email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractele de activitate sportiva. Ce s-a schimbat incepand cu data de 1 aprilie 2019?

Contractele de activitate sportiva. Ce s-a schimbat incepand cu data de 1 aprilie 2019?
contract activitate sportivacasimpozit pe venit

Participantii la activitatea sportiva: sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori, pot incheia cu structurile sportive, un contract individual de munca sau un contract de activitate sportiva, dupa caz.

Veniturile realizate in baza contractelor de activitate sportiva incheiate potrivit Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, fac parte din categoria veniturilor din activitati independente.
 

ATENTIE!

Incepand cu data de 30 martie 2018, persoanele fizice care incheie contracte de activitate sportiva dupa nu mai au obligatia autorizarii la Oficiul Registrului Comertului sau a inregistrarii fiscale la organul fiscal.
 

IMPOZITUL PE VENIT

- se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut;
- se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii venitului;
- reprezinta impozit final;
- se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut
- se declara in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - formular 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. (articol 681 , articol 132 alineat 2 Cod fiscal, Ordinul ANAF 611/2019)

Exceptia o reprezinta platitorii de venituri - nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si platii impozitului din veniturile platite daca efectueaza plati catre asocierile fara personalitate juridica, precum si catre entitati cu personalitate juridica, care organizeaza si conduc contabilitate proprie, pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu. (articol 681 alineat 5 Cod fiscal)


CONTRIBUTIILE SOCIALE OBLIGATORII (contributia de asigurari sociale - CAS si contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS)

- se datoreaza in anul de realizare a veniturilor in functie de incadrarea in plafon a veniturilor estimate a fi obtinute;

Plafonul anual: 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data la de 15 martie a anului de realizare a veniturilor (articol 148 alineat 2, articol 170 alineat 1 Cod fiscal)

● Contributia de asigurari sociale (CAS)

- se datoreaza daca persoana fizica estimeaza pentru anul curent venituri cel putin egal cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor, venituri calculate prin cumularea veniturilor brute realizate in baza contractelor de activitate sportiva, veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala si a veniturilor nete/norma anuala de venit din activitati independente. (articol 148 alineatele 1 si 2 Cod fiscal)

Baza de calcul - venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decat 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 148 alineat 4 Cod fiscal)

 Cota de CAS: 25% (articol 138 litera a Cod fiscal) CAS ANUAL = 25% x 12 x BAZA DE CALCUL (articol 148 alineat 4 Cod fiscal)

Nu datoreaza CAS: - persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale - persoanele care au calitatea de pensionari. (articol 150 alineat 1 Cod fiscal)
 

● Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)

* se datoreaza CASS daca persoana fizica estimeaza pentru anul curent un:

- venit net/brut sau norma de venit, dupa caz, in cazul veniturilor din activitati independente, inclusiv venituri lor realizate in baza contratelor de activitate sportiva;

- venit net in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;

- venit net distribuit in cazul veniturilor din asocierea cu o persoana juridica;

- venit net sau norma de venit, dupa caz, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor;

- venit net sau norma de venit, dupa caz in cazul veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;

- venit si/sau castigul in cazul veniturilor din investitii;

- venit brut si/sau venitul impozabil in cazul veniturilor din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 170 alineatele 1 si 2 Cod fiscal)

Baza de calcul - echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 170 alineat 4 Cod fiscal)

Cota de CASS : 10% (articol 138 litera b Cod fiscal)

CASS ANUAL : 10% x 12 x BAZA DE CALCUL (articol 138 litera b, articol 170 alineat 4 Cod fiscal)

Va reamintim ca pentru anul 2019 termenul de depunere al declaratiei unice este 31 iulie 2019. (OUG 15/2019)  

 

DE RETINUT!

Incepand cu 1 aprilie 2019, persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor de activitate sportiva pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozit, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, astfel:

-  fie vor depune declaratia unica pana la 15 martie a anului urmator anului de realizare a venitului, caz in care obligatia calcularii si platii sumei revine organului fiscal;

- fie pot opta, cu acordul platitorului de venit, printr-un inscris incheiat cu acesta, pentru retinerea si plata sumei catre beneficiari, pana la termenul de plata a impozitului.
 


Sursa: Material informativ elaborat de Serviciul Asistenta pentru Contribuabili – DGRFP Brasov


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract activitate sportivacasimpozit pe venit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 28 Mai 2019


Votati articolul "Contractele de activitate sportiva. Ce s-a schimbat incepand cu data de 1 aprilie 2019?":
Rating:

Nota: 4.16 din 5 din 25 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 28 Mai 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X