Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Cum se inregistreaza bacsisul in contabilitatea operatorilor economici

Ultima actualizare: 23 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se inregistreaza bacsisul in contabilitatea operatorilor economici
impozitare bacsisbon fiscalinregistrare contabila bacsis

Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitate corespunzatoare codurilor CAEN: 5610 - «Restaurante», 5630 - «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor». 

Administratia Judeteana a Finantelor Publice( AJFP) Vrancea reaminteste contribuabililor ca bacsisul incasat de la client se evidentiaza pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia. Conform prevederilor art. 23 alin. (3) din OUG nr. 28/1999, operatorii economici au obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei. Nota de plata trebuie sa contina si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis, in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.

Potrivit prevederilor art. 23 alin. (6) din OUG nr. 28/1999, bacsisul se evidentiaza distinct pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea „ bacsis”.

Bacsisul - cum se inregistreaza in contabilitate

Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza evidentei nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului conform  prevederilor art. 23 alin. (8) din OUG nr. 28/1999. Vezi aici monografia contabila >>

Potrivit prevederilor art. 23 alin. (10) din OUG nr. 28/1999, sumele provenite din incasarea bacsisului de catre salariati ca urmare a distribuirii  prevazute mai sus  sunt calificate ca venituri din alte surse si se supun regimului fiscal prevazut de titlul IV - cap. X din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nefiindu-le aplicabile prevederile titlului V - Contributii sociale obligatorii din acelasi act normativ. Impozitul pe venit datorat de salariat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri si se achita la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare . Aceste sume nu pot fi reincadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.    

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X