Modificarile aduse Ordonantei nr. 70/2024 vizeaza si regimul sanctiunilor contraventionale, in sensul ca amenzile se vor aplica in functie de categoria in care se incadreaza contribuabilul (contribuabili mici, mijlocii sau mari), care nu raspunde la notificarile ANAF, mai exact contribuabilul care nu-si indeplineste obligatia de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA“.
Pana la aparitia O.U.G. nr. 87/2024, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiilor persoanei impozabile privind transmiterea notei justificative, deci fara a se tine cont de categoria de contribuabil.
In aceste conditii exista riscul ca un contribuabil mic sa fie supus la plata unei amenzi de pana la 10.000 lei, fapt care ar fi condus in mod inevitabil la aparitia unor dificultati financiare pentru acest operator economic cu resurse financiare limitate.
In contextul prorogarii, pana la data de 1 ianuarie 2025, a termenului in care contribuabilii sunt obligati sa justifice diferentele constatate de organul fiscal intre datele din decont si cele din decontul precompletat, tot pana la aceasta data, se vor proroga si masurile de sanctionare contraventionala, care insa se vor aplica diferentiat, dupa cum urmeaza:
–amenda intre 5.000 lei si 10.000 lei pentru marii contribuabili;
–amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;
–amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice (contribuabilii mijlocii, asociatii etc) si pentru persoanele fizice (II, IF, PFA).
Important: Tuturor contraventiilor prevazute mai sus le sunt aplicabile dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017!
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Sa ne reamintim avantajele pentru contribuabilii sanctionati sub incidenta Legii prevenirii.
In cazul constatarii savarsirii unei contraventii pentru care se poate aplica Legea prevenirii, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei prin care se aplica sanctiunea avertismentului si la care anexeaza un plan de remediere. In aceasta situatie, nu se aplica sanctiuni contraventionale complementare.
Acest articol a aparut in Revista de TVA, o publicatie lunara care va permite accesul la solutii profesioniste si actualizate pentru orice problema legata de TVA. Veti gasi aici spete fiscale, noutati legislative, proiecte de acte normative si mai ales cauze relevante pe TVA judecate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Detalii aici >>
Agentul constatator nu intocmeste un plan de remediere, caz in care se aplica doar sanctiunea avertismentului, in urmatoarele situatii:
– in cazul in care, in cursul derularii controlului, contravenientul isi indeplineste obligatia legala;
– in cazul in care contraventia savarsita nu este continua.
In termen de maximum 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, autoritatea/institutia publica cu atributii de control are obligatia sa reia controlul si sa completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii si, daca este cazul, registrul unic de control, cu mentiuni privind modalitatea de respectare a masurilor de remediere dispuse.
In situatia in care, cu ocazia reluarii controlului, se constata neindeplinirea de catre contravenient a obligatiilor legale conform masurilor de remediere stabilite, in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, prin care se constata savarsirea de contraventii si se aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale, altele decat avertisment.
In cazul in care, in termen de 3 ani de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii in conditiile avertismentului, contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie, sunt direct aplicabile prevederile legale in vigoare privind constatarea si sanctionarea contraventiilor.
Foto: pixabay.com