diminuare a riscului asociat metodei de identificare, inclusiv personal specializat in conformitate cu prevederile Legii 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) lista standardelor recomandate de catre ETSI si Comisia Europeana, in baza carora se realizeaza identificarea video;
f) declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal ca in procesul de identificare la distanta utilizand mijloace video sunt respectate reglementarile privind protectia datelor cu caracter personal.
Identificarea la distanta utilizand mijloace video poate fi realizata doar de personal cu pregatire specifica. Persoanele care au atributii si responsabilitati in procesul de identificare la distanta utilizand mijloace video vor avea o pregatire periodica in domeniul fraudei si contrafacerii de documente de identificare, spalarii banilor si finantarii terorismului. Atributiile si responsabilitatiile personalului care realizeaza identificare la distanta utilizand mijloace video trebuie sa fie specificate in fisa postului.
Verificarea documentelor de identitate
(1) Trebuie sa verifice vizual starea documentului de identificare, garantand faptul ca nu este deteriorat.
(2) La verificarea documentelor de identitate vor fi avute in vedere urmatoarele aspecte, dar fara a se limita la acestea:
a) starea documentului de identitate, asigurandu-se ca acesta nu a fost falsificat sau nu este deteriorat;
b) existenta elementelor de securitate optica/vizuala, dupa caz;
c) sa ceara persoanei sa incline documentul pe orizontala si / sau verticala in fata camerei;
d) verificarea a cel putin trei elemente de securitate din categorii diferite;
e) verificarea altor elemente, cum ar fi: formatul documentului, dimensiunea si distantarea caracterelor si fontul tipografic, in functie de tipul de document analizat;
f) verificarea continutului caracteristicilor individuale gasite in document, si anume, compararea fotografiilor primare si secundare - fotografia imprimare laser cu cea fantoma (monocroma).