email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractele de activitate sportiva. Ce s-a schimbat incepand cu data de 1 aprilie 2019?

Contractele de activitate sportiva. Ce s-a schimbat incepand cu data de 1 aprilie 2019?
contract activitate sportivacasimpozit pe venit

Participantii la activitatea sportiva: sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori, pot incheia cu structurile sportive, un contract individual de munca sau un contract de activitate sportiva, dupa caz.

Veniturile realizate in baza contractelor de activitate sportiva incheiate potrivit Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, fac parte din categoria veniturilor din activitati independente.
 

ATENTIE!

Incepand cu data de 30 martie 2018, persoanele fizice care incheie contracte de activitate sportiva dupa nu mai au obligatia autorizarii la Oficiul Registrului Comertului sau a inregistrarii fiscale la organul fiscal.
 

IMPOZITUL PE VENIT

- se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut;
- se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii venitului;
- reprezinta impozit final;
- se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut
- se declara in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - formular 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. (articol 681 , articol 132 alineat 2 Cod fiscal, Ordinul ANAF 611/2019)

Exceptia o reprezinta platitorii de venituri - nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si platii impozitului din veniturile platite daca efectueaza plati catre asocierile fara personalitate juridica, precum si catre entitati cu personalitate juridica, care organizeaza si conduc contabilitate proprie, pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu. (articol 681 alineat 5 Cod fiscal)


CONTRIBUTIILE SOCIALE OBLIGATORII (contributia de asigurari sociale - CAS si contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS)

- se datoreaza in anul de realizare a veniturilor in functie de incadrarea in plafon a veniturilor estimate a fi obtinute;

Plafonul anual: 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data la de 15 martie a anului de realizare a veniturilor (articol 148 alineat 2, articol 170 alineat 1 Cod fiscal)

● Contributia de asigurari sociale (CAS)

- se datoreaza daca persoana fizica estimeaza pentru anul curent venituri cel putin egal cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor, venituri calculate prin cumularea veniturilor brute realizate in baza contractelor de activitate sportiva, veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala si a veniturilor nete/norma anuala de venit din activitati independente. (articol 148 alineatele 1 si 2 Cod fiscal)

Baza de calcul - venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decat 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 148 alineat 4 Cod fiscal)

 Cota de CAS: 25% (articol 138 litera a Cod fiscal) CAS ANUAL = 25% x 12 x BAZA DE CALCUL (articol 148 alineat 4 Cod fiscal)

Nu datoreaza CAS: - persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale - persoanele care au calitatea de pensionari. (articol 150 alineat 1 Cod fiscal)
 

● Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)

* se datoreaza CASS daca persoana fizica estimeaza pentru anul curent un:

- venit net/brut sau norma de venit, dupa caz, in cazul veniturilor din activitati independente, inclusiv venituri lor realizate in baza contratelor de activitate sportiva;

- venit net in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;

- venit net distribuit in cazul veniturilor din asocierea cu o persoana juridica;

- venit net sau norma de venit, dupa caz, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor;

- venit net sau norma de venit, dupa caz in cazul veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;

- venit si/sau castigul in cazul veniturilor din investitii;

- venit brut si/sau venitul impozabil in cazul veniturilor din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 170 alineatele 1 si 2 Cod fiscal)

Baza de calcul - echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data de 15 martie a anului de realizare a veniturilor. (articol 170 alineat 4 Cod fiscal)

Cota de CASS : 10% (articol 138 litera b Cod fiscal)

CASS ANUAL : 10% x 12 x BAZA DE CALCUL (articol 138 litera b, articol 170 alineat 4 Cod fiscal)

Va reamintim ca pentru anul 2019 termenul de depunere al declaratiei unice este 31 iulie 2019. (OUG 15/2019)  

 

DE RETINUT!

Incepand cu 1 aprilie 2019, persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor de activitate sportiva pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozit, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, astfel:

-  fie vor depune declaratia unica pana la 15 martie a anului urmator anului de realizare a venitului, caz in care obligatia calcularii si platii sumei revine organului fiscal;

- fie pot opta, cu acordul platitorului de venit, printr-un inscris incheiat cu acesta, pentru retinerea si plata sumei catre beneficiari, pana la termenul de plata a impozitului.
 


Sursa: Material informativ elaborat de Serviciul Asistenta pentru Contribuabili – DGRFP Brasov


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract activitate sportivacasimpozit pe venit


Data aparitiei: 28 Mai 2019

Votati articolul "Contractele de activitate sportiva. Ce s-a schimbat incepand cu data de 1 aprilie 2019?":
Rating:

Nota: 4.16 din 5 din 25 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X