Sursele de finantare sunt atat de importate pentru orice afacere, incat ii pot defini evolutia sau chiar supravietuirea. Indiferent de ideea de afacere, de planul de business sau de entuziasmul antreprenorului, fara o sursa de finantare de incredere nu le poti pune in practica. Pentru a fi pregatit anticipat de orice investiție, trebuie sa cunosti foarte bine ce oportunitati de finantare ai la dispozitie. Iata o lista cu 5 potentiale surse de finantare pentru businessul tau, la care poti apela cu incredere.
1. Investitii de ordin bancar
Investitiile bancare sunt cea mai comuna si usor de accesat sursa de finantare pentru o afacere. Exista mai multe alternative cand vine vorba de un credit de investitii pentru companii, precum credit online pentru afaceri IMM, credit fara garantii, credit de investitii sau un credit pentru dezvoltari imobiliare.
Ceea ce trebuie avut in vedere este faptul ca pentru oricare dintre creditele mentionate este nevoie sa ai un plan de afaceri bine pus la punct. Pe baza acestuia, banca emitenta va stabili daca investitia este plauzibila si daca esti eligibil pentru a primi un asemenea imprumut.
2. Investitori
Investitorii sunt, de obicei, oameni de afaceri care dispun de capitalul necesar pentru a investi in diverse afaceri, de pe urma carora ar putea avea de castigat. Data fiind experienta lor în domeniul de business, dar si numeroasele tipuri de afaceri care se afla la ora actuala pe piata, este mai greu sa accesezi o astfel de sursa de finantare.
Nu este suficient sa ai un plan de afaceri bine structurat si in detaliu realizat, ci ai nevoie de mai mult de atat. De exemplu, de o idee de afacere geniala, cu un potential urias de dezvoltare si profit. Insa, daca ai reusit sa convingi un investitor sa investeasca in afacerea ta, viitorul businessului este asigurat pentru o perioada indelungata. Pe langa banii necesari, vei acumula si numeroase informatii pretioase despre cum functioneaza domeniul afacerilor, ceea ce este un mare plus.
3. Fonduri nerambursabile
Acest tip de finantare este, cu siguranta, cel mai avantajos dintre toate, deoarece banii nu trebuie restituiti. De obicei, astfel de finantari sunt realizate de surse externe, precum Uniunea Europeana, institutii guvernamentale sau non-guvernamentale sau diverse asociatii.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Pentru a aplica la un astfel de fond nerambursabil, firma trebuie sa intocmeasca o documentatie complexa si completa, care va fi aprobata ulterior de catre institutia in cauza. Comparativ cu investitiile de ordin bancar, accesarea unor fonduri nerambursabile poate dura de la 6 la 12 luni.
De asemenea, pentru a indeplini conditiile de co-finantare este necesar sa ai deja o suma de bani care valoreaza 10-50% din valoarea totala a fondului.
4. Microfinantarea
Destinata afacerilor mici, la inceput de drum, microfinantarea este alternativa ideala pentru afacerile care vor sa se puna pe picioare. Prin aceasta forma de finantare, companiile mici sau medii pot imprumuta o suma de bani in conditii mult mai usoare, dar cu o dobanda mai mare.
Comparativ cu imprumuturile bancare de tipul credit de investitii, prin microfinantare suma de bani care poate fi imprumutata este considerabil mai mica. Totodata, perioada de finantare este scurta. Mai simplu spus, daca ai nevoie de un imprumut rapid pentru a-ti consolida afacerea, atunci microfinantarea este o unealta financiara la indemana oricarui antreprenor.
5. Actiuni si obligatiuni
Daca microfinantarea era destinata companiilor mici si mijlocii, actiunile si obligatiunile sunt destinate doar companiilor mari si foarte mari. Detinatorii unui business pot apela la aceasta alternativa de finantare a afacerii daca au un proiect prin care doresc sa-si extinda sau dezvolte afacerea.
Chiar daca procesul in sine de a intra in posesia fondurilor nu dureaza mult si nu este complicat, totusi trebuie sa indeplinesti anumite conditii. Prima ar fi ca Adunarea Generala a Actionarilor sa aprobe proiectul tau de dezvoltare. A doua conditie este sa gasesti investitori care sa aprobe si ei acest proiect propus de tine. Daca aceste conditii sunt indeplinite, poti spune ca fondurile sunt deja ca si obtinute.
Indiferent de forma de finantare pe care o alegi, important este sa gandesti in perspectiva nevoile si oportunitatile de dezvoltare, astfel incat sa iti poti atinge obiectivele stabilite. Tine minte ca un plan de afaceri genial trebuie insotit de o finantare pe masura pentru ca visurile sa se transforme in realitate.
Sursa foto: Shutterstock