email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ultimele informatii despre Declaratia unica. Raspunsul oficial ANAF

Ultimele informatii despre Declaratia unica. Raspunsul oficial ANAF
declaratia unicaimpozit pe venitnorme de venit

In ultima zi a lunii iulie, termenul limita pentru depunerea Declaratiei unice in 2019, specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au hotarat sa realizeze o noua sesiune de asistenta online privind completarea si depunerea acestui formular.
 

Tema sesiunii este "Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019". Va prezentam mai jos cateva dintre intrebarile si raspunsurile oferite in cadrul sesiunii de pe pagina oficiala de Facebook a institutiei.
 

Completarea si depunerea declaratiei unice – termenul 31 iulie 2019


1. Intrebare: La declaratia unica, privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit, daca am cultura lucerna, la ce produs o incadrez sau daca trebuie declarata?


Raspuns ANAF

 In cazul persoanelor fizice/membrilor asocierilor fara personalitate juridica, cultivarea terenurilor cu soiuri de plante pentru productia destinata furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit nu genereaza venit impozabil.

 

2. Intrebare: Trebuie declarat voucherul pentru bicicleta primit in 2018? Daca da, va rog sa-mi oferiti mai multe informatii. 


Raspuns ANAF

Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care se declara si se impoziteaza prin depunerea Declaratiei unice de catre beneficiarul veniturilor (persoana fizica), in anul urmator celui de realizare a venitului.

Astfel, pentru veniturile de aceasta natura obtinute in anul 2018, persoana fizica are obligatia depunerii Declaratiei unice in anul 2019, prin completarea Capitolului I - Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018 - Sectiunea 1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania in anul 2018.


3. Intrebare: Cum pot sa aflu daca declaratia a scapat de eroarea depunerii... si s-a trimis la ANAF. Mentionez ca am reusit sa depun electronic, am primit index-depunere si de fiecare data imi trimitea ca are o eroare, desi totul este completat si scris corect.


Raspuns ANAF

Pentru identificarea erorii este necesar sa verificati recipisa pe care ati primit-o in sectiunea ,,Mesaje,, din Spatiul Privat Virtual.


4. Intrebare: Daca estimativul din chirii depaseste salariul minim, se aplica si in cazul pensionarilor obligativitatea platii CASS?


Raspuns ANAF

Persoanele care realizarea venituri din pensii nu sunt scutite de plata CASS, daca estimeaza ca realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor peste plafonul de 24.960 lei.


5. Intrebare: Cum se poate depune declaratia in situatia in care nu s-a primit acces la cont in SPV dupa doua saptamani de la prezentarea cartii de identitate la ANAF? 


Raspuns ANAF

Declaratia unica se poate depune si in format hartie, prin posta sau la sediul organului fiscal. Va recomandam insa verificati si mesajele din SPAM din adresa dvs de e-mail cu care v-ati inrolat in SPV sau sa ne contactati la nr. 031 403 91 60, tasta 3, pentru a verifica daca vi s-a aprobat inregistrarea in SPV.
 

6. Intrebare: La sectiunea “Venituri realizate pentru incadrarea ca platitor de CASS”- venituri din profesii independente, sectiunea I.3.2. - subsectiunea 1.1. trebuie trecut venitul net sau brut? 


Raspuns ANAF

In cazul veniturilor din activitati independente veti inscrie venitul net.


7. Intrebare: O persoana care a avut in 2018 venituri din jocuri de noroc cu retinere la sursa declarate prin D205, trebuie sa depuna DU? Veniturile au fost de 36000 lei. 


Raspuns ANAF

In anul 2019, in Declaratia unica de declara numai veniturile realizate din Romania de persoanele fizice, ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker in perioada 01.01 - 22.03.2018 inclusiv.
 

8. Intrebare: Un II la norma de venit ce realizeaza venituri sub plafon doreste sa se asigure la sanatate. La cate salarii plateste CASS, la 6 salarii minime?


Raspuns ANAF

In cazul in care pentru anul curent estimati ca veti realiza venituri anuale cumulate sub nivelul plafonului minim puteti opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate astfel:

- daca depuneti Declaratia Unica pana implinirea termenului legal de depunere (31.07.2019) la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara

- daca depuneti Declaratia Unica dupa implinirea termenului legal de depunere (31.07.2019) la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei in anul 2020 (15.03.2020) , inclusiv luna in care se depune declaratia

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaimpozit pe venitnorme de venit


Data aparitiei: 31 Iulie 2019

Votati articolul "Ultimele informatii despre Declaratia unica. Raspunsul oficial ANAF":
Rating:

Nota: 4.91 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X