Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice

Data aparitiei: 13 Septembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice
contract de inchiriereimpozit chirii 2024formular 100formular 205

Incepand cu anul 2024, Codul fiscal prevede un tratament nou pentru chiria suportata de o societate comerciala in urma unui contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Astfel, persoana juridica va avea obligatia retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe venit, declararii prin intocmirea formularului lunar 100, precum si a formularului anual 205.

In exemplul de mai jos, va prezentam tratamentul fiscal complet, inclusiv daca exista obligatii privind SAF-T sau declaratia informativa 394.

Intrebare: "O societate plateste chirie lunara catre o persoana fizica si retine impozit lunar de 10%, pe care il declara in declaratia 100. Chiria bruta se declara in declaratiile 300 si 394, pe achizitii scutite, sau trebuie declarata altfel? Cum se declara chiria in SAF-T? Doar la nivel de brut pe codul 308302 sau trebuie declarat si impozitul retinut, spre exemplu, cu minus, pe codul 000000?"

Raspuns: Corect, societatea noastra trebuie sa se asigure, in primul rand, ca retine impozitul de 10% din chiria platita unei persoane fizice, urmand sa-l declare in D100 si sa-l plateasca pana pe data de 25 a lunii urmatoare efectuarii platii.

In ceea ce priveste obligatia declararii acestor chirii in declaratiile fiscale, persoana fizica cel mai probabil NU emite factura pentru serviciile de inchiriere (neavand calitatea de persoana impozabila – platitoare de TVA). Va rugam sa ne atentionati in cazul in care ne aflam intr-o alta situatie si persoana fizica emite facturi de inchiriere cu TVA catre societatea noastra.

Declaratia 394 se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare, conform Ghidului de completare a declaratiei informative 394.

Care sunt principalele probleme intampinate in 2024 de firmele care platesc chirii pentru spatiile lor? Consultati lucrarea Impozitarea veniturilor din chirii 2024 si veti fi mai linistit, avand la indemana solutiile unor specialisti de top. Si totodata veti beneficia de garantia ca in relatia cu ANAF procedati corect. Detalii aici >>


Tranzactiile care au ca obiect inchirierea de imobile sunt scutite de TVA, conform art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal: „(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa: e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada.”

Prin urmare, apreciez ca aceste operatiuni NU se declara in D394, iar in D300 se declara la randul 30 (operatiuni neimpozabile), cu valoarea chiriei brute.

In ceea ce priveste raportarea in SAF-T, va sfatuiesc sa raportati valoarea chiriei brute pe codul 308302, asa cum ati mentionat corect si dumneavoastra. Pentru impozitul retinut, va trebui sa avem in vedere Nomenclatorul Codificarii Taxelor si Impozitelor Retinute la Sursa, care poate fi regasit in Schema RO_SAF-T (disponibila pe site-ul A.N.A.F.).

Bine de stiut! In general, codurile ce trebuie folosite in SAF-T pentru impozitele retinute/datorate corespund cu cele declarate in D100.

Spre exemplu, impozitul pe profit trimestrial il declaram in D100 la codul 103 – Impozit pe profit/plati anticipate in contul impozitului pe profit anual datorat/datorate de persoane juridice romane, altele decat cele de la pct.1, precum si de persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene, si tot acesta il folosim si pentru SAF-T.

Impozitul micro il declaram in D100 la codul 121 – Impozit pe veniturile microintreprinderilor, si tot pe acesta il vom folosi si in SAF-T etc.

Acest studiu de caz a aparut in Revista Monitorul Contabil, publicatie dedicata exclusiv profesionistilor din contabilitate.

Rezolva profesionist orice provocare fiscal-contabila cu Monitorul Contabil!

Revista Monitorul Contabil este o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs. Click aici pentru detalii >>


Impozitul pe chirie retinut de la persoanele fizice il declaram in D100 la codul 628 – Impozit pe venit din cedarea folosirii bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scopuri turistice a camerelor (cod introdus nou incepand cu anul 2024), insa nu l-am intalnit si in Schema SAF-T disponibila la ora actuala.

Prin urmare, v-as sfatui sa aveti in vedere codul SAF-T 603 – Impozit pe veniturile din cedarea folosirii bunurilor. Codul TaxType 000 si codul TaxCode 000000 le-as folosi doar pentru tranzactiile raportate in sectiunea GeneralLedgerEntries care NU sunt relevante pentru raportarea de taxe si impozite (spre exemplu: impozitele locale, nu cele datorate catre bugetul de stat).

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X