Multe firme apeleaza pe perioada verii la tineri interni, asa ca angajatorii trebuie sa aiba in vedere faptul ca exista reglementari noi.
In cazul in care se doreste incheierea unui contract de internship cu un student, pe perioada de vara, maximum 3 luni, cu program part time – 4h, trebuie sa fiti atenti la ce spune Legea 176/2018 privind internshipul.
Trebuie declarat la ANOFM in registrul special. Vom afla de la specialist care este cuantumul indemnizatiei minime, tinand cont de faptul ca se aplica facilitatile prevazute de OUG 114/2018. De asemenea, este important de aflat ce contributii se datoreaza pentru respectiva indemnizatie.
Indemnizatia de internship: raspunsul specialistului
Conform art. 8 alin.(2) din Legea 176/2018 privind internshipul, cuantumul indemnizatiei pentru internship stabilita potrivit alin. (1) este egal cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
Astfel, in cazul in care internul are o activitate de 4 ore/zi, indemnizatia minima este de 520 lei.
![Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete](https://www.rs.ro/dbimg/product/3035-ghidul-practic-.jpg)
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
![Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor](https://www.rs.ro/dbimg/product/2653--totul-despre-d.png)
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
![Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal](https://www.rs.ro/dbimg/product/3130-taxare-2025-nou.jpg)
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Conform art. 2 lit. k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia pentru internshipreprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, Legea 176/2018 se refera doar la impozitul pe venit. Insa, asa cum rezulta din prevederea legala citata, indemnizatia pentru internship este considerata venit din salarii intrucat se precizeaza ca este supusa prevederilor art. 61 lit. b) din Codul fiscal. De aceea, apreciem ca prudent este sa se retina si contributiile sociale aferente venturilor salariale.
Indemnizatia de internship se declara in formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii.