Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Indemnizatia de internship. Care sunt obligatiile angajatorului?

Data actualizarii: 10 Iulie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Indemnizatia de internship. Care sunt obligatiile angajatorului?
internshipdeclaratia 112contributii sociale

Multe firme apeleaza pe perioada verii la tineri interni, asa ca angajatorii trebuie sa aiba in vedere faptul ca exista reglementari noi.

In cazul in care se doreste incheierea unui contract de internship cu un student, pe perioada de vara, maximum 3 luni, cu program part time – 4h, trebuie sa fiti atenti la ce spune Legea 176/2018 privind internshipul.

 Trebuie declarat la ANOFM in registrul special. Vom afla de la specialist care este cuantumul indemnizatiei minime, tinand cont de faptul ca se aplica facilitatile prevazute de OUG 114/2018. De asemenea, este important de aflat ce contributii se datoreaza pentru respectiva indemnizatie.
 

Indemnizatia de internship: raspunsul specialistului


Conform art. 8 alin.(2) din Legea 176/2018 privind internshipul, cuantumul indemnizatiei pentru internship stabilita potrivit alin. (1) este egal cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.

Astfel, in cazul in care internul are o activitate de 4 ore/zi,  indemnizatia minima este de 520 lei.
 


Conform art. 2 lit.  k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia pentru internshipreprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, Legea 176/2018 se refera doar la impozitul pe venit. Insa, asa cum rezulta din prevederea legala citata, indemnizatia pentru internship este considerata venit din salarii intrucat se precizeaza ca este supusa prevederilor art. 61 lit. b) din Codul fiscal. De aceea, apreciem ca prudent este sa se retina si contributiile sociale aferente venturilor salariale.
 
Indemnizatia de internship se declara in formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X