Printr-un proiect de Ordonanta de Guvern (OG), Ministerul Finantelor propune schimbari semnificative in privinta esalonarii la plata a datoriilor fiscale, reglementate de articolul 184 din Codul de Procedura Fiscala. Astfel, "se propune ca in categoria obligatiilor fiscale ce pot face obiectul esalonarii la plata in forma simplificata sa fie reincluse cele cu retinere la sursa. In fapt, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.20/2023 s-a eliminat posibilitatea acordarii esalonarii la plata in forma simplificata pentru obligatiile fiscale cu retinere la sursa", se mentioneaza intr-un comunicat al MF.
Situatia actuala
Potrivit Notei de fundamentare, "art. 184 alin. (7) din Codul de procedura fiscala reglementeaza plafoanele sub care nu se acorda esalonarea la plata, plafoane care nu au mai fost actualizate de la data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura fiscala, respectiv anul 2016. Astfel, esalonarea la plata nu se acorda nici pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice, 2.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice.
Se constata ca acestea sunt extrem de mici raportat la cuantumul obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili.
Plafonul de 5.000 lei in cazul persoanelor juridice este nesemnificativ, cu atat mai mult cu cat, de exemplu, contribuabilii mari si mijlocii datoreaza lunar obligatii fiscale cu mult peste acest plafon.
Pe de alta parte, in cazul persoanelor fizice, obligatiile fiscale datorate sunt rezultate din alte surse de venit decat din salarii si pensii, fapt pentru care plafonul de 500 lei esalonat pe o perioada de maxim 5 ani nu poate fi justificat ca fiind o situatie de incapacitate de plata pe termen scurt.
Mai mult decat atat, persoanele fizice care datoareaza sume mici de obligatii, pot solicita esalonare la plata in forma simplificata, pe o perioada de 12 luni, fara a fi necesara constituirea de garantii, cu conditia ca aceste obligatii sa nu fie mai vechi de 12 luni de la data depunerii cererii.
La data de 30 iunie 2024 un numar de 989.141 contribuabili inregistrau obligatii fiscale restante sub pragurile aferente acestor plafoane, in cuantum total de 235,7 mil. lei, structurat astfel:
a) 245.468 contribuabili persoane juridice, inclusiv persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent, inregistrau obligatii fiscale restante de 133,6 mil. lei;
b) 743,673 contribuabili persoane fizice, inregistrau obligatii fiscale restante de 102,1 mil. lei.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Chiar si in cazul in care esalonarea la plata s-ar acorda pe perioade scurte de timp, cuantumul ratelor ar fi extrem de mic, avand in vedere plafoanele actuale. Astfel, de exemplu, daca o persoana fizica ar solicita esalonare la plata pe 24 luni pentru obligatii fiscale restante in cuantum de 600 lei, cuantumul ratei lunare ar fi de 25 lei."
Modificarile propuse prin Proiectul de OG
Proiectul de OG prevede urmatoarele ajustari majore, potrivit specialistilor PortalCodulFiscal.ro:
"- Abrogarea Articolului 184 Alineatul (6)
Aceasta modificare elimina posibilitatea recidivarii in solicitarea esalonarilor de catre debitori care nu au respectat conditiile initiale, incercand astfel ca facilitatile fiscale sunt acordate doar celor care isi indeplinesc consecvent obligatiile fiscale.
- Actualizarea sumelor minime - articolul 184 alineatul (7)
Modificarile propun praguri semnificativ mai mari pentru acordarea esalonarilor:
43. La articolul 184 alineatul (6), litera a) se abroga. 44.
La articolul 184, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(7) Esalonarea la plata nu se acorda nici pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de:
a) 50.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mare;
b) 25.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 10.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, altele decat cele de la lit. a) si b), inclusiv persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent;
d) 2.500 lei, in cazul debitorilor persoane fizice.”
Foto: pexels.com