Studiul de caz de mai jos prezinta situatia unei societati care are in sold la 31.12.2023 doi clienti care nu au achitat facturile emise intre anii 2015 si 2016. Ulterior, aceste doua societati au fost radiate din registrul comertului in anii 2019 si 2022. In acest context, se ridica intrebari legate de posibilitatea unei ajustari de TVA, deductibilitatea fiscala a pierderii si monografia contabila corespunzatoare.
Clienti radiati: tratament contabil si fiscal
Intrebare: "Societatea noastra are in sold la 31.12.2023 2 clienti ce nu au achitat facturile emise din anul 2015 - 2016. Aceste 2 societati sunt deja radiate din anul 2019, respectiv 2022.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Mai pot face ajustare de tva? Pierderea este deductibila fiscal? Care este monografia contabila?"
Raspuns:
1. Din punct de vedere contabil, la pct. 328 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
La pct. 331 si 332 din aceleasi reglementari contabile, se prevede ca, creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).
In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale,creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.
Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Desigur, daca clientii sunt radiati, pe baza propunerii comisiei de inventariere, se vor scoate din evidenta contabila, clientii respectivi si in baza unu extras de la Registru comertului, prin care se confirma acest lucru.
2. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, sunt cheltuieli nedeductibile:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
"h) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 (art.26 alin. (1) lit. c), precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:
1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;
6. au fost incheiate contracte de asigurare"
Prin urmare, cheltuielile cu scoaterea din evidenta a creantelor reprezentand clienti incerti sunt considerate deductibile la determinarea profitului impozabil in cazul in care procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa sunteti in posesia hotararii judecatoresti.
Pentru clientii care au fost radiati ca urmare a inchiderii procedurii de faliment, cheltuiala inregistrata in contul 654 Pierderi din creante si debitori diversi va fi deductibila in baza exceptiei de la art. 25 alin. 4 lit. h) pct. 2 din Codul fiscal in anul curent, chiar daca pentru ei nu au fost constituite anterior ajustari de depreciere/provizioane si chiar daca societatea nu a fost inscrisa la masa credala in cadrul proceselor de insolventa finalizate cu falimentul clientilor respectivi si daca detineti hotarari judecatoresti.
3. Din punctul de vedere al TVA, potrivit prevederilor art. 287 lit. d) din Codul fiscal: in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa.
Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala.
Prin efectuarea ajustarii se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. In cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza corespunzator ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate, prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.
La pct. 32 alin.(1) din Normele metodologice, se prevede ca:
((1) In situatiile prevazute la art. 287 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare.
Prin urmare, se poate ajusta TVA,numai ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului /clientului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca si bineinteles sunteti in posesia hotararii judecatoreasti de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a hotararii judecatoreasti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei. Ajustarea se poate efectua chiar daca societatea nu s-a inscris la masa credala.
Pentru ajustarea TVA se va intocmi factura.
Pe factura se va face urmatoarea mentiune, de exemplu: Stornare facturii nr din data, ca urmare a falimentului beneficiarului conform Hotararii nr. .........din data .., iar la rubrca TVA se mentioneaza: Ajustare TVA conform art. art. 287 lit. d) din Codul fiscal.
Ajustarea TVA se raporteaza in decontul de TVA (cod 300) la rd.16 Regularizari taxa colectata, cu semnul minus.
De asemenea factura se raporteaza in declaratia 394, in luna in care a fost emisa, cu semnul minus.
4. Monografia contabila. Exemplu:
Inregistrare cleinti incerti:
4118 Clienti incerti sau in litigiu = 4111 Clienti
Constituire ajustari:
6814 Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante = 491 Ajustari pentru deprecierea creantelor client (cheltuieli deductibile in cota de 100%)
Anularea ajustarii pentru deprecierea creantelor (provizioane/ajustari calculate):
491 = 7814 (venit impozabil impozabil 100%)
Inregistrarea pierderii din creante:
654 = 4118 (cheltuieli deductibile in cota de 100%) daca se indeplinesc conditiile
Desigur daca nu s-au constituit ajustari pentru depreciarea creantelor se va inregisra direct 654= 4111/4118.
Ajustarea TVA:
4111/4118 = 4427 storno (valoare cu semnul minus).
Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com