Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Viitor incert pentru firmele mici: anul 2024 aduce riscuri fiscale imense pentru IMM-uri

Data actualizarii: 26 Septembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Viitor incert pentru firmele mici: anul 2024 aduce riscuri fiscale imense pentru IMM-uri
masuri fiscaleinsolventa IMM-urifaliment IMM-uri

Noile masuri fiscale au generat o serie de ingrijorari in randul economistilor, specialistilor si comunitatilor de afaceri. Desi intentia Guvernului de a revizui sistemul fiscal poate parea o miscare necesara pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, exista ingrijorari cu privire la potentialele efecte negative ale acestor schimbari.

Viitor incert: cum sunt afectate IMM-urile de noile masuri fiscale?

Un aspect important de luat in considerare este ca firmele mici reprezinta o parte semnificativa a economiei. Aceste intreprinderi aduc contributii esentiale la crearea de locuri de munca, inovare si crestere economica. Noile masuri fiscale, insa, au determinat ingrijorari cu privire la capacitatea acestor firme de a face fata noilor cerinte fiscale si de a-si mentine profitabilitatea. 

Un alt aspect important este increderea investitorilor si a antreprenorilor in mediul de afaceri. Odata cu publicarea noilor masuri fiscale, oamenii de afaceri au inceput sa-si exprime preocuparile cu privire la modul in care aceste schimbari vor afecta profitabilitatea si viabilitatea afacerilor lor. Aceasta incertitudine poate avea un impact negativ asupra investitiilor si dezvoltarii de noi afaceri, ceea ce poate afecta in final economia in ansamblu.

Pe de alta parte, unii specialisti sustin ca, in anul 2024, firmele mici pot avea mai putine resurse pentru a face fata schimbărilor fiscale, ceea ce le poate expune unui risc mai mare de faliment sau de scadere a profitabilitatii. Acest lucru ar putea fi rezultatul presiunii fiscale crescute si a dificultatilor de adaptare ale acestora la noile reguli. 

Cum vor fi impozitate microintreprinderile in 2024

Va reamintim ca proiectul de lege prevede aplicarea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri a intreprinderilor mici si mijlocii care raporteaza venituri de pana la 60.000 de euro pe an. In plus, impozitul va creste pana la 3% in cazul in care veniturile vor depasi pragul de 60.000 de euro.

Tot cu 3% vor fi impozitate si microintreprinderile care desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activitati de editare a altor produse software, 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile profesionale cu personalitate juridica, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 – Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 – Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.

Cotele de impozitare mentionate mai sus, aplicabile veniturilor microintreprinderilor, se reglementeaza incepand cu data de 1 ianuarie 2024.

Masuri fiscale 2024: reactia patronatelor 

Spre exemplu, directorul executiv al Concordia, Radu Burnete, sustine ca pachetul de masuri fiscale pune 85% din efort pe mediul privat, iar a doua problema este ca pastreaza cea mai neeconomica dintre toate masurile propuse, si anume taxarea cifrei de afaceri a celor mai mari companii din Romania. Patronatele au publicat o ampla analiza in care explica de ce aceasta taxa se va transfera in preturi.

Mai mult, si reprezentantii PwC Romania si-au manifestat ingrijorarea cu prilejul conferintei „Pregatiti pentru modificarile de taxe si impozite?” Potrivit acestora, "principalele consecinte asteptate ale acestor propuneri sunt descurajarea investitiilor, cu precadere cele asumate de companii pe termen scurt si mediu, migrarea activitatilor unor companii catre alte state sau amanarea intentiilor unor companii straine de a investi pe piata romaneasca, presiuni inflationiste prin transferul costurilor catre consumatorii finali, reducerea competitivitatii Romaniei, cu impact asupra exporturilor."


Foto: pixabay.com
 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X