Se spune despre ei ca sunt deosebiti, increzatori, au spirit de echipa, sunt ambitiosi, receptivi, la curent cu ultimele tehnologii, deschisi si asertivi. Sunt considerati, in acelasi timp, mai comozi decat generatiile anterioare, narcisisti, mai axati pe valorile materiale...
Generatia Millenials sau Generatia Y este cea care succeda generatiei X, fiind formata din tinerii nascuti intre 1980 si 2000, avand in acest moment intre 19 si 39 de ani aproximativ. Pana in anul 2020, membrii acestei generatii vor reprezenta aproximativ jumatate din forta de munca existenta, conform studiului „Maximizing Millennials in the Workplace”, publicat de catre UNC Business School.
Conform unui studiu Deloitte publicat in 2019, tinerii Millenials valorizeaza experientele, fiind o generatie ce aduce schimbarea mentalitatilor, din multe puncte de vedere. Optimismul nu este punctul lor forte, neincrederea lor in viata economica, politica si sociala atingand un record fata de generatiile precedente. Una dintre cauzele identificate in cadrul studiului este aceea ca au intrat pe piata muncii in anii recesiunii sau in cei ai cresterii economice temperate ce a urmat, acest lucru influentandu-le comportamentul.
Sa vedem care sunt cateva dintre modalitatile in care acesti tineri deosebiti pot fi sustinuti sa isi atinga si sa isi depaseasca potentialul, de catre departamentul de resurse umane.
5 modalitati in care companiile si departamentul HR pot sustine tinerii Millenials
Tinerii Millenials sunt in acest moment baza fortei actuale de munca, iar provocarea pentru specialistii HR este sa gaseasca parghiile necesare pentru a-i ajuta sa se dezvolte, pe o piata a muncii din ce in ce mai diversa si schimbatoare, in care recrutarea si pastrarea talentelor constituie o provocare constanta.
Iata cateva modalitati in care acestia pot fi sustinuti pentru a se dezvolta in cadrul companiilor:
1. Ofera-le un cadru adecvat
Tinerii acestei generatii prefera predictibilitatea si transparenta. Este motivant pentru ei sa aiba un program clar al activitatilor, obiective bine definite sau sarcini trasate cat mai clar, precum si o urmarire constanta a progresului lor. Pentru a raspunde acestor necesitati, utilizarea unui sistem HR performant se va dovedi, cu siguranta, o idee foarte buna.
2. Profita de usurinta cu care acestia se integreaza in echipe
Tinerii generatiei Millenials sunt obisnuiti sa lucreze in grup, colaborand cu mare usurinta. Știu deja ca cele mai bune solutii vin in urma colaborarilor, pentru ca, in general, problemele care trebuie rezolvate in ziua de azi sunt complexe si nimeni nu are raspunsul complet. Ca atare, vor aprecia sustinerea in acest sens.
Folosirea unui program de management al performantei, bazat de tehnologie, care sa incurajeze si faciliteze lucrul cu obiective individuale si de grup, alaturi de facilitarea comunicarii in cadrul organizatiei – directa, dar si prin intermediul unei solutii HR customizate – toate acestea vor contribui la sustinerea dezvoltarii angajatilor tai.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
3. Atentie la balanta dintre munca si viata personala
Este un aspect important pentru tinerii generatiei Millenials, care isi doresc mai mult acest echilibru, in comparatie cu predecesorii lor din generatia X, de exemplu. Timpul dedicat familiei si prietenilor este esential si trebuie ca acestia sa il poata aloca – chiar si atunci cand avanseaza catre pozitii de leadership.
4. Pune bazele unui program de mentorship in cadrul organizatiei
Multi dintre cei din generatia Millenials, in special cei dornici sa isi asume un rol de leadership, considera ca isi pot dezvolta mai repede abilitatile atunci cand au alaturi un mentor. Acestia au nevoie, pe de o parte, de modele, de feedback si sfaturi de la persoane mai experimentate, care se afla deja in pozitia pe care o vizeaza.
5. Utilizarea tehnologiei si sustinerea din partea unui software HR performant
Tinerii generatiei Millenials au crescut si traiesc intr-o lume in care tehnologia are un rol important. Acestia asteapta un mediu de lucru asemanator, in care tehnologia pe care sunt atat de obisnuiti sa o utilizeze este prezenta si le face viata mai usoara.
În plus, tehnologia, printr-un software HR customizabil in functie de necesitatile organizatiei, cu posibilitatea de generare de rapoarte HR si chiar cu o solutie de HR Analytics integrata poate aduce acel plus de timp necesar pentru ca membrii departamentului de resurse umane sa se poata concentra mai mult pe strategii de dezvoltare, avand partea administrativa preluata in mare parte de soft-ul ales.
La fel ca si in alte domenii, zona de HR Tech este peste tot in lume pe un trend ascendent. În cadrul ei, solutiile de tehnologie care sustin digitalizarea companiilor de astazi si implicit dezvoltarea tinerilor Millenials includ si modelul de platforma completa de resurse umane, asa cum este Sincron HR Software.
Aceasta este o solutie all-in-one ce integreaza procese precum managementul organizatiei, recrutarea si onboarding-ul sau managementul programelor de training, alaturi de comunicarea interna si managementul performantei, oferind de asemenea facilitati de self service pentru angajati.
Analizele si rapoartele HR, ca parte integranta dintr-o solutie performanta de HR Analytics, sunt de asemenea disponibile si usor de utilizat in platforma Sincron HR Software.
Procesele repetitive cu cel mai mare consum de timp si energie din partea departamentului de resurse umane - administrarea de personal, pontajul, salarizarea sunt si ele integrate. La o prima vedere, acestea sunt putin importante pentru o generatie ce schimba piata fortei de munca, dar ele elibereaza timp pretios pe care angajatii departamentului HR il pot dedica pentru activitati care sa creeze mai multa valoare si sa creasca calitatea vietii la birou a tuturor angajatilor.