Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Inca de la inceput, va reamintim ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, a intrat in vigoare obligatia contribuabililor mici de a depune la organul fiscal central declaratia cuprinzand informatii din evidenta contabila si fiscala, denumita Declaratia informativa D406 (SAF-T), conform prevederilor legale.
Modelul declaratiei este prevazut in Anexa nr. 2 a Ordinului Presedintelui ANAF nr.1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Incepand cu ianuarie 2025, obligatia depunerii fisierului SAF-T (Declaratia 406) se extinde si asupra contribuabililor mici. Conform prevederilor legale, aceasta declaratie trebuie transmisa catre ANAF cel tarziu pana la 28 februarie 2025.
Daca pana acum aceasta obligatie revenea doar contribuabililor mari si mijlocii, din acest an si contribuabilii mici trebuie sa se conformeze noilor cerinte stabilite prin OPANAF nr. 1783/2021, cu modificarile ulterioare.
- Contribuabilii incadrati in categoria marilor contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au facut parte din aceasta categorie si in anul 2021, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active".
- Contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au facut parte din aceasta categorie in anul 2021 pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active".
- Contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021. Obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii.
- Contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active".
- Contribuabilii care nu sunt incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active".
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
- Contribuabilii nerezidenti inregistrati doar in scop de TVA in Romania pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active".
- Contribuabilii care la data de 31 decembrie 2021 erau incadrati in categoria marilor contribuabili, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2022 sunt incadrati in categoria contribuabililor mijlocii sau mici pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active".
Reamintim ca Declaratia informativa D 406 (SAF-T) este depusa din 01 ianuarie 2022 de catre marii contribuabili si incepand cu data de 01 ianuarie 2023 de catre contribuabilii mijlocii.
Similar cu celelalte doua categorii de contribuabili mentionate, contribuabilii mici, care vor avea obligatia depunerii Declaratiei informative D 406 (SAF-T) incepand cu data de 01 ianuarie 2025, vor beneficia de o perioada de gratie, astfel:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori? Solutia o constituie lucrarea SAF-T pentru contribuabilii mici care va prezinta situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp.
Intrebare: SRL, contribuabil mic, este cumparator-revanzator de marfuri, precum statii de incarcare pentru masini electrice si diverse accesorii mici pentru instalarea acestora. Produsele sunt achizitionate de la furnizori romani si revandute, de asemenea, catre clienti romani. De cele mai multe ori, facturile emise de furnizori contin fie foarte multe pozitii, fie o descriere generala, precum produse conform Anexei/Contractului.
In contextul obligatiei de depunere a declaratiei SAF-T, incepand cu 01.01.2025, va rugam sa ne precizati cum este recomandat sa fie prezentate datele in contabilitate (ce informatii trebuie adaugate in programul contabil, atat la achizitia produselor, cat si la vanzarea acestora) astfel incat societatea sa poata genera o declaratie SAF-T completa cu privire la miscarile de marfuri.
Raspuns:
Informatiile privind Stocurile sunt intocmite si depuse la cererea ANAF, pe baza unei solicitari specifice din partea autoritatii fiscale. In functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind Stocurile prin Fisierul Standard de Control Fiscal SAF-T, contribuabilii vor furniza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din Fisierul SAF-T relevante pentru Stocuri (detaliate in cadrul sectiunii 9.2. Modul de raportare al campurilor), separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea de depunere din partea ANAF. Declaratiile informative D406 pentru Stocuri se vor depune in termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.
Conform Ghidului ANAF:
2.10. Subsectiunea PhysicalStock (Stocuri)
Contine detalii cu privire la stocuri, precum ID-ul depozitului unde se gasesc bunurile, codul de identificare al produsului, detalii despre proprietarul stocurilor, codul de incadrare tarifara (codul NC), detalii privind cantitatea la inceput si la final de perioada de raportare, valoarea stocului la inceput si la final de perioada de raportare etc.
In cadrul acestei subsectiuni se vor raporta informatii atat cu privire la stocurile proprietatea contribuabilului, cat si cu privire la stocuri ale tertilor aflate la dispozitia contribuabilului, spre exemplu: stocuri in custodie, stocuri in consignatie, bunuri primite spre prelucrare, ambalaje returnabile etc.
Se vor raporta informatii cu privire la fiecare tip de produs de produs, din cadrul fiecarei gestiuni.
Contribuabilii care aplica drept metoda de evaluare a stocurilor FIFO, LIFO, vor raporta informatiile cu privire la stocuri, tinand cont de pretul unitar aplicat pentru fiecare produs. Respectiv, in cadrul acestei subsectiuni vor raporta fiecare produs per gestiune si per pret unitar aplicabil.
Contribuabilii care aplica drept metoda de evaluare a stocurilor CMP, vor raporta in cadrul elementului UnitPrice, pretul mediu ponderat aplicabil la inceputul perioadei de raportare, respectiv la sfarsitul perioadei de raportare.
Elementele StockCharacteristic si StockCharacteristicValue se vor completa doar pentru produsele accizabile pentru care intervine obligatia de marcare si colorare conform prevederilor din Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Pentru restul produselor, acest campuri vor fi completate cu NULL. (0 - zero)
Conform Ordinului 1783/2021, informatiile privind stocurile de produse sunt transmise doar pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale; in functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizeaza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din fisierul SAF-T relevante pentru Stocuri , separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale. Declaratiile informative D406 pentru Stocuri se depun in termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii. In consecinta, completarea valorilor aferente in subsectiunea 2.10 PhysicalStock se va efectua doar in baza solicitarii organului fiscal central.
Pe de alta parte, conform documentului de intrebari si raspunsuri emis de catre ANAF:
In sub-sectiunea Products se vor declara stocurile pentru care societatea organizeaza evidenta prin metodele operativ-contabila sau cantitativa-valorica: materii prime, materiale consumabile, semifabricate, produse finite, produse reziduale, produse agricole, active biologice de natura stocurilor, marfuri, ambalaje. (..-n.a.). In aceasta sub-sectiune, nu se vor declara informatii pentru stocurile pentru care se tine evidenta prin metoda global-valorica.
Referitor la subsectiunea 4.4 MovementOfGoods [Miscari Bunuri] - conform aceluiasi document, aceasta se raporteaza lunar sau la cerere, cand exista obligatia de raportare a sectiunii privind Stocurile, perioada de raportare pentru declaratia SAF-T in legatura cu stocurile fiind lunara, respectand perioada prevazuta in solicitarea ANAF.
In concluzie, ambele sectiuni se raporteaza doar la solicitarea ANAF privind sectiunea Stocuri , societatea trebuind sa asigure evidenta operativa in vederea raportarii, cu exceptia datelor si informatiilor solicitate in cadrul sub-sectiunii Products.
In cazul solicitarii privind declararea sectiunii de Stocuri, societatea va trebui sa asigure o evidenta detaliata a acestora (putand utiliza datele din softul de gestiune).
Codurile NC sunt obligatorii pentru produse in anumite situatii: "acolo unde este cerut conform legislatiei romane, in special in cazuri: import/export, AIC".
Daca firma face doar comert intern, poate sa treaca NULL in dreptul codului NC.
Prin urmare SAF T STOCURI se genereaza doar la cererea ANAF. Acest lucru impune sa aveti pregatit in orice moment o astfel de situatie si sa puteti genera SAF T STOCURI in termenul maxim de 30 de zile de la solicitare.
Recomandarea privind evidenta stocurilor este sa organizati gestiunea cantitiativ valorica si sa puteti genera in orice moment o situatie care sa cuprinda cel putin urmatoarele:
-Stocul initial.
-Intrarile (detaliate pe articole, valori si cantitati).
-Iesirile (detaliate pe articole, valori si cantitati).
-Stocul final (calculat pe baza tranzactiilor lunare).
Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Atentie la Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal:
Cu ce probleme majore va veti confrunta in 2025?
Lucrarea Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal listeaza prevederile esentiale din actele normative emise in ultima perioada si care produc efecte in 2025, oferind in mod sintetizat informatii extrem de valoroase. Aflati rapid la ce anume sa fiti atent, avand siguranta ca nu ratati nimic important.
Aveti la un loc toate modificarile legislative relevante in 2025!
Articole similare
SAF-T: 28 februarie, primul termen-limita de depunere care vizeaza si firmele mici[INFOGRAFIC] SAF-T: 7 pasi de urmat pentru depunerea corecta a D406SAF-T: Primul termen de raportare pentru contribuabilii mici care NU sunt inregistrati in scopuri de TVATrecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial: Ce este important sa stiti despre depunerea SAF-T (D406)Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!Ultimele articole
Ce trebuie sa stie contribuabilii mici despre SAF-T in 2025Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatoriiSAF-T: TOP 3 lucruri importante pentru contribuabilii mici in 2025SAF-T: Categoriile de contribuabili care NU au obligatia de depunere a Declaratiei 406SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025Articole similare
SAF-T: 28 februarie, primul termen-limita de depunere care vizeaza si firmele mici[INFOGRAFIC] SAF-T: 7 pasi de urmat pentru depunerea corecta a D406SAF-T: Primul termen de raportare pentru contribuabilii mici care NU sunt inregistrati in scopuri de TVATrecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial: Ce este important sa stiti despre depunerea SAF-T (D406)Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!Ultimele articole
Ce trebuie sa stie contribuabilii mici despre SAF-T in 2025SAF-T: TOP 3 lucruri importante pentru contribuabilii mici in 2025SAF-T: Categoriile de contribuabili care NU au obligatia de depunere a Declaratiei 406SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025SAF-T pentru nerezidenti: Noi cerinte de raportare in 2025