email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se calculeaza RCA-ul: criterii, procedura si regulile pentru 2022

Cum se calculeaza RCA-ul: criterii, procedura si regulile pentru 2022
rcaautovehiculcod rutier

Anul 2022 a venit cu o serie de scumpiri printre care se afla si politele de asigurari auto. Daca esti sofer, cu siguranta te intereseaza cum se calculeaza RCA-ul si cat va trebui sa scoti din buzunar in acest an, luand in considerare si contextul financiar de la nivel national. 

RCA-ul (asigurarea de raspundere civila auto) este obligatorie pentru orice persoana care are o masina inmatriculata sau care urmeaza sa fie inmatriculata in Romania. Aceasta are rolul de a acoperi eventualele daune produse cu masina. Neincheierea asigurarii de raspundere civila auto iti poate aduce atat amenzi usturatoare, cat si retinerea certificatului de inmatriculare auto. 
In functie de anumite criterii precum marca si modelul masinii, dar si clasa bonus malus (bonificare sau penalizare), pretul pentru RCA poate fi mai mic sau mai mare. Inainte de a incheia o polita RCA, incearca o simulare online pentru a-ti face o parere despre pretul asigurarii, prin intermediul unui calculator RCA. Mai mult de atat, din 2020 politele RCA pot fi prezentate si in format electronic, pe telefon. 

Incearca acum un calculator RCA rapid! ►

Cum se calculeaza RCA-ul: criterii la stabilirea pretului

  • Date despre autovehicul (marca, model, capacitate cilindrica, serie de sasiu, tip de utilizare, masa maxima autorizata, an de fabricatie, etc);
     
  • Date despre proprietar (CNP, varsta, vechimea permisului de conducere si alte informatii personale utile in acest caz). Spre exemplu, soferii pana in 30 de ani platesc mai mult pentru asigurarea RCA.
     
  • Localitatea este alt criteriu care influenteaza pretul RCA-ului. Costul este mai mare in zonele in care au loc mai multe accidente, deci un risc ridicat pentru asigurator;
     
  • Sistemul Bonus-Malus - mecanismul de recompense si penalizari acordate fiecarui sofer. B0 este valoarea neutra de la care se incepe in cazul unui sofer care nu a mai avut vreo masina si nu are niciun istoric al daunelor. Exista 8 nivele in acest sistem, iar ultimul nivel dintre acestea aduce o majorare a pretului de 80%, fiecare nivel avand o crestere de 10%. 

Acest sistem permite soferilor care nu au provocat daune cu masina in anul anterior sa beneficieze de o reducere a pretului la RCA. In schimb, cei care au avut evenimente rutiere anul anterior, vor fi nevoiti sa achite un pret mai mare pentru cumpararea unei asigurari RCA.

Toate aceste informatii trebuie mentionate atunci cand folosesti un calculator RCA pentru ca pretul final sa fie corect. 

Cum se calculeaza RCA-ul online: pasi de urmat

Daca asigurarea auto nu mai este valabila sau va expira in curand, atunci trebuie sa faci o cercetare de piata si sa afli care sunt preturile la diferite societati de asigurari. Cel mai simplu este sa utilizezi un calculator RCA pentru a afla exact cat costa asigurarea RCA la asiguratorii ramasi pe piata. Dupa falimentul City Insurance, a urmat retragerea de pe piata a companiei UNIQA Asigurari de pe acest segment.

Daca te intrebi cum se calculeaza RCA-ul online, afla ca procedura este foarte simpla si nu iti va rapi mai mult de cateva minute. 

Iata principalii pasi: 

1. Introdu datele autovehicului
2. Compara tarifele actuale pentru o asigurare RCA ieftina
3. Alege cea mai buna varianta pentru masina ta

Asadar, compara online, comanda si cumpara o asigurare RCA ieftina in mai putin de 2 minute. Dupa ce ai parcurs toti pasii si ai facut plata, polita de asigurare se emite automat si se trimite pe adresa ta e-mail. 
 

Politele de RCA in 2022: reguli noi

In continuare, amenzile pentru lipsa RCA-ului sunt cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. Mai mult de atat, politistii pot trece si la suspendarea carnetului de conducere si retinerea certificatului de inmatriculare, dar si retragerea placutelor de inmatriculare. 

Potrivit Codului rutier 2022, daca nu faci dovada unei polite RCA in termen de 30 de zile de la retinere, se trece la radierea autovehiculului din evidenta politiei. 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rcaautovehiculcod rutier


Data aparitiei: 17 Ianuarie 2022

Votati articolul "Cum se calculeaza RCA-ul: criterii, procedura si regulile pentru 2022":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X