Bunurile recuperate prin leasing sunt o categorie de produse tot mai cautate de companiile din Romania. In cele mai multe cazuri este vorba despre autoturisme rulate, care au fost returnate firmelor de leasing, din cauza dificultatilor financiare.
In acest context, multe companii aflate la inceput de drum aleg sa achizitioneze astfel de bunuri recuperate prin leasing financiar, pentru a economisi capitalul necesar pentru alte investitii.
Solicitantul achita ratele pentru utilizarea masinilor doar in timpul derularii contractului, iar la finalul perioadei de leasing, exista posibilitatea de a alege sa devina proprietarul bunurilor, contra unei valori reziduale.
Ce este leasingul financiar?
Leasingul financiar este o forma de finantare care are la baza un sistem de plati succesive, sub forma unor rate lunare, semestriale sau sezoniere, in functie de specificul companiei solicitante.
Aceasta din urma achita ratele conform specificatiilor contractuale. Firmele de leasing ofera transparenta privind starea bunurilor recuperate si le dau clientilor toate detaliile necesare pentru ca acestia sa ia cea mai buna decizie.
La finalul contractului de leasing financiar, firma solicitanta are posibilitatea de a deveni proprietara bunurilor recuperate solicitate, prin plata unei valori reziduale.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Un contract de leasing financiar poate avea o perioada minima de un an, iar perioada maxima poate varia in functie de costul bunului recuperat finantat, politicile stabilite de compania care ofera finantarea sau indicatorii economici ai firmei care o solicita.
Forma de finantare este caracterizata printr-o birocratie redusa, care este mult mai simpla si rapida, in comparatie cu un credit bancar. Unele companii de leasing din Romania ofera posibilitatea aplicarii online pentru finantare, cu aprobare in termen de 24 de ore.
Ce trebuie sa stii despre bunurile recuperate prin leasing?
In portofoliul companiilor de leasing, vei gasi adesea si o lista cu bunuri recuperate. Acestea pot fi autoturisme, autoutilitare, utilitare, comerciale grele si alte tipuri de vehicule si utilaje care au facut obiectul unor contracte de leasing, dar care au fost ulterior recuperate.
Majoritatea vehiculelor de acest fel au fost reposedate in urma unor nerespectari ale clauzelor contractuale de catre solicitant. Compania solicitanta care nu mai poate face fata cu plata ratelor, poate returna masina sau poate sa incerce predarea contractului de leasing catre o alta persoana.
Daca vrei sa achizitionezi masini recuperate in leasing financiar, trebuie sa ai in vedere starea tehnica a acesteia. In acest context, firma de leasing iti va oferi toate datele de care ai nevoie, in vederea luarii celei mai bune decizii pentru afacerea ta.
Pe langa autoturisme, in portofoliul companiilor de leasing se regasesc si bunuri recuperate care fac parte din diverse sectoare de activitate, precum HoReCa, domeniul medical, domeniul agricol etc. Majoritatea firmelor care ofera astfel de servicii de finantare afiseaza pe site toate bunurile recuperate disponibile.
Leasingul financiar prezinta avantaje pentru firmele care doresc sa faca profit cu investitii mici. Bunurile recuperate pot fi achizitionate in leasing si achitate in rate esalonate, iar pretul total este mult mai mic decat cel al pietei. Achizitia este una sigura, care nu implica ipoteci sau sechestre.
In concluzie, achizitionarea de bunuri recuperate prin leasing financiar prezinta o serie de
avantaje pentru firmele din Romania. Contractul flexibil, bunuri calitative sub pretul pietei si aprobarea rapida cu o birocratie redusa au determinat tot mai multe companii sa apeleze la o astfel de finantare. In acest fel, principalul fundament pe care se bazeaza companiile mici atunci cand solicita o finantare prin leasing este capacitatea de a-si creste veniturile cu ajutorul bunului cumparat