De la 1 ianuarie 2022 se introduce obligativitatea declaratiei D406 pentru marii contribuabili. Mai exista obligatia depunerii celorlalte declaratii lunare/anuale (100, 300, 390, 101)?
Citeste in continuare mai multe informatii despre implementarea Fisierului SAF-T.
D406 - formularul SAFT: raspunsul specialistului
Introducerea SAF-T in Romania va simplifica relatia contribuabililor cu ANAF, intrucat ANAF ar putea face unele verificari electronic, fara sa mai fie nevoie sa efectueze inspectii fiscale pe teren. In urma acestor verificari preliminare de la distanta, ANAF ar putea lamuri rapid unele neclaritati si sa restranga astfel numarul de verificari la sediul contribuabilului.
In Ghidul contribuabilului intocmit de ANAF pentru D406 regasim urmatoarele explicatii:
Implementarea Fisierului SAF-T va aduce urmatoarele beneficii contribuabililor:
- Reducerea costului conformarii pentru contribuabili;
- Schimb electronic de date contabile, in format standard si securizat in interactiunea cu administratia fiscala;
- Facilitarea comunicarii dintre administratia fiscala si companii cu privire la continutul de date al sistemelor IT in scopuri fiscale;
- Cresterea echitatii prin cresterea gradului general de conformare si prin identificarea corecta si sanctionarea ferma a comportamentelor neconforme;
- Diminuarea timpului petrecut la sediul unui contribuabil in vederea realizarii unei inspectii fiscale;
- Asigurarea transparentei actului de control;
Simplificarea unor declaratii, precompletarea si chiar eliminarea unora, intrucat ANAF va avea un set semnificativ de date din sistemul financiar-contabil.
Totusi, pana la acest moment, nu exista prevederi in baza carora cei care depun D406 sa fie exceptati de la depunerea unor declaratii fiscale.
SAF-T Ghid de raportare corecta
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile