email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificare in Legea Contabilitatii: a fost oficializata ELIMINAREA Bilantului semestrial pentru anumite firme

Modificare in Legea Contabilitatii: a fost oficializata ELIMINAREA Bilantului semestrial pentru anumite firme
legea contabilitatiibilant semestrialcifra de afaceri

UPDATE in 9 noiembrie 2020 Bilantul semestrial va deveni o obligatie contabila in minus pentru operatorii economici care nu depasesc un anumit prag atunci cand vine vorba despre cifra de afaceri, potrivit Legii nr. 238/2020 care modifica Legea contabilitatii.
 

Legea nr. 238/2020 pentru modificarea art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1041 din 6 noiembrie 2020.

Pana acum, legea contabilitatii impunea tuturor operatorilor economici intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a altor raportari contabile anual. Mai mult de atat, Ministerul Finantelor Publice stabilea prin ordin obligatia de intocmire si depunere a situatiilor financiare sau a altor raportari contabile si la alte perioade decat anual, respectiv semestrial. Aceasta obligatie privind raportarile semestriale nu este prevazuta de lege, devenind astfel o munca suplimentara atat pentru operatorii economici, cat si pentru profesionistii contabili. 

Luand in considerare ca "pe perioada verii, atat operatorii economici, cat si profesionistii contabili sunt coplesiti de obligatiile de raportare ce le revin, dar si faptul ca depunerea bilantului semestrial nu prezinta o utilitate practica pentru majoritatea operatorilor economici, se impune necesitatea renuntarii la aceasta obligatie pentru operatorii economici sub o anumita cifra de afaceri.", potrivit celor care au elaborat documentul

"Raportarile contabile semestriale sunt raportari intermediare, care nu prezinta imaginea finala a patrimoniului, ci informatii de o
relevanta scazuta, deoarece nu sunt urmate procedurile de inchidere anuala privind evaluarile, reevaluarile, inventarierile, ajustarile, provizioanele, rezerve, confirmari de solduri, etc.
", sustin initiatorii.

"Avand in vedere aceasta supra-birocratie care nu este ceruta la nivelul legii, dar implementata in practica prin reglementari


secundare, chiar si fara o utilitate reala, care ingreuneaza activitatea operatorilor economici si a profesionistilor contabili, se propune limitarea aplicabilitatii acestor raportari semestriale doar la operatorii economici care depasesc o cifra de afaceri importanta. Astfel, se propune practic exceptarea microintreprinderilor de la aceasta supra-birocratie.
", subliniaza autorii proiectului legislativ.

 

Legea nr. nr. 238/2020 pentru modificarea Legii Contabilitatii
 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Art. I.

La articolului 28 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 454 din 18 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) Ministerul Finantelor Publice poate stabili intocmirea si depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare sau a unor raportari contabile si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar, doar de catre persoanele care au realizat o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro la sfarsitul exercitiului financiar precedent.
 

Art. II. 

Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 454 din 18 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarea adusa prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


 

Proiectul este semnat de mai multi deputati si senatori ai USR si PSD. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea contabilitatiibilant semestrialcifra de afaceri


Data aparitiei: 16 Iulie 2020
Ultima actualizare: 09 Noiembrie 2020

Votati articolul "Modificare in Legea Contabilitatii: a fost oficializata ELIMINAREA Bilantului semestrial pentru anumite firme":
Rating:

Nota: 3.81 din 5 din 70 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X