Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Bacsisul: cum se inregistreaza in contabilitate si care este tratamentul fiscal

Data actualizarii: 26 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bacsisul: cum se inregistreaza in contabilitate si care este tratamentul fiscal
bacsisdeclaratii anafmonografie contabila bacsisimpozit bacsis

Articolul aduce in discutie tratamentul fiscal si contabil privind bacsisul. Este important pentru orice contabil sa stie cum se declara aceste sume si ce obligatii are cand se incheie anul fiscal. Sa aflam opinia specialistului cu privire la aceasta problema!

Bacsisul este o forma de premiere a unui angajat ce isi desfasoara activitatea in restaurante sau baruri, de catre consumatori, prin oferirea voluntara de bani peste sumele achitate pentru livrarea de bunuri sau servicii.

Sumele primite cu titlu de bacsis, se evidentiaza distinct si obligatoriu in bonurile fiscale eliberate.

Din punct de vedere fiscal, bacsisul este clasificat ca venit din alte surse, drept pentru care persoana platitoare are obligatia calcularii si retinerii impozitului de 10% aferent sumelor brute.

Acesta este un impozit final cu retinere la sursa.

El nu intra in sfera fiscala a TVA-ului, a impozitului pe profit sau venit si nici a obligatiilor sociale obligatorii.
Acesta se declara la data platii cu declaratia D100, cod obligatie fiscala 690, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare platii venitului.

Pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator platii venitului, persoana juridica platitoare de venituri din alte surse are obligatia intocmirii declaratiei recapitulative D205.

Din punct de vedere contabil, bacsisul este evidentiat la incasare pe un cont datorie.
Distribuirea acestuia catre salariati este considerata o decontare si nu o cheltuiala.

Monografie contabila bacsis

Monografia contabila recomandata:
5121/531 = 4281 - incasarea bacsisului
4281 = %
446 - retinerea impozitului din alte venituri
531 / 5121 -plata bacsisului net catre salariat

CADRUL LEGAL
Ordonanta de Urgenta 28 / 1999
Articolul 2ind 3

(1) Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5610 - Restaurante, 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor. Bacsisul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

(2) Pentru operatorii economici prevazuti la alin. (1), bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia. Prevederile art. 1 alin. (8) se aplica in mod corespunzator.

(3) Operatorii economici prevazuti la alin. (1) au obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei. Nota de plata trebuie sa contina si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis, in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.

(4) Este interzis operatorilor economici sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacsisului.

(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru livrarea produselor la domiciliul clientilor, operatorii economici prevazuti la alin. (1) nu au obligatia de a evidentia bacsisul pe bonul fiscal.

(6) Bacsisul se evidentiaza distinct pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea bacsis.

(7) In situatia in care, la solicitarea clientilor, utilizatorii elibereaza acestora si factura, bacsisul se evidentiaza distinct si pe aceasta. Sumele reprezentand bacsis, astfel evidentiate in factura, se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici sau altor entitati platitoare pe seama cheltuielilor de protocol si au regimul fiscal al acestora, in limita nivelului de deductibilitate stabilita prin Codul fiscal.

(8) Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.

(9) Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din incasarea bacsisului de la client de catre operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urma, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor.

(10) Sumele provenite din incasarea bacsisului de catre salariati ca urmare a distribuirii prevazute la alin. (8) sunt calificate ca venituri din alte surse si se supun regimului fiscal prevazut de titlul IV - cap. X din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nefiindu-le aplicabile prevederile titlului V - Contributii sociale obligatorii din acelasi act normativ. Impozitul pe venit datorat de salariat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri si se achita la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul fiscal. Aceste sume nu pot fi reincadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.

(11) In cazul in care pentru livrarea produselor la domiciliul clientilor, prevazuta la alin. (5), se opteaza pentru evidentierea bacsisului pe bonul fiscal, prevederile prezentului articol sunt aplicabile integral in mod corespunzator, cu posibilitatea adaptarii formularisticii specifice domeniului.

Codul Fiscal
ART. 115 - Calculul impozitului si termenul de plata
(1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l).

(3) Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

ART. 132 - Obligatii declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa

(1) Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligati sa calculeze, sa retina, sa plateasca si sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv.

(2) Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor, platitorilor de venituri din pensii, platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, platitorilor de venituri in baza contractelor de activitate sportiva, venituri din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, acestia avand obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X