Legea nr. 176/2018 ar putea fi modificata in urmatoarea perioada cu un nou capitol dedicat experientei profesionale castigate in urma programelor profesionale din strainatate, potrivit unei initiative legislative aflata in dezbatere la Senat.
In prezent, din legislatia internshipului sunt exclusi tinerii romani care au realizat si realizeaza programe de internship in strainatate. "Legea actuala se limiteaza strict la reglementarea programelor de internship efectuate in Romania si ignora situatiile din ce in ce mai numeroase ale persoanelor care debuteaza profesional prin programe de internship in afara Romaniei.", subliniaza initiatorii proiectului.
Initiativa legislativa propune ca Legea 176/2018 sa fie completata cu un nou capitol, dedicat fructificarii experientelor profesionale castigate prin programe de internship desfafurate in afara granitelor Romaniei, cum ar fi, de pilda, cele organizate in sistemul institutional al Uniunii Europene sau al Organizatia Natiunilor Unite, in think-tank-uri si alte organizatii non-guvemamentale, in intreprinderi private de succes, cabinete de avocatura renumite international prin care s-au format - si continua sa se formeze in ritm accelerat - numerosi tineri romani.
Astfel, se urmareste incurajarea valorificarii experienteii dobandite in strainatate si a angajarii de catre statul roman a tinerilor care se dezvolta intelectual si profesional in alte tari.
Iata continutul initiativei legislative:
ParlamentuI Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic - Legea nr. 176/2018 privind intemshipul, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr.626 din 19 iulie 2018, cu completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. „Dupa capitolul II1, se introduce un nou capitol, capitolul II2 cuprinzand art.84- 86 cu urmatorul cuprins:”
Cartea verde a contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
„Art. 84 - Pentru intemshipurile desfa§urate in afara granitelor tarii, se aplica prevederile art. 5 alin. (6) referitoare la vechimea in specialitate, indiferent de perioada in care au fost realizate sau durata acestora.”
„Art. 85 - Se accepta oricare mod de proba a fmalizarii intemshipului in afara granitelor tarii, conform elementelor de specificitate ale legislatiilor nationale ale statelor in cadrul carora se efectueaza asemenea stagii.”
„Art. 86 - Pentru recunoasterea programelor de internship desfasurate in afara granitelor tarii, institutiile si autoritatile publice sau organizatiile private din Romania admit documente doveditoare, inclusiv in copie electronica, cu conditia ca acestea sa fie redactate intr-o limba de circulatie internationala sau traduse in limba romana anexand la traducere documentele originale.”
Foto: pixabay.com