email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firma de contabilitate: ce conditii trebuie indeplinite cumulativ pentru a aplica regimul micro

Firma de contabilitate: ce conditii trebuie indeplinite cumulativ pentru a aplica regimul micro
regim micro 2024conditii microintreprindereimpozit micro 2024impozit microintreprinderi 2024

In contextul in care o companie nu ofera servicii de consultanta fiscala, ci se concentreaza exclusiv pe aspectele contabile, apar unele intrebari cu privire la regimul fiscal aplicabil. Astfel, in cazul unei firme de contabilitate fara angajati, se ridica intrebarea daca aceasta poate beneficia de regimul micro.

Aplicare regim micro la o firma de contabilitate: ce conditii trebuie indeplinite cumulativ 

In cadrul prezentului studiu, ne propunem sa analizam aceasta situatie si sa identificam daca firma de contabilitate poate aplica regimul micro.

Intrebare: "Sunt firma de contabilitate. Nu am servicii de consultanta fiscala, doar contabilitate. Nu am angajati, nu am CA de 500.000 euro. Intra compania la exceptii, ca impozit pe microintreprindere?"

Raspuns: Daca societatea din speta noastra nu indeplineste conditia de a avea cel putin un salariat cu norma intreaga sau mai multi salariati part-time care impreuna insumeaza cel putin o norma intreaga, din pacate societatea NU va putea aplica regimul micro.

Pe scurt, o societate poate aplica regimul micro doar daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- Microintreprinderea trebuie sa fi realizat venituri care nu depasesc echivalentul in lei a 500.000 euro, la cursul de schimb valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile, singura si/sau impreuna cu intreprinderile legate.

- Sa aiba cel putin un salariat cu norma intreaga sau mai multe contracte individuale de munca cu timp partial, daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi.


- Capitalul social al microintreprinderii trebuie sa fie detinut de persoane fizice, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale.

- Microintreprinderea nu trebuie sa fie in dizolvare, urmata de lichidare, si nu trebuie sa fie inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti in acest sens.

- Daca ati realizat venituri altele decat cele din consultanta si/sau management, acestea trebuie sa fie in proportie de peste 80% din veniturile totale, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala corespunzatoare codului CAEN 6920. Observam ca prestarea de servicii de consultanta fiscala nu este limitata la un procent anume din cifra de afaceri. Societatea noastra ar fi putut presta exclusiv doar servicii de consultanta fiscala sub CAEN 6920 si tot i s-ar fi permis sa aplice regimul micro, daca sunt indeplinite desigur si restul conditiilor.

- Exista asociati/actionari care detin, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau drepturilor de vot, si microintreprinderea este singura persoana juridica stabilita de catre acestia pentru a aplica prevederile legale specifice.

- Microintreprinderea trebuie sa fi depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie conform legii.

Baza legala: Art. 47 din Codul fiscal

Atentie! E suficient sa nu se respecte o singura conditie mentionata in randurile de mai sus (spre exemplu, lipsa unui angajat cu norma intreaga), iar societatea nu va putea sa aplice regimul micro.
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim micro 2024conditii microintreprindereimpozit micro 2024impozit microintreprinderi 2024


Data aparitiei: 10 Aprilie 2024
Ultima actualizare: 11 Aprilie 2024

Votati articolul "Firma de contabilitate: ce conditii trebuie indeplinite cumulativ pentru a aplica regimul micro":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X