In contextul regimului de impozitare al veniturilor, companiile care beneficiaza de acest regim sunt obligate sa analizeze cu atentie situatia financiara a intreprinderilor legate. Acest demers a devenit important incepand cu 1 ianuarie 2024, ca urmare a prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 115/2023.
Conform noilor reguli, daca, in decursul anului fiscal, oricare dintre asociatii/actionarii unei microintreprinderi detine, fie direct, fie indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau drepturilor de vot, atat in propria intreprindere, cat si in altele, acestia trebuie sa identifice microintreprinderea sau microintreprinderile care ies de sub incidenta regimului specific si care vor aplica regimul de impozitare a veniturilor cu 1% sau 3%. Acest proces trebuie initiat incepand cu trimestrul in care se constata aceasta situatie, asigurand astfel indeplinirea conditiei referitoare la detinerea unei singure microintreprinderi.
Aceasta abordare atenta si proactiva a situatiei financiare a intreprinderilor legate devine esentiala nu doar pentru respectarea obligatiilor fiscale, ci si pentru optimizarea beneficiilor oferite de regimul de impozitare al veniturilor microintreprinderilor. Prin evaluarea constanta a detinerilor si a impactului acestora asupra regimului fiscal, companiile pot adapta strategic politica lor fiscala pentru a se conforma schimbarilor legislative si pentru a maximiza eficienta financiara. ...detalii aici >>
Impozit MICRO 2024. Totul despre optimizarea fiscala
In acest context, v-am pregatit un ghid de exceptie, Impozit MICRO 2024. Optimizare fiscala. Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica. Comandati-l chiar acum!
De ce este necesar sa aveti acest ghid?
Experienta arata ca orice modificare legislativa este urmata intotdeauna de o perioada de incertitudini, cand va confruntati cu numeroase situatii interpretabile. Ghidul pe care vi-l oferim limpezeste impecabil toate neclaritatile!
Si face acest lucru atat prin comentarii profesioniste ale prevederilor legale, cat si prin prezentarea, analizarea si solutionarea unor spete practice provenite din mediul fiscal-contabil. Parcurgeti aceste spete si veti realiza imediat ca toate semnele dvs. de intrebare dispar, unul cate unul.
Lucrarea va ofera solutii pentru cele mai controversate spete!
Este vorba despre situatii frecvent intalnite in practica, unde apar, fara exceptie, dificultati. Ghidul nostru le trateaza cu profesionalism si va pune la dispozitie modul de aplicare a solutiilor contabile si fiscale in cazul microintreprinderii.
Iata cateva exemple:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Intrebarea 1
“O firma noua, inregistrata in aprilie 2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere?”
Intrebarea 2
“Societatea A (microintreprindere in 2023) - are doi asociati cu parti sociale X - 50% si Y - 50%. Asociatul Y mai are o societate B (tot microintreprindere in 2023) unde este asociat unic (100% parti sociale). In conditiile intreprinderilor legate in anul 2024, societatea A ramane micro si societatea B trece la impozit profit sau A - profit si B - micro? Societatile au acelasi cod CAEN si sunt neplatitoare de tva.”
Intrebarea 3
“O microintreprindere are doua CAEN-uri: 6311 si 6201. In trimestrul 1 2024 societatea realizeaza venituri din ambele CAEN-uri. In trimestul II societatea realizeaza venit doar din CAEN 6311. Ce cote de impozit pe venit va plati societatea in trimestrul I si trimestrul II? Luand in calcul cifra de afacere a societatii pana la 30.06.2024 nu va depasi 60.000 euro.”
Intrebarea 4
"O microintreprindere are un asociat unic. Daca are ca salariat acel asociat si nu are alt angajat, poate ramane ca microintreprindere cu plata pe impozit pe venit?"
Intrebarea 5
"Un asociat detine o societate platitoare de impozit pe profit, care a depasit in anul 2023 CA de 500.000 euro. In anul 2024 infiinteaza o societate comerciala. Poate fi aceasta microintreprindere?"
Toate spetele solutionate fac referire la situatii noi, cu care firmele se confrunta de la 1 ianuarie 2024, in conditiile noutatilor fiscale. Lucrarea este de maxima actualitate si prezinta marele avantaj ca va ofera raspunsuri profesioniste atat pentru probleme cu care va confruntati acum, cat si pentru probleme care pot aparea la un moment dat. Si, cand vor aparea, veti fi pregatit.