email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit micro: conditia de a avea cel putin un salariat cu norma intreaga se mentine si in 2024

Impozit micro: conditia de a avea cel putin un salariat cu norma intreaga se mentine si in 2024
impozit pe profitimpozit micro 2024trecerea de la impozit pe profit la microcote impozit micro

Incepand cu anul 2024, regulile pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor raman neschimbate, intrucat Legea 296/2023 a adus modificari doar in ceea ce priveste nivelul cotelor de impozit. Spre exemplu, se mentine si in anul 2024 obligatia pentru microintreprinderi de a avea cel putin un salariat angajat cu contract individual de munca cu norma intreaga. In randurile de mai jos va prezentam un studiu de caz care elimina orice neclaritate.

Conform legislatiei fiscale in vigoare, pentru a se califica drept platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01.01.2024, o societate din Romania trebuie sa indeplineasca mai multe conditii specificate in Codul fiscal la articolul 47, inclusiv sa aiba cel putin un salariat angajat cu contract individual de munca cu norma intreaga.

Trecerea de la impozit pe profit la impozit micro de la 1 ianuarie 2024 - studiu de caz

Intrebare: Deoarece nu a avut niciun angajat cu norma intreaga, o societate infiintata in 2023 a trecut la impozit pe profit. Acum are angajat un contabil cu 2 ore/luna, pentru transmiterea declaratiilor. Nu desfasoara activitate pe tot parcursul anului. Microintreprinderea poate trece la impozit pe venit, de la 01.01.2024? Daca da, pana cand trebuie sa transmita D700? 

Raspuns: Din descrierea oferita, societatea nu indeplineste conditia privind angajarea unui salariat cu norma intreaga, avand in prezent doar un contabil angajat pentru 2 ore pe luna. Prin urmare, pe baza informatiilor furnizate, societatea nu ar putea trece la impozit pe venitul microintreprinderilor de la 01.01.2024 fara sa faca modificari in structura angajatilor.

Pentru a se conforma acestui aspect al legii si a se incadra in regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, societatea trebuie sa angajeze un salariat cu contract de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata de cel putin 12 luni cu norma intreaga. Aceasta conditie trebuie indeplinita inainte de sfarsitul anului 2023 pentru a aplica de la inceputul anului 2024.

In privinta termenelor de declarare, daca societatea decide sa faca aceasta schimbare in structura angajatilor si sa treaca la impozit pe veniturile microintreprinderilor, va trebui sa depuna formularul D700. Comunicarea optiunii de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, se face pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor, prin depunerea declaratiei de mentiuni formular 700 conform art. 55 alin. (2) Cod fiscal.

In concluzie, raspunsul la intrebare este ca societatea nu poate trece la regimul de impozitare pe venitul microintreprinderilor de la 01.01.2024 daca nu indeplineste conditia privind angajarea unui salariat cu norma intreaga. Daca societatea decide sa angajeze un astfel de salariat in conformitate cu conditiile legale, va trebui sa depuna formularul D700 pana la 31.03.2024.


Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 



Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitimpozit micro 2024trecerea de la impozit pe profit la microcote impozit micro


Data aparitiei: 08 Noiembrie 2023
Ultima actualizare: 09 Noiembrie 2023

Votati articolul "Impozit micro: conditia de a avea cel putin un salariat cu norma intreaga se mentine si in 2024":
Rating:

Nota: 3.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X