Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

ANAF in actiune: 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in luna iunie

Data aparitiei: 22 Iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANAF in actiune: 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in luna iunie
control anafcontrol antifraudaevaziune fiscala

Strategia ANAF, in ceea ce priveste activitatea de control fiscal, se concentreaza in jurul a doua principii: incurajarea cresterii conformarii voluntare a contribuabililor si prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Pentru armonizarea procedurilor de control fiscal cu tendintele internationale, activitatea de control este ultima parghie a administratiei fiscale pentru realizarea conformarii la declarare. Tocmai de aceea, strategia ANAF a formelor si actiunilor de control fiscal este una progresiva.

Fii perfect protejat impotriva amenzilor inspectorilor ANAF aplicand intotdeauna legislatia de ultima ora! Nimic in afara de cunoasterea atenta a legii si justificare pertinenta, legala a actiunilor tale nu ii poate opri de la a-si indeplini cotele de colectare a TVA stabilite! Descopera solutiile oferite de specialisti in Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice - arma ta secreta pentru pregatirea controlului perfect!

In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin structurile de control fiscal, desfasoara in prezent doua tipuri de actiuni care presupun interactiunea de la distanta cu contribuabilul:

  • emiterea Notificarii de conformare, care reprezinta un document prin care organul de inspectie fiscala transmite contribuabililor/platitorilor prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale riscurile fiscale identificate, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si indeplinirii obligatiilor fiscale conform prevederilor legale sau de a clarifica riscurile fiscale notificate, dupa caz.
  • efectuarea de actiuni de verificare documentara, care constau in realizarea unei analize de coerenta a situatiei fiscale a contribuabilului/platitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului, precum si pe baza oricaror informatii si documente transmise de terti sau detinute de organul fiscal, care au relevanta pentru determinarea situatiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supusi actiunilor de control fiscal, respectiv:

  • inspectia fiscala in cazul contribuabililor care nu corecteaza si nu clarifica riscurile fiscale pentru care au fost instiintati prin Notificarea de Conformare:
  • controlul antifrauda in cazul contribuabililor pentru care exista indicii de evaziune fiscala.

Actiuni de control mai eficiente in primele sase luni din 2024

„Vedem o eficientizare reala a activitatilor de control fiscal si control antifrauda, ce sunt indreptate fata de operatorii economici cu risc fiscal ridicat. Odata cu instrumentele digitale pe care le calibram mai bine de la luna la luna, selectia pentru inspectii fiscale s-a mutat deja in sfera algoritmilor analizei de risc. Desi la nivel global, in prima jumatate a anului numarul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sanctiuni, ceea ce ne arata o crestere a nivelului de eficienta. Cel mai important aspect este ca digitalizarea ne permite sa protejam si sa respectam contribuabilii onesti, permitandu-le sa isi desfasoare activitatea fara interventii inutile din partea autoritatilor fiscale”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

In luna iunie 2024, pentru cresterea conformarii voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 1.330 notificari, dupa cum urmeaza:

  • 1.195 notificari de conformare emise de organele de inspectie fiscala, pentru riscuri fiscale prezumate de 278.048.299 lei, riscurile fiscale notificate au vizat, in principal, Taxa pe Valoarea Adaugata si impozitul pe profit;
  • 135 notificari punctuale emise de organele de control antifrauda fiscala, cu privire la datele eronate inregistrate in aplicatia RO-E Transport;

De asemenea, s-au desfasurat :

  • 4.201 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare), fiind inregistrata o crestere cu 26,73%, comparativ cu perioada similara a anului 2023, cand au fost finalizate 3.315 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare);

    Prin aceste actiuni de control fiscal au fost stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281.964.530 lei, respectiv a fost diminuata pierderea fiscala inregistrata cu suma de 65.844.206 lei.
  • 1.783 controale antifrauda, prin care au fost estimate implicatii fiscale in valoare de 165.902.853 lei, respectiv au fost aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 18.210.144 lei, in crestere cu 87,62% comparativ cu perioada similara a anului 2023, cand au fost aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 9.705.635 lei.

In luna iunie 2024, 69,30% din obligatiile fiscale suplimentare urmare actiunilor de inspectie fiscala au fost stabilite la contribuabili care si-au desfasurat activitatea in urmatoarele activitati din economia nationala:

  • Transport si depozitare – 34,80%;
  • Comert cu ridicata, amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor – 20,32%.
  • Industria prelucratoare – 14,18%.

Peste 68% din cuantumul obligatiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspectie fiscala au fost in contul taxei pe valoarea adaugata, ceea ce confirma angajamentul administratiei fiscale pentru reducerea decalajului de TVA.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X