Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 evenimentele si operatiunile economico-financiare trebuie evidentiate in contabilitate asa cum acestea se produc, in baza documentelor justificative. Documentele justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economico-financiare trebuie sa reflecte intocmai modul cum acestea se produc, respectiv sa fie in concordanta cu realitatea.
Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate.
Pentru a justifica platile efectuate este necesara prezentarea documentelor aferente.
Intrebare: "Care considerati ca este tratamentul contabil si fiscal corect aplicabil in cazul in care pe extrasul de cont al unei societati apare o plata la OMV pentru care nu se gaseste sau nu se mai poate recupera bonul fiscal?"
Potrivit OuG 28/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorii economici prevazuti la alin. (1) din OUG, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor.
La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
Consider ca pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor, dat fiind faptul ca acestea au fost platite cu cardul firmei, deci se cunoaste furnizorul, este necesara solicitarea de facturi furnizorilor si decontat astfel plata efectuata.
Platile respective pot fi considerate drept avansuri spre decontare, iar ulterior sa fie recuperate de la administrator/salariat, prin depunere de numerar in casierie sau direct in contul bancar al societatii.
Luand in considerare faptul ca pentru plata respectiva nu exista document - si mai mult ca sigur nici nu o sa existe, desi ati intreprins demersurile pentru recuperarea documentelor, - cea mai buna inregistrare a acelei sume este urmatoarea:
6588 = 5121
...cheltuiala fiind, evident, nedeductibila fiscal, dar astfel se va diminua profitul si implicit valoarea dividendelor.
In principiu, sumele constatate lipsa la inventariere/nejustificate se imputa celor vinovati conform legii 22/1969, in baza deciziei administratorului sau, in cazul in care nu se poate stabili o astfel de vinovatie, vor fi trecute la cheltuieli ale perioadei in care este constatata diferenta respectiva.
Conform OMFP 1802/2014 privind Reglementarile contabile, creantele prescrise, scutite sau anulate se trec pe cheltuieli utilizand contul 6588 Alte cheltuieli de exploatare.
Din perspectiva fiscala, respectivele cheltuieli vor fi nedeductibile la calculul impozitului pe profit, astfel cum rezulta din prevederile art. 25 alin. (4) dinlegea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel:
"c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabileconstatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII(...)
d)cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii; (...)".
Deoarece aceste cheltuieli nu sunt imputabile unui salariat si nu sunt efectuate in favoarea asociatilor, va recomand intocmirea unei note justificative pe care sa o semneze administratorul societatii si in care veti decide inregistrarea acestora pe cheltuieli nedeductibile avand la baza cele expuse mai sus.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea Verde a Contabilitatii
Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
NOU: Ghidul practic al contabilitatii in 2025. Legislatie explicata - Exemple detaliate
Articole similare
Plata fara DOCUMENT JUSTIFICATIV: Cum se inregistreaza in contabilitateBunuri acordate gratuit in scopuri de publicitate: Care este tratamentul fiscal si ce documente trebuie intocmite?Tranzactii intre firma si persoana fizica: Documente necesare, stabilirea pretului si implicatii fiscaleOrdinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societatiFuziune societati: Etape de parcurs si inregistari contabileUltimele articole
Reclasificarea unui mijloc fix partial amortizat in marfa: Tratament contabil si fiscalScoaterea din evidenta a obiectelor de inventar uzate: ce document se intocmeste?Casarea mijloacelor fixe: 6 etape de parcursBunuri acordate gratuit pentru stimulare vanzari: ce documente trebuie sa intocmitiVanzari intracomunitare: ce documente justificative trebuie sa intocmitiArticole similare
Prestari servicii: Atentie la plafonul de incasari in numerar de la o persoana fizica!Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitateBon combustibil cu valoare peste 100 euro: Doua aspecte importante privind inregistrarea in contabilitateDeducerea TVA pe baza bonurilor fiscale: In ce conditii este permisa?Bonul fiscal nu mai este obligatoriu la plata cu cardulUltimele articole
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un BON FISCAL pentru a avea calitatea de document justificativComert online: ce aspecte contabile, fiscale si legale trebuie sa aveti in vedereCe trebuie sa faci daca ai emis un BON FISCAL eronatBON FISCAL sub 100 de euro: Iata conditia obligatorie pentru a putea deduce TVA!Ce impact are emiterea unui BON FISCAL eronat asupra Decontului precompletat RO e-TVA