email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controale ANAF: ce nereguli au descoperit inspectorii la firmele verificate

Controale ANAF: ce nereguli au descoperit inspectorii la firmele verificate
controale anafinspectii fiscalerambursare tvacontrol tvaimpozit pe profit

In urma inspectiilor fiscale desfasurate in luna iunie 2023, ANAF a prezentat cateva cazuri in care societatile controlate nu si-au indeplinit obligatiile fiscale pe care le aveau. Numele, denumirile si sumele sunt anonimizate de ANAF.

In vederea cresterii transparentei cu privire la activitatea institutiei si a comunicarii cu mediul de afaceri, ANAF va publica lunar rapoarte cu privire la actiunile intreprinse de catre directiile de specialitate din cadrul Agentiei si la rezultatele generate de acestea.

„Am decis sa avem raportari lunare care sa reconfirme angajamentul ANAF fata de impozitarea echitabila si transparenta fiscala. Punem accent pe colectarea veniturilor si diminuarea evaziunii fiscale, pentru a scoate la iveala tentativele de frauda. Suntem angajati sa oferim indrumare contribuabililor pentru a rectifica orice discrepante, dar hotarati sa aplicam legea si sa acceleram cresterea nivelului de colectare. Este un aspect de bun simt fata de toti cei care isi platesc corect taxele, pentru a asigura finantarea masurilor economice si sociale pentru protejarea cetatenilor si economiei. Vom continua sa revizuim in mod activ procesele interne, vrem sa adoptam noi solutii digitale si sa valorificam mai bine analiza datelor, pentru a eficientiza inspectiile, mai ales in zonele cu risc ridicat” , a transmis ministrul Marcel Bolos.

Fii perfect protejat impotriva amenzilor inspectorilor ANAF aplicand intotdeauna legislatia de ultima ora! Descopera solutiile oferite de specialisti in Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice - arma ta secreta pentru pregatirea controlului perfect!

Inspectii fiscale - ce au constatat inspectorii

1. SC X SRL are ca obiect de activitate "Fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie", cod CAEN 1071.
Perioada verificata: 01.04.2021 - 30.04.2023

Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:

- in luna ianuarie 2022, societatea verificata a dedus TVA in suma de X lei, in baza unei facturi fiscale, in valoare totala de X lei, reprezentand "achizitia unui teren intravilan", fara a tine cont de faptul ca achizitia unui teren construibil face parte din categoria "operatiuni pentru care se aplica taxare inversa".

De asemenea, SC X SRL a dedus TVA in suma de x lei, avand la baza factura fiscala nr .../20.01.2022, in valoare totala de x lei, reprezentand "achizitii de mijloace fixe", fara a face dovada ca bunurile achizitionate au fost destinate pentru nevoile firmei sau in folosul realizarii de operatiuni taxabile.

SC X SRL nu a operat in deconturile de TVA ulterioare, la rubrica "diferente negative de TVA stabilite de organele de inspectie fiscala", TVA respinsa la rambursare in suma de x lei la un control anterior.

In perioada aprilie 2021- decembrie 2022, societatea verificata a inregistrat in evidenta contabila o serie de facturi de prestari servicii asupra unor bunuri imobile in valoare totala de x lei, pentru care s-a dedus taxa de valoare adaugata in suma de x lei, insa in documentele prezentate s-a constatat ca imobilele ce fac obiectul acestor prestari de servicii apartin unei alte societati comerciale.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, in conformitate cu prevederile legale, organele de inspectie fiscala au procedat la stabilirea corecta a taxei pe valoarea adaugata, rezultand un debit suplimentar reprezentand TVA in suma de x lei.

2. SC X SA are ca obiect de activitate "operatiuni de mecanica generala", cod CAEN 2562.
Perioada verificata: 01.01.2016- 31.12.2020

In urma verificarii efectuate, pentru perioada 2016 - 2020, organele de inspectie fiscala au stabilit impozit pe profit suplimentar in suma de x lei, urmare constatarii diminuarii nejustificate a rezultatului fiscal de catre societatea verificata, cu suma totala de x lei, respectiv:
- x lei, costuri cu "servicii de management achizitii", facturate de entitatea afiliata x din statul membru x, pentru care nu justifica prestarea acestora in scopul activitatii sale.
- x lei, cheltuieli nedeductibile fiscale cu amortizari active
- x lei, respectiv impozit pe profit de x lei, considerat in mod nejustificat scutit de catre contribuabilul verificat in conditiile in care nu au fost respectate prevederile legale pentru aplicarea facilitatii fiscale
- x lei, venit nedeclarat aferent reevaluarii cladirilor.

De asemenea, organele de inspectie fiscala au stabilit TVA suplimentara in suma totala de x lei, aferenta unei baze impozabile de x lei.

Totodata, fata de sumele declarate de societatea verificata, s-a stabilit TVA fara drept de deducere in suma totala de x lei, respectiv diferenta suplimentara TVA colectata de X lei, consecinta fiscala a urmatoarelor deficiente identificate de organele de inspectie fiscala:
- TVA in suma de x lei dedusa nejustificat, privind achizitii "servicii de management x", de la furnizorul x din statul membru x, intrucat nu au fost prezentate documente prin care sa se faca dovada ca SC X SA a achizitionat si valorificat serviciile facturate de entitatea afiliata, in folosul operatiunilor taxabile;
- TVA in suma de x lei, dedusa nejustificat pentru achizitii de deseuri, operatiuni supuse masurilor de simplificare, pentru care beneficiarul nu a respectat obligatiile legale prevazute;
- TVA colectata suplimentar in suma de x lei privind livrarile de bunuri pentru care nu s-au prezentat documente justificate legal prevazute privind scutirea de TVA.

3. SC X SRL are ca obiect de activitate "Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor, cod CAEN 4211.
Perioada verificata: 01.01.2016 - 31.12.2020

Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:

Din verificarea efectuata, organele de inspectie fiscala au constatat ca societatea a dedus in mod eronat cheltuieli cu achizitia de bunuri si servicii care nu au legatura cu activitatea economica a acesteia. Totodata, societatea a inregistrat in evidenta contabila cheltuieli cu dobanzi, asigurari, diferente de curs valutar aferente achizitionarii in sistem leasing financiar a unui vehicul rutier motorizat cu o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si care nu are mai mult de 9 scaune de pasageri incluzand si scaunul soferului, marca x, fara a face dovada utilizarii acestuia exclusiv in scopul activitatii societatii.

De asemenea, organele de inspectie fiscala au constatat ca societatea verificata nu a impozitat rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, drept urmare au stabilit elemente similare veniturilor aferente anului fiscal 2021 in suma de x lei.

Societatea verificata a inregistrat in evidenta contabila achizitii servicii de "forare, impuscare si explozibil, perforare, dislocare si excavare de la diverse persoane juridice", servicii care sunt specifice activitatii de exploatare miniera, fara ca aceasta sa detina licenta de exploatare, fara a refactura contravaloarea acestor servicii, acestea fiind puse la dispozitia societatii C S.A cu titlu gratuit.
SC X SRL desi a inregistrat in evidenta contabila ca produs minier "material descoperta", care de fapt reprezinta produs minier, respectiv diorit, pentru care detine licente de exploatare in vederea prelucrarii/comercializarii si nu a calculat si declarat la organul fiscal redeventa miniera datorata.

In concluzie, urmare inspectiei fiscale au fost stabilite obligatii suplimentre in suma totala de x lei, reprezentand: 
- x lei TVA
- X lei impozit pe profit
- x lei redeventa miniera

Raportul privind inspectiile fiscale incheiate de ANAF in iunie 2023 poate fi consultat aici >>

Citeste si: Cum sa treceti cu brio peste un control ANAF la firma >>

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
controale anafinspectii fiscalerambursare tvacontrol tvaimpozit pe profit


Data aparitiei: 08 August 2023
Ultima actualizare: 10 August 2023

Votati articolul "Controale ANAF: ce nereguli au descoperit inspectorii la firmele verificate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X