Participantii la activitatea sportiva: sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori, pot incheia cu structurile sportive, un contract individual de munca sau un contract de activitate sportiva, dupa caz.
Veniturile realizate in baza contractelor de activitate sportiva incheiate potrivit Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, fac parte din categoria veniturilor din activitati independente.
ATENTIE!
Incepand cu data de 30 martie 2018, persoanele fizice care incheie contracte de activitate sportiva dupa nu mai au obligatia autorizarii la Oficiul Registrului Comertului sau a inregistrarii fiscale la organul fiscal.
IMPOZITUL PE VENIT
- se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut;
- se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii venitului;
- reprezinta impozit final;
- se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut
- se declara in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - formular 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. (articol 681 , articol 132 alineat 2 Cod fiscal, Ordinul ANAF 611/2019)
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Exceptia o reprezinta platitorii de venituri - nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si platii impozitului din veniturile platite daca efectueaza plati catre asocierile fara personalitate juridica, precum si catre entitati cu personalitate juridica, care organizeaza si conduc contabilitate proprie, pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu. (articol 681 alineat 5 Cod fiscal)
CONTRIBUTIILE SOCIALE OBLIGATORII (contributia de asigurari sociale - CAS si contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS)
- se datoreaza in anul de realizare a veniturilor in functie de incadrarea in plafon a veniturilor estimate a fi obtinute;
Plafonul anual: 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data la de 15 martie a anului de realizare a veniturilor (articol 148 alineat 2, articol 170 alineat 1 Cod fiscal)
● Contributia de asigurari sociale (CAS)
- se datoreaza daca persoana fizica estimeaza pentru anul curent venituri cel putin egal cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor, venituri calculate prin cumularea veniturilor brute realizate in baza contractelor de activitate sportiva, veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala si a veniturilor nete/norma anuala de venit din activitati independente. (articol 148 alineatele 1 si 2 Cod fiscal)
Baza de calcul - venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decat 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 148 alineat 4 Cod fiscal)
Cota de CAS: 25% (articol 138 litera a Cod fiscal) CAS ANUAL = 25% x 12 x BAZA DE CALCUL (articol 148 alineat 4 Cod fiscal)
Nu datoreaza CAS: - persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale - persoanele care au calitatea de pensionari. (articol 150 alineat 1 Cod fiscal)
● Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
* se datoreaza CASS daca persoana fizica estimeaza pentru anul curent un:
- venit net/brut sau norma de venit, dupa caz, in cazul veniturilor din activitati independente, inclusiv venituri lor realizate in baza contratelor de activitate sportiva;
- venit net in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- venit net distribuit in cazul veniturilor din asocierea cu o persoana juridica;
- venit net sau norma de venit, dupa caz, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor;
- venit net sau norma de venit, dupa caz in cazul veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- venit si/sau castigul in cazul veniturilor din investitii;
- venit brut si/sau venitul impozabil in cazul veniturilor din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 170 alineatele 1 si 2 Cod fiscal)
Baza de calcul - echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 170 alineat 4 Cod fiscal)
Cota de CASS : 10% (articol 138 litera b Cod fiscal)
CASS ANUAL : 10% x 12 x BAZA DE CALCUL (articol 138 litera b, articol 170 alineat 4 Cod fiscal)
Va reamintim ca pentru anul 2019 termenul de depunere al declaratiei unice este 31 iulie 2019. (OUG 15/2019)
DE RETINUT!
Incepand cu 1 aprilie 2019, persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor de activitate sportiva pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozit, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, astfel:
- fie vor depune declaratia unica pana la 15 martie a anului urmator anului de realizare a venitului, caz in care obligatia calcularii si platii sumei revine organului fiscal;
- fie pot opta, cu acordul platitorului de venit, printr-un inscris incheiat cu acesta, pentru retinerea si plata sumei catre beneficiari, pana la termenul de plata a impozitului.
Sursa: Material informativ elaborat de Serviciul Asistenta pentru Contribuabili – DGRFP Brasov