Declaratia informativa D406 (raportarea SAF-T), pe care sunteti obligat sa o trimiteti lunar sau trimestrial catre ANAF, constituie cartea dvs. de vizita in fata autoritatilor fiscale, deoarece in baza ei inspectorii vor putea verifica tot: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc.
Declaratia trebuie sa fie, asadar, impecabila si sa nu ridice semne de intrebare, care se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere.
Asadar, va reamintim in cele ce urmeaza care este termenul limita de transmitere si ce module trebuie sa contina raportarea pentru contribuabilii mijlocii.
Declaratia informativa D406 - termen depunere
Potrivit prevederilor nr. 5 din Anexa la OANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal,
- pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii;
Exista si perioada de gratie, care este prevazuta in In Anexa nr. 4, respectiv:
Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";
- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii "Stocuri".
Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
Conform prevederilor de mai sus si contribuabilii mijlocii beneficiaza de perioada de gratie de 6 luni pentru prima raportare, primul termen fiind astfel data de 31 iulie 2023.
Declaratia informativa D406 - ce module trebuie sa contina
Declaratia cuprinde: Fisierele Master, inregistrarile contabile -Registrul jurnal, Documentele sursa.
Practic, daca ar fi sa detaliem elementele care vor trebui raportate acestea sunt date despre furnizori, clienti, facturi de achizitie / de vanzare, plati, miscari de bunuri, active, produse, solduri conturi contabile etc. Altfel spus, se vor raporta aproape toate datele inregistrate in ERP catre ANAF.
Explicatii oferite in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com