Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a anuntat ca se doreste renuntarea la salariul minim diferentiat pentru studiile superioare, incepand de anul urmator, fiindca acesta este discriminatoriu.
„Romania este singura tara din lume cu mai multe salarii minime, iar Constitutia spune foarte clar ca exista un singur salariu minim. Discriminarea a aparut atunci cand au aparut mai multe tipuri de salarii minime”, a declarat marti Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
Guvernul PNL le-a transmis sindicatelor si patronatelor un proiect de majorare a salariului minim ce prevede trei scenarii. Toate prevad cresterea salariului minim, incepand cu1 ianuarie 2020, cu 150 de lei la nivel brut, ceea ce inseamna ca la nivel net se vor primi 83 de lei net.
Referitor la aceste scenarii, a facut o declaratie si seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca. El a precizat ca "O crestere a salariului minim brut pe tara cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o crestere de 0,3%, iar la nivelul inflatiei un impact moderat de pana in 0,1%. Pe zona de impact bugetar, masura implica un impact total de 3 miliarde de lei, din care pe partea de venituri 3 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli 1,8 miliarde de lei.”
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Intrebat ce se va intampla cu salariul minim pentru cei cu studii superioare si cu cel din costructii, Ionel Danca a raspuns ca “In ceea ce priveste salariul minim in constructii, vorbim despre un numar de contracte de aproximativ 316.000. Este o prevedere asumata, inclusiv in dialogul cu reprezentantii partenerilor sociali din acest domeniu; este o prevedere care va fi pastrata in vigoare, iar, in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, in momentul de fata, hotararea de guvern nu va afecta in nici un fel aceasta categorie de salariati, respectiv, ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmand ca in timp, prin cresterea salariului minim brut pentru cei care in momentul de fata sunt sub nivelul celor cu studii superioare, sa ajunga la acelasi nivel si sa existe un singur salariu minim brut pe tara.”
Concret, chiar daca nu va disparea de la anul salariul minim pentru studii superioare, se doreste eliminarea lui in cativa ani.