Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

VIDEO Se apropie termenul pentru depunerea cererilor de esalonare a datoriilor

Ultima actualizare: 11 Decembrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
VIDEO Se apropie termenul pentru depunerea cererilor de esalonare a datoriilor
esalonare la plataOrdinul 3896/2020OUG nr. 181/2020

Te numeri printre contribuabilii aflati in dificultate si ai obligatii fiscale restante? Masura privind simplificarea procesului de esalonare la plata ar putea fi cea mai buna solutie in aceasta perioada. Termenul de depunere al cererii de esalonare la plata este 15 decembrie 2020. 

Incepand din 19 noiembrie, contribuabilii pot depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta cererile pentru accesarea esalonarii la plata simplificate. 

In Monitorul Oficial nr. 1104 din data de 19 noiembrie 2020, a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr. 3896/2020 prin care a fost aprobata procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central, in forma simplificata. actului este prevazut in Anexa nr. 1 la Procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central si poate fi descarcat de pe site-ul ANAF, accesand pentru notificare - link-ul https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/C_OPANAF_3896_2020.pdf

Contribuabilili persoane fizice si juridice pot accesa esalonarea la plata simplificata, pe o perioada de cel mult 12 luni, pentru obligatiile fiscale principale si accesorii datorate dupa data declararii starii de urgenta.

Scapa de stresul generat de numeroasele modificari si neclaritati legislative. Afla cum sa abordezi orice situatie sensibila fara batai de cap! Acceseaza ACUM sursa ta de consultanta specializata - TIA! 

Ministerul Finantelor Publice a realizat un videoclip in care prezinta principalele informatii despre esalonarea la plata.
 

Esalonarea la plata simplificata: ce conditii trebuie indeplinite?

a) sa se depuna o cerere pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. La cerere, se poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;

b) sa nu se inregistreze obligatii fiscale restante la data declararii starii de urgenta, nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala. In cazul in care, la data starii de urgenta se inregistreaza astfel de obligatii fiscale restante, acestea trebuie stinse pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;

c) sa nu fie in procedura falimentului:

d) sa nu fie in dizolvare;

e) sa fie depuse toate declaratiile fiscale pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;

f) sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 25 si 26 din Codul de procedura fiscala. Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.

Pe perioada esalonarii la plata se pot depune doua cereri de modificare a esalonarii la plata — in situatia in care se doreste includerea fn esalonare a obligatiilor care constituie conditie de plata, precum si doua cereri de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata — in cazul in care a fost pierduta valabilitatea esalonarii la plata, ca urmare a neindeplinirii conditiilor.

Cererea de esalonare la plata se solutioneaza in termen de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia. La cerere nu se anexeaza alte documente, in afara propunerii de grafic de esalonare si nici nu este necesara constituirea de garantii, specifica ANAF intr-un comunicat.

Esalonarea la plata este reglementata de Legea nr 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala, iar simplificarea procedurii a fost facuta posibila prin OUG nr. 181/2020

Specialistii in domeniul fiscal-contabil atrag atentia asupra solicitarii de esalonare simplificata fiindca exista multe aspecte ce trebuie bine cantarite. In momentul in care solicitati esalonarea simplificata a datoriilor acumulate in criza Covid-19, vi se anuleaza notificarile depuse pentru a beneficia de amnistia fiscala sau restructurarea financiara.

Atentie! Regula ii vizeaza doar pe cei care au depus notificari pentru a beneficia de amnistia fiscala din O.U.G. nr. 69/2020 sau de restructurarea financiara din O.G. nr. 6/2019. Cei care au accesat deja amnistia fiscala sau restructurarea financiara pot cere acum esalonarea simplificata. Dupa depunerea cererii de esalonare simplificata, Fiscul elibereaza certificatul de atestare fiscala in maximum cinci zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de esalonare. Decizia de esalonare la plata se emite tot
in cinci zile lucratoare de la momentul inregistrarii cererii.

Vrei sa fii mereu la curent cu ultimelor modificari in legislatia fiscal-contabila? Informeaza-te rapid si cu efort minim din Revista Taxe si Impozite Actual. Beneficiaza acum de OFERTA SPECIALA!

 

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X