Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Ce impact are emiterea unui bon fiscal eronat asupra Decontului precompletat RO e-TVA

Data aparitiei: 24 Septembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce impact are emiterea unui bon fiscal eronat asupra Decontului precompletat RO e-TVA
decont precompletat ro e-tvadecont de tvanotificare de conformare ro e-tvabon fiscat eronat

In practica de zi cu zi, erorile in emiterea bonurilor fiscale apar frecvent, insa corectarea acestora necesita o atentie deosebita pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale. Un exemplu este cazul emiterii eronate a unui bon fiscal cu suma de 19.080,80 lei in loc de 40,80 lei, o greseala care poate influenta atat inregistrarile contabile, cat si raportarile fiscale. 

Eroare emitere bon fiscal - studiu de caz

Intrebare: "Ce se intampla in cazul emiterii unui bon fiscal eronat (19.080,80 lei, corect 40,80 lei) in decontul precompletat RO e-TVA? Desigur, in contabilitate se scade in baza dosarului care contine: sesizarea scrisa a persoanei care a gresit, decizia scrisa de aprobata a corectarii operatiunii intocmita de contabilul sef, copia NIR, nota contabila. Dar in decontul precompletat RO e-TVA, cum va aparea?"

Raspuns: Procedura de corectare e eventualelor erori constatate la emiterea unor bonuri fiscale nu a fost schimbata. Practic se vor urma aceeasi pasi in continuare.

In cazul in care se identifica diferente semnificative (minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei) intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si decontul de TVA (formular 300), atunci ANAF notifica persoana impozabila. Prin urmare, se vor avea in vedere doar diferentele semnificative intre D300 si Decontul precompletat (cele care depasesc plafoanele actuale).

Noul sistem e-TVA este un izvor bogat de neclaritati si, implicit, o sursa majora de stres. Iata de ce va invitam sa parcurgeti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA unde toate aceste neclaritati sunt identificate si explicate in detaliu, insotite de informatii privind modul optim in care trebuie gestionate. Comandati lucrarea chiar acum!


In aceasta situatie, daca intre decontul de TVA (300) depus de dumneavoastra si decontul precompletat se va identifica o diferenta semnificativa, atunci veti fi notificat de ANAF printr-o Notificare de conformare RO e TVA. Aceasta se va transmite prin mijloace electronice. Dumneavoastra veti avea obligatia de a analiza si de a transmite un raspuns, in termen de 20 de zile de la data notificarii.

Nu se mentioneaza ca e obligatoriu sa anexati anumite documente justificative la Notificare, insa cel mai probabil o sa fie necesar pentru a justifica diferentele .

Ulterior, ANAF analizeaza raspunsul dumneavoastra la Notificarea de conformare RO e-TVA si dispune masurile legale.

In situatia in care veti primi Notificare de conformare RO e TVA, in pagina unde sunt deconturile precompletate si notificarile de conformare, veti avea posibilitatea sa le descarcati si sa le vizualizati (apasand butonul PDF). De asemenea, exista si optiunea de a solicita rapoarte privind datele si informatiile din sursele utilizate (apasand butonul Solicitare ETVA), care apar in acelasi index cu deconturile si notificarile. Astfel, veti capata acces la:

  • raport declaratii informative;
  • raport extras din sistemul e-Case de marcat;
  • raport extras din sistemul e-Factura (sectiunea Achizitii si sectiunea Vanzari);
  • raport extras din Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA;
  • raport extras din sistemul e-Transport;
  • raport extras din sistemul national vamal (sectiunea Situatie exporturi AES si sectiunea Situatii Importuri).


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X