email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controale antifrauda: ANAF a colectat 2,6 miliarde lei in luna iunie 2023

Controale antifrauda: ANAF a colectat 2,6 miliarde lei in luna iunie 2023
controale antifraudacontroale anafcontrol fiscal

In luna iunie 2023, inspectorii ANAF au efectuat peste 3.000 de controale fiscale si 1.900 de controale antifrauda. In urma actiunilor de control operativ au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 9.4 milioane lei.

In acest sens, in vederea cresterii transparentei cu privire la activitatea institutiei si a comunicarii cu mediul de afaceri si cu cetatenii, vor fi publicate lunar rapoarte cu privire la actiunile intreprinse de catre directiile de specialitate din cadrul Agentiei si la rezultatele generate de acestea.

„Am decis sa avem raportari lunare care sa reconfirme angajamentul ANAF fata de impozitarea echitabila si transparenta fiscala. Punem accent pe colectarea veniturilor si diminuarea evaziunii fiscale, pentru a scoate la iveala tentativele de frauda. Suntem angajati sa oferim indrumare contribuabililor pentru a rectifica orice discrepante, dar hotarati sa aplicam legea si sa acceleram cresterea nivelului de colectare. Este un aspect de bun simt fata de toti cei care isi platesc corect taxele, pentru a asigura finantarea masurilor economice si sociale pentru protejarea cetatenilor si economiei. Vom continua sa revizuim in mod activ procesele interne, vrem sa adoptam noi solutii digitale si sa valorificam mai bine analiza datelor, pentru a eficientiza inspectiile, mai ales in zonele cu risc ridicat” , a transmis ministrul Marcel Bolos.

Actiuni pentru cresterea colectarii veniturilor

In prezent, strategia ANAF in ceea ce priveste activitatea de control fiscal se concentreaza in jurul a doua principii:
a) incurajarea cresterii conformarii voluntare la declarare a contribuabililor;
b) prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

In vederea armonizarii procedurilor de control fiscal cu tendintele internationale potrivit carora activitatea de control fiscal devine ultima parghie a administratiei fiscale pentru realizarea conformarii la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptata si progresiva a formelor si actiunilor de control fiscal.

In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile de control fiscal, desfasoara in prezent, doua tipuri de actiuni care presupun interactiunea de la distanta cu contribuabilul:

- emiterea Notificarii de conformare, care reprezinta un document prin care organul de inspectie fiscala transmite contribuabililor/platitorilor prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale riscurile fiscale identificate, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si indeplinirii obligatiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupa caz;
- efectuarea de actiuni de verificare documentara, care constau in realizarea unei analize de coerenta a situatiei fiscale a contribuabilului/platitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului, precum si pe baza oricaror informatii si documente transmise de terti sau detinute de organul fiscal, care au relevanta pentru determinarea situatiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supusi actiunilor de control fiscal, respectiv:

- inspectia fiscala in cazul contribuabililor care urmare Notificarii de Conformare, nu corecteaza si nu clarifica riscurile fiscale pentru care au fost notificati;


- controlul antifrauda in cazul contribuabililor pentru care exista indicii de evaziune fiscala.

Peste 3.000 de actiuni de control fiscal si 1.900 controale antifrauda

In acest context, in vederea cresterii conformarii voluntare, de la data publicarii in Monitorul Oficial a OPANAF 420/2023 pentru aprobarea modelului si continutului formularului “Notificare de conformare emisa de organul de inspectie fiscala”, a procedurii de notificare si a periodicitatii de emitere, precum si pentru modificarea anexei nr. 1.a la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.711/2015 privind modelul si continutul formularelor si documentelor utilizate in activitatea de inspectie fiscala si pana la data de 30.06.2023, organul de inspectie fiscala din cadrul ANAF a emis un numar de 3.742 notificari de conformare pentru riscuri fiscale estimate in suma de 284.168.707 lei.

De asemenea, in luna iunie 2023 au fost realizate de catre structurile cu atributii de control fiscal din ANAF un numar de 3.275 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare) fiind stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 988.880.914 lei si diminuata pierderea fiscala inregistrata de contribuabili cu suma de 1.292.018.284 lei, respectiv un numar de 1.924 controale antifrauda cu implicatii fiscale cuantificate in valoare de 2.629.039.389 lei, din care suma de 2.512.672.346 lei in cadrul actiunilor derulate in domeniul energiei electrice.

In contextul prevenirii evaziunii fiscale, in luna iunie 2023, au fost efectuate actiuni de control operativ in cadrul carora au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 9.470.199 lei.

Continua procesul de digitalizare a institutiei

Reforma ANAF prin digitalizare, asumata prin PNRR face parte dintr-un ansamblu mai larg de masuri de reforma cu scopul de a schimba paradigma colectarii creantelor fiscale si controlului fiscal.

Unele dintre cele mai importante initiative menite sa contribuie la procesul de modernizare si digitalizare a ANAF sunt, fara indoiala, solutiile recent introduse de raportarea electronica automatizata, precum SAF-T, RO e-Transport si RO e-Factura, care permit Agentiei acces contemporan, unele chiar in timp real, la volume semnificative de date privind tranzactiile derulate in economie.
 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
controale antifraudacontroale anafcontrol fiscal


Data aparitiei: 12 Iulie 2023

Votati articolul "Controale antifrauda: ANAF a colectat 2,6 miliarde lei in luna iunie 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X