email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se calculeaza RCA-ul: criterii, procedura si regulile pentru 2022

Cum se calculeaza RCA-ul: criterii, procedura si regulile pentru 2022
rcaautovehiculcod rutier

Anul 2022 a venit cu o serie de scumpiri printre care se afla si politele de asigurari auto. Daca esti sofer, cu siguranta te intereseaza cum se calculeaza RCA-ul si cat va trebui sa scoti din buzunar in acest an, luand in considerare si contextul financiar de la nivel national. 

RCA-ul (asigurarea de raspundere civila auto) este obligatorie pentru orice persoana care are o masina inmatriculata sau care urmeaza sa fie inmatriculata in Romania. Aceasta are rolul de a acoperi eventualele daune produse cu masina. Neincheierea asigurarii de raspundere civila auto iti poate aduce atat amenzi usturatoare, cat si retinerea certificatului de inmatriculare auto. 
In functie de anumite criterii precum marca si modelul masinii, dar si clasa bonus malus (bonificare sau penalizare), pretul pentru RCA poate fi mai mic sau mai mare. Inainte de a incheia o polita RCA, incearca o simulare online pentru a-ti face o parere despre pretul asigurarii, prin intermediul unui calculator RCA. Mai mult de atat, din 2020 politele RCA pot fi prezentate si in format electronic, pe telefon. 

Incearca acum un calculator RCA rapid! ►

Cum se calculeaza RCA-ul: criterii la stabilirea pretului

  • Date despre autovehicul (marca, model, capacitate cilindrica, serie de sasiu, tip de utilizare, masa maxima autorizata, an de fabricatie, etc);
     
  • Date despre proprietar (CNP, varsta, vechimea permisului de conducere si alte informatii personale utile in acest caz). Spre exemplu, soferii pana in 30 de ani platesc mai mult pentru asigurarea RCA.
     
  • Localitatea este alt criteriu care influenteaza pretul RCA-ului. Costul este mai mare in zonele in care au loc mai multe accidente, deci un risc ridicat pentru asigurator;
     
  • Sistemul Bonus-Malus - mecanismul de recompense si penalizari acordate fiecarui sofer. B0 este valoarea neutra de la care se incepe in cazul unui sofer care nu a mai avut vreo masina si nu are niciun istoric al daunelor. Exista 8 nivele in acest sistem, iar ultimul nivel dintre acestea aduce o majorare a pretului de 80%, fiecare nivel avand o crestere de 10%. 

Acest sistem permite soferilor care nu au provocat daune cu masina in anul anterior sa beneficieze de o reducere a pretului la RCA. In schimb, cei care au avut evenimente rutiere anul anterior, vor fi nevoiti sa achite un pret mai mare pentru cumpararea unei asigurari RCA.

Toate aceste informatii trebuie mentionate atunci cand folosesti un calculator RCA pentru ca pretul final sa fie corect. 

Cum se calculeaza RCA-ul online: pasi de urmat

Daca asigurarea auto nu mai este valabila sau va expira in curand, atunci trebuie sa faci o cercetare de piata si sa afli care sunt preturile la diferite societati de asigurari. Cel mai simplu este sa utilizezi un calculator RCA pentru a afla exact cat costa asigurarea RCA la asiguratorii ramasi pe piata. Dupa falimentul City Insurance, a urmat retragerea de pe piata a companiei UNIQA Asigurari de pe acest segment.

Daca te intrebi cum se calculeaza RCA-ul online, afla ca procedura este foarte simpla si nu iti va rapi mai mult de cateva minute. 

Iata principalii pasi: 

1. Introdu datele autovehicului
2. Compara tarifele actuale pentru o asigurare RCA ieftina
3. Alege cea mai buna varianta pentru masina ta

Asadar, compara online, comanda si cumpara o asigurare RCA ieftina in mai putin de 2 minute. Dupa ce ai parcurs toti pasii si ai facut plata, polita de asigurare se emite automat si se trimite pe adresa ta e-mail. 
 

Politele de RCA in 2022: reguli noi

In continuare, amenzile pentru lipsa RCA-ului sunt cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. Mai mult de atat, politistii pot trece si la suspendarea carnetului de conducere si retinerea certificatului de inmatriculare, dar si retragerea placutelor de inmatriculare. 

Potrivit Codului rutier 2022, daca nu faci dovada unei polite RCA in termen de 30 de zile de la retinere, se trece la radierea autovehiculului din evidenta politiei. 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rcaautovehiculcod rutier


Data aparitiei: 17 Ianuarie 2022

Votati articolul "Cum se calculeaza RCA-ul: criterii, procedura si regulile pentru 2022":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X