Un holding este o companie care detine un portofoliu de investitii/participatii in societatile din cadrul unui grup. Acesta are rol de administrare, coordonare, dezvoltare de strategii pentru entitatile respective. Are un rol strategic intre investitori si societatile operationale din cadrul grupului. Este esential in a atrage surse de finantare si asigura o atat o flexibilitate cat si o planificare unitara la nivel de grup, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro.
I. Avantajele unui holding
1. Optimizare fiscala – taxe:
Un holding beneficiaza de anumite scutiri de taxe, cum ar fi scutirea de impozit pe dividende primite de la filiale (cu respectarea conditiilor Directivei 2011/96/UE privind impozitarea veniturilor din dividende). Conditia de baza este ca societatea holding sa detina pe o perioada de 1 an, minim 10% din capitalul social al entitatii care distribuie dividende. Entitatea de tip holding poate implementa un mecanism de redistribuire sau utilizare a resurselor de numerar in cadrul grupului (art. 43 din Codul fiscal).
De asemenea, ele pot aplica mecanisme de compensare a pierderilor intre filiale, ceea ce duce la economii fiscale.
Veniturile din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare sunt neimpozabile, cu anumite conditii. Pot fi implementate diverse tipuri de reorganizari de actionariat, astfel incat sa beneficieze de tratamente fiscale favorabile.
Beneficii pot fi si din perspectiva lichidarii unei societati din grup sau a consolidarii fiscale. Atat in legatura cu TVA, cat si impozitul pe profit exista prevederi favorabile, astfel incat sa se obtina compensari intre sumele de plata si pierderile fiscale / sume de TVA de rambursat.
Pentru ca nu are activitate economica, nu are terti creditori, ceea ce inseamna ca obtine mai usor finantari si le distribuie catre societatile din grup.
Fiecare companie din holding va plati taxe si contributii proprii, conform legislatiei. Inregistrarea aporturilor la capitalul social este similara cu cea de la infiintarea unui SRL.
Vanzarea partilor sociale dintr-o linie de afaceri neprofitabila sau care genereaza o marja de profit nesatisfacatoare pentru investitori, poate genera resurse financiare la nivel de holding. Aceste resurse ar putea fi reinvestite prin majorare de capital socieal, acordare de imprumuturi.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
2. Centralizarea managementului si gestionarea riscurilor:
Crearea unei structuri de tip holding permite implementarea unor reguli de guvernanta corporatista eficiente. Are loc transferul responsabilitatii aferent deciziilor luate, de la actionari, catre managementul societatilor din grup, precum si centralizarea lor. De exemplu ar putea crea structuri eficiente la nivel operational pentru a evita duplicarea anumitor roluri (IT, resurse umane, contabilitate).
Gestionarea este mai eficienta prin limitarea riscurilor financiare prin separarea activitatilor riscante de cele mai stabile si profitabile, protejand astfel activele companiei-mama.
II. Dezavantajele unui holding
1. Riscul raspunderii pentru finantarea contractata: Desi finantarea este mai facila pentru, daca societatea din grup pentru care se acceseaza finantarea este insolvabila, holdingul raspunde pentru restituirea banilor.
2. Activul net al societatii trebuie sa aiba o valoare cel putin egala cu jumatatea din capitalul social al acesteia. Asociatii sau actionarii trebuie sa acopere diferenta de activ net (care trebuie pastrat la cel putin jumatate din valoarea tuturor societatilor), deoarece holdingul nu are activitate economica (Legea Contabilitatii 31/1990).
3. Insolventa sau falimentul societatii de tip holding afecteaza intreg grupul.
4. Complexitate administrativa si costuri suplimentare. Infiintarea implica cheltuieli suplimentare legate de structura juridica, audituri, contabilitate separata pentru fiecare entitate, raportari consolidate.
5. In cazuri particulare, anumite structuri de grup pot atrage taxe suplimentare, cum ar fi pentru transferurile intra-grup.
6. Controale fiscale mai stricte, reglementari privind preturile de transfer.
Concluzie
In concluzie, infiintarea unui holding este mai avantajoasa din punct de vedere fiscal prin limitarea raspunderii si organizarea centralizata. In anumite momente dificile, este o structura flexibila in contextul reorganizarilor. Acest lucru permite o dezvoltare pe termen lung. Totusi trebuie luate in considerare, complexitatea fiscala, cerintele mai stricte si costurile cu administrarea.
Foto: pixabay.com