Spaima depasirilor de plafon in cazul operatiunilor de plati si incasari in numerar este justificata, avand in vedere cuantumul amenzilor care pot fi aplicate de organul fiscal (25% din suma incasata/platita peste plafon). Dupa cum stiti, fractionarea sumei de plata in mai multe transe, in scopul evitarii plafonului, reprezinta tot o incalcare a legii, fiind sanctionata contraventional in mod identic.
Incasari de la persoane juridice: studiu de caz privind fractionarea sumei de incasat
Am ales pentru dumneavoastra un exemplu de fractionare, care insa nu este efectuata in scopul evitarii plafonului stabilit de lege, ci se respecta respectivul plafon, astfel ca nu poate fi vorba de o incalcare a legii in acest caz.
Intrebare:
"O societate comerciala care a emis o factura in suma de 10.000 de lei catre o persoana juridica poate sa incaseze sume fractionate a cate 1.000 de lei numerar pana atinge plafonul de 5.000 de lei numerar, sau daca a facut o chitanta de 1.000 de lei, restul se incaseaza prin banca?
Mentionam ca incasarile in numerar a cate 1.000 de lei sunt in zile diferite."
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 1. si art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
,,(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale,intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
Art. 3. –
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
a) incasari de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana”.
Prin urmare, nu se permit incasari in numerar mai mari decat plafonul de 5.000 lei de la o persoana juridica.
Conform art. 3 alin. (2) din lege, sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare deservicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei.
Incasare fragmentata reprezinta fractionarea sumei de incasat in mai multe transe, pentru a evita plafonul de incasarein numerar stabilit prin lege (art. 2 lit. a) din Legea nr. 70/2015).
Atentie! Prin urmare, societatea poate incasa in numerar maximum 5.000 de lei din factura de 10.000 lei, diferenta de 5.000 lei putand fi incasata numai prin banca.
Societatea poate incasa si fractionat cate 1.000 lei pana la atingerea plafonului de 5.000 lei, aceste incasari neputand fi asimilate incasarilor fractionate, intrucat fractionarea sumei de incasat nu are ca scop evitarea plafonului de incasare (plafonul de 5.000 lei privind incasarile in numerar este respectat).
Studiul de caz a fost extras din editia lunii martie a revistei Monitorul Contabil, o publicatie care cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs.
Foto: pixabay.com