Atunci cand o companie decide sa distribuie dividende in mai multe transe, este esential ca aceasta sa respecte reglementarile fiscale si legale pentru a evita eventualele probleme.
Repartizare dividende in mai multe transe - studiu de caz
Intrebare: "Va rugam sa ne comunicati daca este permis sa repartizam dividende din profituri anterioare, conform AGA, in transe de cate 10.000 lei de mai multe ori pe parcursul unui an. Dupa retinerea impozitului, sumele se pot plati in numerar? Aceste operatiuni se considera legate?"
- Noi 1899 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Raspuns: La art. 67(2) din Legea 31/1990 se precizeaza ca dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Insa, legal, adunarea generala poate stabili repartizarea profitului ori de cate ori considera necesar si exista sume disponibile, insa ritmicitatea platilor poate fi considerata o tranzactie care are drept scop fragmentarea sumelor.
In situatia in care exista mai multe hotarari AGA in aceeasi luna sau la intervale scurte de timp, exista riscul reconsiderarii tranzactiilor ca plati fragmentate. Emierea deciziilor de repartizare a dividendelor, in mai multe zile din luna, intareste aceasta convingere organelor de control ca sunt plati fragmentate, pentru evitarea plafonului de plata sau a diminuarii plafonului de casierie, analiza care se poate efectua in contextul situatiei societatii verificate.
Nu exista reglementari privind intervalul de timp in care trebuie sa se intocmeasca deciziile AGA pentru distribuire dividende, pentru a fi interpretat ca ilegal.
Insa, atata timp cat nu se fac la intervale scurte de timp, respectiv in cadrul aceleiasi luni, apreciez ca repartizarea dividendelor se poate efectua in mai multe luni din an.
Potrivit prevederilor de la art. 4(1) din Legea 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
La alin, 2 se arata ca sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).
Potrivit prevederilor de la art. 2 lit. b), plata fragmentata - fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege;
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Prin urmare, in situatia in care se repartizeaza o singura data dividende, se poate plati 10.000 de lei in numerar iar ce depaseste aceasta suma se plateste prin banca.
Foto: pexels.com