Modernizarea si digitalizarea ANAF a preocupat tot mai mult mediul fiscal in ultima perioada. Reforma administratiei fiscale va fi o provocare mare pentru autoritati in 2020, avand in vedere ca este una dintre principalele masuri pe care atat mediul de afaceri autohton, cat si persoanele fizice o asteapta.
In cadrul conferintei anuale de taxe PwC Romania, reforma ANAF a fost o tema intens dezbatuta, alaturi de modificarile fiscale intrate in vigoare in primele luni ale anului, asa cum sunt cele in materie de TVA, si tendintele in cadrul inspectiilor fiscale.
Mai multe nume importante in sfera fiscala au luat cuvantul in cadrul evenimentului si au vorbit despre marile provocari ale anului 2020 si necesitatea reformei ANAF. Printre aceste persoane se afla si Mirela Calugareanu, presedintele ANAF, care a vorbit despre nevoia de digitalizare si a anuntat care vor fi urmatoarele schimbari necesare pentru alinierea cu statele UE mai dezvoltate. “Avem 14 proiecte la nivelul ANAF, unele pe termen lung, altele pe termen scurt. Anul acesta vom implementa patru, cum sunt poprirea electronica si interconectarea caselor de marcat.”
Mirela Calugareanu a mai completat ca “Digitalizarea ne va ajuta la imbunatatirea colectarii, dar si a serviciilor pentru contribuabili. Pachetul de digitalizare l-am gandit ca fiind inima reformei ANAF si in contextul altor masuri de reorganizare ANAF.”
“Raportul DESI spune ca Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste digitalizarea serviciilor publice. Pe de alta parte, Romania se afla pe penultimul din punct de vedere al veniturilor in bugetul statului in UE. Romania nu a inregistrat progresele pe care ni le doream acum cativa ani. Tari din jurul nostru, cum ar fi Polonia a implementat SAF-T cu fonduri UE, Lituania sau Estonia sunt campioane ale digitalizarii. Una dintre problemele Romaniei este si lipsa de continuitate care intarzie implementarea unor proiecte.”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania, referitor la reforma ANAF.
Multi dintre cei prezenti la conferinta fiscala spera ca anul 2020 sa fie anul de gratie, anul digitalizarii ANAF. Se doreste ca urmatoarele masuri fiscale care urmeaza sa fie puse in practica sa conduca la o crestere economica si chiar sa echilibreze balanta bugetara.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Mai multe informatii despre principalele declaratii si teme dezbatute in cadrul conferintei anuale de Taxe PwC Romania cititi pe pe blogul PwC Romania.