Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Dividende interimare: cand se depune declaratia unica, obligatii fiscale si termene de plata

Data aparitiei: 16 Ianuarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dividende interimare: cand se depune declaratia unica, obligatii fiscale si termene de plata
dividende interimaredeclaratia unicadeclaratia unicaplata impozit dividende

In cazul persoanei fizice (asociatului/actionarului) care primeste dividende, daca veniturile din dividende depasesc un anumit plafon minim, se datoreaza contributia la asigurarea de sanatate (CASS) potrivit art. 170 alin. 4 din Codul fiscal (in anul 2024 prevederea legislativa o regasim la art. 170 alin. 5).

Intrebare: "Va rog sa ma ajutati cu opinia dumneavoastra cu privire la intocmirea si termenele de depunere a declaratiei unice (212) pentru dividendele interimare incasate de un asociat persoana fizica ce are si calitatea de salariat. Valoarea dividendelor interimare depaseste suma de 75.000 lei.

1. Cand se depune declaratia unica pentru dividendele interimare incasate in cursul anului?

2. Ce obligatii fiscale are de plata asociatul (CASS etc.)?

3. Care sunt termenele de plata ale obligatiilor fiscale?"

Dividende interimare - raspunsul specialistului

Aveti obligatia de a depune declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului (adica de la incasarea dividendelor a caror suma totala depaseste plafonul).

Plafoanele variaza in functie de anul fiscal (in 2022 a fost un singur plafon, in schimb in 2023 si 2024 avem 3 plafoane), iar contributia datorata este de 10% calculat la plafonul respectiv.

Presupunand ca ati depasit plafonul CASS la finele anului 2023, contributia se achita conform celor 3 plafoane (in anul 2023 salariul minim a fost de 3000 lei) :

1.daca ati incasat venituri cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara (intre 18.000 si 36.000 de lei), platiti 10% din plafonul minim de 6 salarii, adica 10% din 18.000 lei = 1.800 lei;

2. daca ati incasat venituri cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara (intre 36.000 si 72.000 de lei), platiti 10% din plafonul de 12 salarii, adica 10% din 36.000 lei = 3.600 lei;

3. daca ati incasat venituri ce depasesc 24 salarii minime brute pe tara (mai mult de 72.000 de lei), platiti 10% din plafonul de 24 salarii, adica 10% din 72.000 lei = 7.200 lei.

In cazul dumneavoastra, CASS de plata va fi 7.200 lei.

Asadar, potrivit celor aratate mai sus, aveti obligatia depunerii Declaratiei Unice in momentul atingerii plafonului de 6 salarii minime brute pe tara in 2023, respectiv 18000 lei. Ulterior se pot depune declaratii rectificative, in momentul depasirii unui nou plafon. Declaratia unica  poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative.

In ceea ce priveste acordarea de dividende de catre persoana juridica, potrivit prevederilor art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Impozitul se declara in D100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata si in D205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X