email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul si contributiile aferente declaratiei unice se platesc in contul unic 5504. Codurile IBAN au fost actualizate

Impozitul si contributiile aferente declaratiei unice se platesc in contul unic 5504. Codurile IBAN au fost actualizate
declaratia unicaimpozit pe venitcontributii sociale

UPDATE ANAF a publicat proiectul de OPANAF pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 1612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic. Potrivit documentului, platitorii de venituri obtinute la jocurile de noroc practicate in Romania de persoane fizice nerezidente nu mai au obligatia declararii acestora (Titlul VI din Codul fiscal).

Totodata, au fost abrogate si dispozitiile art. 224 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal referitoare la procentul care se aplica asupra veniturilor brute obtinute la jocurile de noroc practicate in Romania, primite de un participant de la un organizator sau platitor de venituri din jocuri de noroc, prevazute la art. 223 alin. (1) lit. n) din acelasi act normativ.

"Pozitia nr. 25 „Impozit pe veniturile obtinute la jocuri de noroc practicate in Romania de persoane fizice nerezidente” din anexa „Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic” la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contulunic, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 544 din 29 iunie 2018, se elimina.", se specifica in ordin.

Avand in vedere cele mai sus precizate si tinand cont de modificarea si completarea continutului nomenclatorului in baza caruia se declara obligatiile de plata la bugetul de stat utilizand formularul 100 „Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat”, este
necesara armonizarea „Nomenclatoarului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic” cu prevederile Codului fiscal.

 

******

 

Obligatiile fiscale de plata ale contribuabililor persoane fizice pentru veniturile estimate/realizate dupa data de 1 ianuarie 2018 se platesc in contul unic de disponibil 5504 "Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire" si se distribuie de organul fiscal central potrivit metodologiei aprobata prin OANAF 2937/2018.

Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic de contribuabili persoane fizice afost aprobat prin OANAF nr. 2936/28.11.2018. Astfel, urmatoarele obligatii fiscale de plata se vor achita in contul unic 5504:



    1. Impozit pe venit aferent declaratiei unice – baza legala - Art. 120^1 si 123 alin. (7) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal;
    2. Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice - baza legala - Art. 151 alin. (20) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal;
    3. Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice - baza legala - Art. 174 alin. (20) si 182 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.


IBAN-ul corespunzator acestui cont, in functie de trezoreria de care apartin persoanele fizice, se regaseste pe site-ul ANAF:
https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_juridice/codurile_iban

De la aceasta adresa persoanele fizice vor alege judetul/sectorul de care apartin si vor identifica codul IBAN corespunzator contului bugetar 5504.

Sumele platite de catre contribuabili in contul unic, se distribuie de catre organul fiscal central competent, proportional cu obligatiile fiscale de plata, respectiv cu obligatiile fiscale inregistrate in declaratia unica in conturile 20.A.03.51.00 “Impozit pe venit aferent declaratiei unice”, 22.A.21.48.00 “Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice” si 26.A.21.49.00 “Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice”, cu exceptia contribuabililor care beneficiaza de inlesniri la plata.
Codurile IBAN aferente acestor conturi de venituri bugetare nu se inscriu in lista codurilor IBAN care se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Cu exceptia debitorilor  care beneficiaza de inlesniri la plata si a celor care se afla in executare silita sumele distribuite sting obligatiile fiscale, in urmatoarea ordine:

   a) toate obligatiile fiscale principale;
   b) obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a).

In cazul in care suma achitata nu acopera toate obligatiile fiscale aferente uneia dintre categoriile de obligatii fiscale, distribuirea se face, in cadrul categoriei respective, proportional cu obligatiile fiscale de plata.

Obligatiile fiscale datorate de contribuabilii persoane fizice pentru veniturile realizate pana la data de 31 decembrie 2017 se platesc distinct, in conturile bugetare existente aferente fiecarei surse de venit.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaimpozit pe venitcontributii sociale


Data aparitiei: 03 Decembrie 2018
Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2019

Votati articolul "Impozitul si contributiile aferente declaratiei unice se platesc in contul unic 5504. Codurile IBAN au fost actualizate":
Rating:

Nota: 4.18 din 5 din 49 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X