email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende interimare: 3 studii de caz si interpretari contabile

Dividende interimare: 3 studii de caz si interpretari contabile
dividende interimaredistribuire dividende 2023regularizare dividende interimarebilant interimar

Inca de la inceput vrem sa subliniem importanta unei abordari profesioniste si conforme cu legea in ceea ce priveste distribuirea de dividende interimare. Orice decizie trebuie sa fie bine documentata inainte de a incepe demersurile necesare pentru distribuirea profitului obtinut in primele trei trimestre ale acestui an sub forma de dividende interimare. 

Cu scopul de a elimina orice neclaritate cu privire la procesul de repartizare a dividendelor interimare, va prezentam, in cele ce urmeaza, 3 studii de caz utile. Aceste exemple sunt menite sa va ajute sa intelegeti mai bine modul in care se distribuie dividendele interimare.

Dividende interimare 2023: 3 studii de caz utile pentru contabili

Studiu de caz I: Regularizare dividende interimare platite in plus


Intrebare: Anul trecut societatea a distribuit dividende interimare pentru care s-au intocmit situatii financiare interimare. Societatea avea in anul 2022 urmatoarea componenta asupra capitalului:

- persoana fizica 42.69%;

- persoana juridica 51.21%;

- persoana juridica 6.1%.

Problema este ca profitul anului trecut a fost mai mic decat suma distribuita si platita catre asociati.

Persoana fizica a incasat dividende cash, deci soldul contului 456 (persoana fizica) este zero, ramane cu sold decat contul 463 (persoana fizica), in conditiile astea care ar fi nota contabila de reglare, fac nota de stornare 463 (persoana fizica) = 456 (persoana fizica) l-a nivelul soldului contului 463? Explicatia pentru care soldul contului 463 (persoana fizica) nu reprezinta suma incasata de catre persoana fizica, este ca suma contine si impozitul pe dividende distribuite persoanelor fizice. Apoi pentru dividendele distribuite persoanelor juridice, se va face nota de stornare "463 = 456 " cu suma care a depasit procentul de detinere in capitalul social. Este corecta aceasta abordare?

Raspuns: Inregistrarile sunt corecte.- dupa aprobarea situatiilor financiare, ati efectua compensare cu dividendele aferente, presupunem 1000 de lei, iar dividende interimare au fost de 2000 de lei, din care impozit retinut in suma de 100 de lei:
457 = 463 1000 de lei compensare

- inregistrarea diferentelor de restituit pentru dividendele platite in plus, in rosu:
463 = 456 1000 lei

- inregistrarea diferentei de impozit pe dividende platit in plus in cursul exercitiului financiar, in rosu:
456 = 446 50 (100-50)

- inregistrarea sumelor restituite de asociat:
5121 = 456 950 lei

Si la persoanele juridice se inregistreaza suma in rosu, dupa cum ati mentionat.

Regularizarea impozitului pe dividende platit in plus la bugetul de stat, rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite interimar in cursul anului se face conform art. 170 ind. 1 din Codul de procedura fiscala si Procedurii de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, aprobata prin OPANAF 765/2022.

Aceasta implica ca, dupa restituirea dividendelor distribuite in plus de catre asociati, societatea sa procedeze la corectarea debitelor reprezentand impozitul pe dividende deja declarate prin depunerea declaratiei rectificative D100. Ulterior, societatea depune si formularul Declaratie de regularizare/Cerere de restituire a impozitului pe dividende prevazut de OPANAF 765/2022, iar in baza lui organul fiscal fie restituie efectiv suma aferenta impozitului pe dividende achitat in plus, fie o compenseaza cu alte impozite sau taxe datorate si neachitate de societate, dupa caz.

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Studiu de caz II. Repartizarea de dividende interimare 2023


Intrebare: S-au ridicat dividende in decursul anului 2023 - mai, iunie si iulie din profitul anului 2023.

Cum se procedeaza cu depunerea bilantului interimar? Cand se depune declaratia 100?

Raspuns: Pentru dividendele interimare ridicate in mai si iunie trebuie sa se intocmeasca Situatii financiare interimare la trim I 2023.

Dividendele interimare ridicate in mai si iunie nu pot depasi profitul curent raportat la luna martie.

In cazul in care acest profit acopera si dividendele ridicate in iulie nu mai trebuie sa intocmiti alte Situatii financiare interimare.

In cazul in care profitul la martie 2023 nu acopera si dividendele interimare ridicate in iulie veti intocmi si Situatii financiare interimare la trimestrul II.

Situatiile financiare interimare se intocmesc pe formularul dedicat lor S1120-1121-1122 si se depun in 30 de zile de la aprobarea lor de catre AGA/Asociatul unic.

Impozitul pe dividende se retine la data platii lor catre asociati, se raporteaza in D100 pana pe 25 ale lunii urmatoare si tot atunci se plateste catre stat. In cazul dvs.:
- se ridica in mai dividende in mai se retine impozitul de 8%, se raporteaza in D100 aferenta lunii mai care se depune pana pe 25 iunie. Tot pana pe 25 iunie se plateste si impozitul retinut.
- se ridica in iunie dividende in iunie se retine impozitul de 8%, se raporteaza in D100 aferenta lunii iunie care se depune pana pe 25 iulie. Tot pana pe 25 iulie se plateste si impozitul retinut.
- se ridica in iulie dividende in iulie se retine impozitul de 8%, se raporteaza in D100 aferenta lunii iulie care se depune pana pe 25 august. Tot pana pe 25 august se plateste si impozitul retinut.

Pozitie din D100 pentru dividende interimare distribuite asociatilor persoane fizice este 604 Impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice.

In februarie 2024 veti explica in D205 cui si pentru ce suma s-a retinut impozitul pe dividende raportat prin D100 in 2023.

Inregistrarea contabila a distribuirii de dividende interimare:
463 = 456

Retinerea impozitului la data platii efective catre asociati:
456 = 446

Plata sa catre stat:
446 = 5121/5311

Plata catre asociati:
456 = 5121/5311 (nu uitati de restrictiile privind platile in numerar din Legea 70/2015)

Regularizarea anul viitor, dupa aprobarea Situatiilor financiare:
117 = 457
457 = 463

Baza legala:
Legea contabilitatii, art. 19
Legea societatilor, art. 67
Ordinul 1.802/2014, punctele 423 1 si 423 2.

Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Studiu de caz III. Regularizare dividende interimare 


Intrebare: In septembrie 2022 s-a intocmit bilant interimar pentru trimestrul III si pana la 31.12.2022 nu s-au ridicat toate dividendele interimare.

In anul 2023 pana la data platii vor ramane inregistrate in contul 456?

Raspuns: Potrivit prevederilor de la art. 19 alin. (3 1) din Legea 82/1991, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.

Potrivit prevederilor de la alin. (3 . 2), regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. (3ind. 1) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Asadar, inchiderea contului 456 se va face dupa aprobarea situatiilor financiare interimare.

Ca si inregistrari contabile, in anul 2023, dupa aprobabrea situatiilor financiare interimare va recomand:
- repartizarea profitului net pentru dividende conform hotararii AGA:
1171 Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita = 457 Dividende de plata 790.000 lei

- compensarea dividendelor distribuite cu cele interimare:
457 Dividende de plata = 463 Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar 790.000 lei

- inchidere cont 456 deoarece profitul anului 2022 s-a repartizat pe dividende chiar daca repartizarea s-a facut prin situatii financiare intermediare:
456 decontari cu asociatii privind capitalul = 457 dividende de plata

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividende interimaredistribuire dividende 2023regularizare dividende interimarebilant interimar


Data aparitiei: 05 Octombrie 2023

Votati articolul "Dividende interimare: 3 studii de caz si interpretari contabile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X