email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a oficializat formularul 179 - Declaratie privind compensatia la carburanti

ANAF a oficializat formularul 179 - Declaratie privind compensatia la carburanti
compensare carburantiOUG 106/2022identificare fiscala

ANAF a publicat in Monitorul Oficial modelul si instructiunile de completare ale formularului 179 care reprezinta cererea de compensare la carburanti. 

Aprobarea modelului formularului s-a facut prin Ordinul 1363/2022, aparut in Monitorul Oficial nr. 754 din 27 iulie 2022. 

OUG 106/2022 stabileste ca, in perioada 1 iulie-30 septembrie, se reduce pretul la carburanti cu 50 de bani/litru. Potrivit acestei ordonante, suma reprezentand compensatia la carburanti se stabileste si se individualizeaza de catre operatorii economici intr-o declaratie al carei model se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Declaratia se depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a acordat reducerea si reprezinta si cerere de compensare.

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.106/30 iunie 2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina si pentru modificarea art.18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art.XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in perioada 01.07.2022 - 30.09.2022, operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali - persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu, si care acorda o reducere de pret de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la pretul de vanzare, beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferenta reducerii acordate.

Consulta Formularul 179 privind compensatia la carburanti. ►


Cum se completeaza formularul 179 - Declaratie privind compensatia la carburanti

ANEXA 2 la proiectul de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului 179 „Declaratie privind compensatia la carburanti” 


INSTRUCTIUNI de completare a formularului 179 „Declaratie privind compensatia la carburanti”


I. Depunerea declaratiei

Declaratia privind compensatia la carburanti se completeaza si se depune de catre operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clienti finali - persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu, care acorda o reducere de pret la pretul de vanzare si beneficiaza de la bugetul de stat de
o compensare, aferenta reducerii acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.106/30.06.2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina si pentru modificarea art.18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-
Transport si de abrogare a art.XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Declaratia nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, cu exceptiile prevazute la art. 105 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care operatorul economic depune declaratia dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, se bifeaza rubrica "Declaratie depusa dupa anularea rezervei verificarii ulterioare" si se completeaza temeiul legal pentru depunerea declaratiei, in rubrica prevazuta in acest scop.

In situatia depunerii declaratiei de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta pentru perioada in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala al succesorului. De asemenea, la sectiunea "Date de identificare a contribuabilului/platitorului", la rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al entitatii care si-a incetat existenta.

In cazul in care operatorul economic corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.

Declaratia rectificativa se completeaza integral, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.

Atentie! Declaratia privind compensatia la carburanti reprezinta si cerere de compensare, potrivit legii.

1.Termenul de depunere a declaratiei - pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a acordat reducerea, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.106/30.06.2022.

2. Organul fiscal competent

Declaratia privind compensatia la carburanti se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre operatorul economic. 

3. Modul de depunere

Declaratia privind compensatia la carburanti se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

II. Completarea declaratiei

1. Perioada de raportare
In rubrica "Luna" se inscrie cu cifre arabe numarul lunii la care se refera compensatia la carburanti (de exemplu: 07).
In rubrica “Anul” se inscrie cu cifre arabe anul pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2022).

2. Sectiunea A "Date de identificare a contribuabilului/platitorului "

In caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit conform legii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

In rubrica "Denumire" se inscrie denumirea operatorului economic.
Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al operatorului economic.

3. Sectiunea B "Date privind compensatia la carburanti"
La rubrica “Compensatie la carburanti” se inscrie suma reprezentand compensatia aferenta
reducerii acordate in perioada de raportare, calculata potrivit legii.

4. Sectiunea C "Date de identificare a imputernicitului"

Sectiunea se completeaza in cazul in care declaratia se depune de catre un imputernicit, conform art.18 din Legea nr.207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
In rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.

Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
compensare carburantiOUG 106/2022identificare fiscala

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 03 August 2022


Votati articolul "ANAF a oficializat formularul 179 - Declaratie privind compensatia la carburanti":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X