Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Situatii financiare: Cine poate semna bilantul contabil?

Data actualizarii: 20 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Situatii financiare: Cine poate semna bilantul contabil?
semnare situatii financiaresemnare bilantstudii superioare economicemembru ceccar

Intrebarea privind dreptul de a semna bilantul unei companii, bazandu-se pe un anumit nivel de studii si experienta profesionala, este o preocupare frecventa pentru persoanele implicate in gestionarea si raportarea financiara.

In cele ce urmeaza, analizam dreptul unei persoane angajate in cadrul unei firme de a semna situatiile financiare ale societatii, avand in vedere pregatirea sa academica si profesionala. Persoana in cauza detine un set divers de competente academice, inclusiv un curs de contabilitate primara, un program postuniversitar in Managementul intreprinderii agricole la Facultatea de Economie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi si studii doctorale in domeniul ingineriei.

In continuare veti afla daca aceste calificari sunt suficiente pentru indeplinirea cerintelor legale privind semnarea situatiilor financiare, conform legislatiei in vigoare.

Potrivit prevederilor de la art. 10 din Legea contabilitatii nr.82/1991, republicata, modificata si completata, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.

Potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea contabilitatii, contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.

Potrivit art. 10 alin. (3) din Legea contabilitatii, contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Art.28 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede urmatoarele:
(10) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
(11) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.


(13) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.

Potrivit prevederilor de la pct. 557(2) din OMFP nr.1802/2014, situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand:
- numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar;
- calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa de administrator, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania);
- numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.

Prin urmare, situatiile financiare pot fi intocmite si semnate de o persoana angajata cu studii economice superioare-director economic/contabil sef/persoana imputernicit sau de catre un membru CECCAR, in baza contractului de prestari servicii.

Din pacate, persoana nu se regaseste in niciuna din situatiile de mai sus, deoarece nu are studii economice superioare si nu este membru CECCAR.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X