email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul formular 394: ce modificari are in plan ANAF

Noul formular 394: ce modificari are in plan ANAF
declaratia 394persoane afiliateanaftva

UPDATE Ordinul ANAF nr. 3.281/2020 a modificat continutul Declaratiei 394. Incepand cu luna septembrie, contabilii sunt obligati sa raporteze tranzactiile cu persoanele afiliate.

 

*******

ANAF a facut primul pas decisiv pentru modificarea Declaratiei 394 prin publicarea unui proiect de ordin ce priveste modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 3769/2015. Vechiul act vizeaza declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cu modificarile ulterioare.
 

Va explicam intr-un articol anterior despre acest plan al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, anume de schimbarea Declaratiei 394 incepand cu luna de raportare ianuarie 2020. Potrivit noilor modificari, prezentate mai intai pe o categorie a site-ului (chat anaf), contabilii vor avea obligatia de a declara tranzactiile cu persoanele afiliate. Cum se va proceda? Ramane un mister pana acum, fiindca specialistii in domeniu nici macar nu isi pot imagina cum vor face rost de aceste date si care va fi volumul de munca pe care vor fi nevoiti sa il depuna.

Nu intotdeauna este evident daca o persoana este afiliata sau nu! De aici si pericolul, deoarece omiterea acestei bife poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 14.000 de lei! Cum eliminati, asadar,  riscul completarii incorecte a declaratiei? Cititi ghidul despre noua Declaratie 394.


Proiect de ordin pentru modificarea formularului 394 - tranzactiile cu persoanele afiliate

ORDIN nr.... din...

pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA

In temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avand in vedere avizul conform comunicat de Ministerul Finantelor Publice,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:


ART. I

Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei
informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 11 din 07 ianuarie 2016, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:


1. Anexa nr. 1 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
2. Anexa nr. 2 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.


ART. II

Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
 

ART.III

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si se aplica incepand cu operatiunile derulate de la data de 01.01.2020.
 

Cum motiveaza ANAF modificarea:


In vederea realizarii masurilor de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, ca obiectiv al Planului de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul General Consolidat, precum si ca urmare a solicitarilor transmise de Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala, una dintre actiunile de intreprins asumate, este reprezentata de introducerea in declaratia 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, a unei casete in vederea bifarii tranzactiilor cu persoanele afiliate.

Necesitatea cunoasterii tranzactiilor efectuate pe teritoriul national intre persoanele afiliate deriva din faptul ca acestea reprezinta un procent semnificativ in totalul tranzactiilor, activitatea companiilor multinationale extinzandu-se in ultimii ani pe teritoriul Romaniei.

Din analiza actiunilor de inspectie fiscala efectuate, s-a constatat faptul ca se intalnesc cazuri in care tranzactiile efectuate intre persoane afiliate sunt realizate la un pret inferior celui de piata, in detrimentul afiliatilor romani si, implicit, a bugetului general consolidat.

In acest context, in vederea extinderii analizei de risc asupra companiilor multinationale, a fost identificata necesitatea identificarii tranzactiilor derulate pe teritoriul national intre persoane afiliate, prin intermediul declaratiei informative D394.


Noul formular 394: lista de modificari

La cartusele C - F din formularul 394, se va solicita precizarea calitatii de ”Persoana afiliata”, definita conform art.7 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, prin bifarea casetelor corespunzatoare (DA/NU) pentru fiecare furnizor / beneficiar al persoanei impozabile inregistrata in scopuri de TVA care depune declaratia informativa.

De asemenea, tinand seama de propunerile organelor fiscale teritoriale, in vederea realizarii unor corelatii intre datele declarate in decontul de TVA si cele din formularul D394, au fost introduse informatii privind achizitiile de la agricultorii inscrisi in Registrul agricultorilor, care aplica regimul special, precum si compensatia in cota forfetara aferenta, conform prevederilor
art.315^1 din Codul fiscal.

Totodata, la cartusul I - ”Alte informatii”, se va introduce punctul 8, cu precizarea ca, in situatia in care persoana impozabila a desfasurat in perioada de raportare operatiuni taxabile de la persoane afiliate, se vor completa in mod automat, pe baza informatiilor cuprinse in listele de detaliu din cartusele C - F, urmatoarele:

- numarul total de persoane afiliate (CUI-uri/CNP-uri unice);

- valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate catre persoane afiliate, valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate (cu exceptia operatiunilor de tip N sau NA) si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);

- valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA (lit.D - tip operatiune N), cu exceptia achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori;

- valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori (lit.D - tip operatiune NA).


Consultati documentele atasate mai jos:

Proiectul de ordin pentru modificarea Declaratiei 394

Referatul de aprobare

Anexa 1 si 2 – instructiuni de completare si depunere

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394persoane afiliateanaftva


Data aparitiei: 05 Februarie 2020

Votati articolul "Noul formular 394: ce modificari are in plan ANAF":
Rating:

Nota: 4.19 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X