Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Legea nr. 188/2019 - Masuri mai DURE pentru firmele si persoanele care arunca deseurile rezultate din constructii si amenajari in zone neautorizate

Ultima actualizare: 29 Octombrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea nr. 188/2019 - Masuri mai DURE pentru firmele si persoanele care arunca deseurile rezultate din constructii si amenajari in zone neautorizate
deseuriamenziLegea nr. 188/2019

UPDATE in 29 octombrie 2019. Firmele si persoanele fizice care arunca deseurile rezultate din constructii si demolari, reparatii si amenajari ale cladirilor vor fi obligate prin lege sa le elimine legal, conform unui act normativ care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 865 din data de 28 octombrie 2019.

Deseurile rezultate din unul din cazurile de mai sus nu se pot depozita in pubelele sau containerele care au ca scop colectarea deseurilor municipale.

Este vorba despre Legea nr. 188/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor.


Articolul initial


“Sunt extrem de frecvente cazurile in care populatia abandoneaza astfel de deseuri sau alte deseuri voluminoase in zone care, in timp, devin depozite necontrolate de deseuri.”, spun initiatorii proiectului.


Amenzile care se percep in prezent sunt mici in comparatie cu costurile pe care le implica preluarea deseurilor mentionate de catre operatorii economici din acest domeniu, iar impactul depozitarii necontrolate a acestui tip de deseuri este major. Sanctiunile sunt cuprinse intre 1000 si 3000 mii lei, si pot fi injumatatite daca sunt achitate in 48 de ore. Din cauza faptului ca pana in anul 2017 taxele de depozitare au crescut substantial, se impune o crestere a cuantumului amenzilor.

Avand in vedere ca pentru deseurile abandonate nu exista obligativitate de ridicare-curatare-eliminare, e necesara introducerea unei prevederi in acest sens, prin instituirea unei sanctiuni drastice, pentru a nu incuraja depozitarea deseurilor in locuri nepermise. Pe langa terenurile care sunt scoase din uz prin ocuparea lor, printre deseurile inerte pot fi colectate si transportate si deseuri periculoase (tuburi fluorescente, contactori, bateri, tuburi de vopsea, materiale polimerizate, cherestea impregnata sub presiune, azbest etc.) cu efecte ireversibile asupra mediului si sanatatii populatiei.


Astfel, se impune ca doar operatorilor economici autorizati sa li se permita transportul si colectarea deseurilor, instituindu-se deci o modalitate de trasabilitate a deseurilor si controlul aferent, efectul imediat fiind reducerea numarului celor care ar putea transporta si abandona apoi deseurile pe traseu.

Cu privire la modificarea adusa articolului 61, pana in prezent, s-a dovedit, in repetate randuri, ca nivelul scazut al amenzilor prevazute de legea nr.211/2011 privind regimul degeurilor nu este de natura sa descurajeze incalcarea dispozitiilor art. 8 alin. (1), (2) si (4), art. 13, 14, art.15 alin. (1) lit. a) si b), art. 17 alin. (2), art. 19 alin. (2) lit. a), c) si d), alin. (3), alin. (4), art. 22 alin. (1), alin (2),art. 26 alin. (1), art. 27 alin. (1), art. 28 alin. (1), art. 32 alin. (1), art. 36 alin. Astfel, prin pastrarea nivelului actual de sanctionare a abaterilor de la prevederile prezentei legi atat persoanele fizice, cat si cele juridice pot cu usurinta sa se gaseasca in situatia de a avea un cost mai scazut prin plata amenzii decat prin alinierea la dispozitiile legale. Astfel, apreciem ca o crestere semnificativa a amenzilor este printre metodele prin care atat persoanele fizice, cat si cele juridice, vor putea fi determinate sa renunte / sa isi
limiteze relele practici in acest domeniu.

In ceea ce priveste constituirea sanctiunii complementare de ridicare a deseurilor abandonate si curatare a terenului pentru faptele prevazute in lege consideram ca introducerea acestei sanctiuni complementare va degreva autoritatile publice de costurile operatiunilor de ridicare/curatare/eliminare a deseurilor care adeseori sunt mai ndicate decat amenzile incasate si va integra mai bine in dispozitiile legii principiul ,,poluatorul plateste”.

Proiectul de lege a fost respins initial de Senat, mai exact in data 19 februarie 2018, insa Camera Deputatilor a adoptat-o in 24 septembrie. Rezultatele voturilor sunt: “pentru”=251, “contra”=0, “abtineri”=0


Consulta documentele atasate:

Forma initiatorului

Expunerea de motive

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X