email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi limite pentru platile si incasarile in numerar. Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor

Noi limite pentru platile si incasarile in numerar. Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor
incasari si plati in numerarplafon casaincasari fragmentateplafon zilniclimite incasari si plati numerar

Printre multe schimbari fiscale, Legea nr. 296/2023 prevede si modificarea regulilor ce trebuie respectate de firme pentru platile si incasarile in numerar.

Limite incasari si plati in numerar

Limita generala:
Incasari de la diverse entitati: plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoana.

Magazine de tip "Cash and Carry":
Incasari: in limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoana.
Plati: plafon zilnic total de 2.000 lei.

Plafonul zilnic pentru plati:

Plati catre entitati: in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei pe zi.

Plati din avansuri pentru decontare

- in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare

Atentie! "Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 1.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 2.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.”

Plafonul pentru operatiuni intre entitati si persoane fizice

Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele fizice si juridice reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana, pana la data de 31 decembrie 2024, si 2.500 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025.

Atentie! Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute mai sus. 
Exceptie: Prevederile nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.

Atentie la imprumuturile intre entitati si persoane fizice!

Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre entitati si persoane fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi, indiferent de natura si destinatia acestora, pot fi efectuate numai prin instrumente de plata fara numerar.

Sume in numerar aflate in casierie

Sumele in numerar aflate in casierie nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.

Exceptie: Se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.

Restituirea sumei pentru bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate

Restituirea sumelor pentru facturile stornate

- Pana la 1.000 lei in numerar, respectiv 2.000 lei pentru magazinele "cash and carry"
Sumele care depasesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.

Restituirea sumelor pentru returnarea de bunuri sau neprestarea de servicii catre Persoanele Fizice

In cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice si, respectiv, neprestarii de servicii catre persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuata in numerar in limita a 5.000 lei, pana la data de 31 decembrie 2024, si 2.500 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depasesc acest plafon putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.

Operatiuni de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice

Se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie, pana la data de 31 decembrie 2024, si 5.000 lei/tranzactie, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. 

Atentie! Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei, pana la data de 31 decembrie 2024, si 5.000 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 10.000 lei, pana la data de 31 decembrie 2024, si 5.000 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025.

Plati si incasari in numerar: care sunt sanctiunile?

Nerespectarea plafoanelor privind incasarile si platile in numerar, precum si cel privind soldul in casierie constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de 25% din suma incasata/platita, respectiv detinuta in casierie, care depaseste plafonul stabilit pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 500 lei.

Acordarea oricaror avantaje clientilor, pentru efectuarea de plati in numerar, precum si transferul unor sume din contul persoanelor juridice, PFA, II, IF, ONG, in contul persoanelor fizice, fara documente justificative, se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. 

F.oto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incasari si plati in numerarplafon casaincasari fragmentateplafon zilniclimite incasari si plati numerar


Data aparitiei: 30 Octombrie 2023
Ultima actualizare: 31 Octombrie 2023

Votati articolul "Noi limite pentru platile si incasarile in numerar. Sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X