email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari privind Reglementarile contabile pentru ONG-uri: care sunt noutatile?

Modificari privind Reglementarile contabile pentru ONG-uri: care sunt noutatile?
planul de conturireglementari ONGOrdinul nr. 2649/2023situatii financiare

In Monitorul Oficial Partea I, nr. 903 din 06 octombrie 2023, a fost publicat Ordinul nr. 2649/2023 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile.

Astfel, pe langa schimbarile semnificative in Planul de Conturi 2023, documentul mai contine si modificari privind Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.103/2017.

Afla cum iti afecteaza activitatea noua legislatie, cum trebuie sa actionezi si ce pericole te pandesc daca nu o respecti. Si pentru ca e greu a intelege rapid noua legislatie si a o aplica perfect in practica… iti oferim SOLUTIA SALVATOARE. Detalii aici >>

Reglementari contabile pentru ONG-uri: noutati aduse de Ordinul nr. 2649/2023

Asadar, cu privire la costurile indatorarii atribuibile activelor cu ciclu lung de fabricatie, un activ este in mod normal pregatit pentru utilizarea sa prestabilita atunci cand constructia fizica a activului este terminata, chiar daca unele lucrari administrative de rutina pot continua inca. Daca mai sunt de realizat doar modificari minore, cum ar fi decorarea interioara a unei cladiri conform specificatiilor cumparatorului sau utilizatorului, atunci se considera ca a fost incheiata cea mai mare parte a activitatilor.

Entitatile care au inclus in valoarea activelor cu ciclu lung de fabricatie costuri ale indatorarii prezinta informatii corespunzatoare in notele explicative la situatiile financiare.

In intelesul prezentelor reglementari, data inceperii capitalizarii costurilor indatorarii, ca parte a costului unui activ cu ciclu lung de productie, este data la care entitatea indeplineste pentru prima data toate conditiile de mai jos:

a) suporta cheltuielile pentru activul respectiv;
b) suporta costurile indatorarii; si
c) intreprinde activitatile necesare pentru pregatirea activului in vederea utilizarii sale prestabilite.

In intelesul prezentelor reglementari, o entitate suporta cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricatie doar atunci cand acele cheltuieli au generat plati in numerar, transferuri de alte active sau asumarea unor datorii purtatoare de dobanda.

Activitatile necesare pregatirii activului pentru utilizarea sa prestabilita nu cuprind numai construirea fizica a activului.

Ele includ lucrarile tehnice si administrative anterioare inceperii constructiei fizice, cum ar fi activitatile asociate cu obtinerea avizelor anterioare inceperii constructiei fizice.

Totusi, asemenea activitati exclud detinerea unui activ atunci cand nu are loc nicio activitate care sa modifice starea activului.

De exemplu, costurile indatorarii suportate in cursul amenajarii terenului sunt capitalizate in perioada in care se desfasoara activitatile legate de amenajare.

In schimb, costurile indatorarii suportate in perioada in care un teren dobandit in scopul construirii de cladiri este detinut fara a fi supus unor activitati asociate de amenajare nu sunt acceptate pentru capitalizare.

O entitate trebuie sa intrerupa capitalizarea costurilor indatorarii pe parcursul perioadelor prelungite in care aceasta nu lucreaza efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricatie.

O entitate poate suporta costuri ale indatorarii in timpul unei perioade prelungite in care ea intrerupe activitatile necesare pregatirii unui activ pentru utilizarea sa prestabilita. Capitalizarea costurilor indatorarii nu se intrerupe pe parcursul perioadei in care entitatea executa lucrari tehnice si administrative semnificative sau atunci cand o amanare temporara este o parte necesara a procesului de pregatire a unui activ pentru utilizarea sa prestabilita.

Se introduc, in planul de conturi general, urmatoarele conturi:

6121 - cheltuieli cu redeventele; 
6122 - cheltuieli cu locatiile de gestiune; 
6123 - cheltuieli cu chiriile; 
616 - cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala. 
617 - cheltuieli de management. 
618 - cheltuieli de consultanta.

„Contul 616 «Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuala care nu indeplinesc conditiile de recunoastere ca activ.In debitul contului 616 «Cheltuieli aferente drepturilor denproprietate intelectuala» se inregistreaza sumele reprezentand cheltuielile aferente drepturilor de proprietate intelectuala (401, 408).

Contul 617 «Cheltuieli de management»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor de management.
In debitul contului 617 «Cheltuieli de management» se inregistreaza sumele reprezentand cheltuielile de management (401, 408). 

Contul 618 «Cheltuieli de consultanta»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor de consultanta, aferente perioadei curente.
In debitul contului 618 «Cheltuieli de consultanta» se inregistreaza sumele reprezentand cheltuielile de consultanta (401, 408).”

Important: Prevederile se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2023.

Prin exceptie, prevederile referitoare la intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2023, daca efectul modificarii politicii contabile se poate stabili pana la data la care respectivele situatii financiare anuale sunt aprobate. In caz contrar, prevederile respective se aplica costurilor indatorarii suportate de entitate in legatura cu imprumuturi contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2024.

Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica prevederile de mai sus incepand cu primele situatii financiare anuale incheiate la o data ulterioara datei de 1 ianuarie 2024.


Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
planul de conturireglementari ONGOrdinul nr. 2649/2023situatii financiare


Data aparitiei: 09 Octombrie 2023
Ultima actualizare: 10 Octombrie 2023

Votati articolul "Modificari privind Reglementarile contabile pentru ONG-uri: care sunt noutatile?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X