email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contribuabili mijlocii: termen depunere Declaratia informativa D406 si ce module trebuie sa contina

Contribuabili mijlocii: termen depunere Declaratia informativa D406 si ce module trebuie sa contina
Declaratia informative D406raportare saf-tdepunere D406perioada gratie saf-t

Declaratia informativa D406 (raportarea SAF-T), pe care sunteti obligat sa o trimiteti lunar sau trimestrial catre ANAF, constituie cartea dvs. de vizita in fata autoritatilor fiscale, deoarece in baza ei inspectorii vor putea verifica tot: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc.  

Declaratia trebuie sa fie, asadar, impecabila si sa nu ridice semne de intrebare, care se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere.

Asadar, va reamintim in cele ce urmeaza care este termenul limita de transmitere si ce module trebuie sa contina raportarea pentru contribuabilii mijlocii.

Declaratia informativa D406 - termen depunere

Potrivit prevederilor nr. 5 din Anexa la OANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal,
- pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii;

Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori? Solutia o constituie lucrarea Declaratia 406 SAF-T. Cazuri practice care va prezinta 50 de situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. 


Exista si perioada de gratie, care este prevazuta in In Anexa nr. 4, respectiv:

Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";


- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";
- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii "Stocuri".

Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:

- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.

Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

Conform prevederilor de mai sus si contribuabilii mijlocii beneficiaza de perioada de gratie de 6 luni pentru prima raportare, primul termen fiind astfel data de 31 iulie 2023.

Declaratia informativa D406 - ce module trebuie sa contina

Declaratia cuprinde: Fisierele Master, inregistrarile contabile -Registrul jurnal, Documentele sursa.

Practic, daca ar fi sa detaliem elementele care vor trebui raportate acestea sunt date despre furnizori, clienti, facturi de achizitie / de vanzare, plati, miscari de bunuri, active, produse, solduri conturi contabile etc. Altfel spus, se vor raporta aproape toate datele inregistrate in ERP catre ANAF.

 

Explicatii oferite in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com

 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Declaratia informative D406raportare saf-tdepunere D406perioada gratie saf-t


Data aparitiei: 21 Iunie 2023
Ultima actualizare: 22 Iunie 2023

Votati articolul "Contribuabili mijlocii: termen depunere Declaratia informativa D406 si ce module trebuie sa contina":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X