Legea nr. 296/2023 cuprinde prevederile referitoare la impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare la Capitolul II Masuri fiscale, Art. III, Sectiunea a 10-a. Acestea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Legea nr. 296/2023 stabileste introducerea unui nou impozit ce se va aplica persoanelor fizice care detin in proprietate cladiri rezidentiale cu o valoare impozabila care depaseste 2.500.000 lei. Impozitul special va viza, incepand de anul viitor, si persoanele fizice sau juridice care detin autoturisme inregistrate in Romania cu o valoare de achizitie individuala care depaseste 375.000 lei.
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare: cine are aceasta obligatie
Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/ inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Cota de impozitare
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza in functie de incadrarea intr-una dintre situatiile prevazute mai sus, dupa cum urmeaza:
a) in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2.500.000 lei;
b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.
Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale
Contribuabilii sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul special pana la data de 30 aprilie, respectiv 31 decembrie, in functie de tipul bunului impozitat, fie ca este vorba de imobile sau autoturisme.
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se plateste la bugetul de stat, dupa cum urmeaza:
a) pana la data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent pentru care se datoreaza de catre contribuabilii care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna, cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei;
b) pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, de catre persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate sau inregistrate in Romania, a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Modelul si continutul declaratiei privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se emite in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
Foto: pixabay.com