Titlurile de stat emise prin Programul Tezaur reprezinta un instrument de economisire dedicat romanilor. Important de stiut este ca sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii. Veniturile obtinute din investirea in oferta de economisire lansata de Ministerul Finantelor sunt neimpozabile.
MFP a anuntat ca incepand de miercuri, 12 aprilie, romanii pot investi in titlurile de stat TEZAUR, cu maturitati de 1, 2 si 3 ani si dobanzi anuale de 6,70%, 7,30%, respectiv 7,70%. Titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si sunt in forma dematerializata.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
- Intre 12 aprilie – 11 mai 2023 online, numai de catre persoanele fizice care sunt inregistrate in SPV. Operatiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectata, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului catre un cont bancar pe numele investitorului.
- Intre 12 aprilie – 12 mai 2023 de la unitatile Trezoreriei Statului;
- Intre 12 aprilie – 11 mai 2023 in mediul urban si 12 aprilie – 10 mai 2023 in mediul rural, prin subunitatile postale ale C.N. Posta Romana S.A.
Subscrierile realizate prin intermediul subunitatilor postale din reteaua Companiei Nationale „Posta Romana” S.A., pot fi realizate in fiecare zi din cuprinsul perioadei de subscriere, conform programului de lucru cu clientii, cu urmatoarele precizari privind incheierea perioadei de subscriere:
a) in mediul urban se incheie mai devreme cu o zi lucratoare decat ultima zi a perioadei de subscriere;
b) in mediul rural se incheie mai devreme cu doua zile lucratoare decat ultima zi a perioadei de subscriere.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile si se pot rascumpara in avans.
Conform prospectului de emisiune, dobanda aferenta oricarui titlu de stat se plateste anual la data de plata a dobanzii, iar rambursarea valorii nominale se va efectua la data de plata a valorii nominale, conform urmatorului grafic:
Programul TEZAUR - calcul dobanda
Dobanda este calculata pe baza numarului efectiv de zile din perioada de dobanda relevanta si pe baza numarului de zile din anul respectiv utilizand urmatoarea formula:
D = (Valoarea nominala x Rata dobanzii (%) x Numar zile acumulate) / Numar zile an curent;
Unde:
- D = valoarea Dobanzii pentru fiecare data de plata a dobanzii pentru un titlu de stat;
- Valoare nominala = valoarea nominala a unui titlu de stat, respectiv 1 leu
- Rata Dobanzii = rata dobanzii precizata in tabelul de la art. 2
- Numar zile acumulate = numarul efectiv de zile din perioada de dobanda;
- Numar zile an curent = numarul efectiv de zile din perioada de dobanda;
- An curent = perioada de dobanda curenta.
Fiecare Investitor primeste dobanda determinata conform formulei de mai sus inmultita cu numarul de titluri de stat detinute de respectiva persoana.
Dobanda totala platita de emitent unui investitor la fiecare data de plata a dobanzii este calculata conform formulei:
Dobanda totala = D x numarul Total de Titluri de stat detinute de un investitor
Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate doar in perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Fondurile obtinute de Ministerul Finantelor in calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.