Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Casarea obiectelor de inventar: este obligatorie valorificarea in urma casarii?

Data aparitiei: 20 Iulie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Casarea obiectelor de inventar: este obligatorie valorificarea in urma casarii?
casare obiecte de inventarinventariereproces verbal de casare

Casarea obiectelor de inventar se efectueaza in urma operatiunii de inventariere, pe baza propunerilor comisiei de inventariere intocmita conform Ordinului 2861/2009.

Sa pornim de la urmatorul exemplu: in urma inventarierii la 31.12.2022 au fost propuse la casare o serie de materiale de natura obiectelor de inventar. Societatea are codul CAEN 4221. Vom vedea care este procedura care trebuie urmata pentru casarea obiectelor de inventar si, de asemenea, daca este obligatorie valorificarea in urma casarii.

Procedura de casare a obiectelor de inventar

Asadar, scoaterea din functiune se va efectua in baza hotararii organelor de conducere carora le revin astfel de competente, potrivit prevederilor actului constitutiv.

In baza hotararii acestora se va intocmi formularul "Proces verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale", indiferent motivul pentru care acestea se caseaza (uzura fizica sau morala).

Casarea obiectelor de inventar se inregistreaza in contabilitate in baza unui proces verbal de casare, prin creditarea contului 8035.

Procesul-verbal de scoatere din functiune/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA), prevazut in Ordinul 2634/2015, serveste ca document de constatare a indeplinirii conditiilor necesare de scoatere din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar in folosinta si de declasare a unor bunuri materiale, altele decat mijloacele fixe, potrivit dispozitiilor legale.

Prin urmare, efectuati inventarierea stocurilor, intocmiti o lista cu bunurile, obiectele de inventar, mijloacele fixe, degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate (consumate sau vandute) si predati aceste bunuri unei unitati de colectare a deseurilor, pentru distrugere.

Predarea deseurilor catre unitatea de colectare se supune taxelor de mediu. Taxa de mediu (contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, obtinute de catre generatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica) se retine prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu, potrivit art. 9 alin. (1) din OUG 196/2005.

Dovada distrugerii consta in documente ce atesta stocul cantitativ-valoric al bunurilor degradate calitativ, expirate, respectiv listele de inventariere intocmite in conformitate cu OMFP 2861/2009, proces-verbal intocmit de comisia de inventariere cu privire la degradarea calitativa si propunerea de distrugere a bunurilor si proces-verbal intocmit cu ocazia distrugerii bunurilor, insotit de alte documente (bon de consum, proces verbal de constatare ca bunurile nu mai pot fi valorificate catre clienti, document prin care se dovedeste ca aceste bunuri au fost predate catre o unitate de colectare a deseurilor).

In cazul casarii stocurilor de

obiecte de inventar nu se impune ajustarea TVA dedusa la achizitia acestora, daca se face dovada distrugerii. Daca nu se procedeaza in acest fel, TVA dedus la achizitie se ajusteaza potrivit prevederilor art. 305 al Codului fiscal.
 

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X