In contextul in care o companie nu ofera servicii de consultanta fiscala, ci se concentreaza exclusiv pe aspectele contabile, apar unele intrebari cu privire la regimul fiscal aplicabil. Astfel, in cazul unei firme de contabilitate fara angajati, se ridica intrebarea daca aceasta poate beneficia de regimul micro.
Aplicare regim micro la o firma de contabilitate: ce conditii trebuie indeplinite cumulativ
In cadrul prezentului studiu, ne propunem sa analizam aceasta situatie si sa identificam daca firma de contabilitate poate aplica regimul micro.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Intrebare: "Sunt firma de contabilitate. Nu am servicii de consultanta fiscala, doar contabilitate. Nu am angajati, nu am CA de 500.000 euro. Intra compania la exceptii, ca impozit pe microintreprindere?"
Raspuns: Daca societatea din speta noastra nu indeplineste conditia de a avea cel putin un salariat cu norma intreaga sau mai multi salariati part-time care impreuna insumeaza cel putin o norma intreaga, din pacate societatea NU va putea aplica regimul micro.
Pe scurt, o societate poate aplica regimul micro doar daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- Microintreprinderea trebuie sa fi realizat venituri care nu depasesc echivalentul in lei a 500.000 euro, la cursul de schimb valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile, singura si/sau impreuna cu intreprinderile legate.
- Sa aiba cel putin un salariat cu norma intreaga sau mai multe contracte individuale de munca cu timp partial, daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
- Capitalul social al microintreprinderii trebuie sa fie detinut de persoane fizice, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale.
- Microintreprinderea nu trebuie sa fie in dizolvare, urmata de lichidare, si nu trebuie sa fie inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti in acest sens.
- Daca ati realizat venituri altele decat cele din consultanta si/sau management, acestea trebuie sa fie in proportie de peste 80% din veniturile totale, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala corespunzatoare codului CAEN 6920. Observam ca prestarea de servicii de consultanta fiscala nu este limitata la un procent anume din cifra de afaceri. Societatea noastra ar fi putut presta exclusiv doar servicii de consultanta fiscala sub CAEN 6920 si tot i s-ar fi permis sa aplice regimul micro, daca sunt indeplinite desigur si restul conditiilor.
- Exista asociati/actionari care detin, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau drepturilor de vot, si microintreprinderea este singura persoana juridica stabilita de catre acestia pentru a aplica prevederile legale specifice.
- Microintreprinderea trebuie sa fi depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie conform legii.
Baza legala: Art. 47 din Codul fiscal
Atentie! E suficient sa nu se respecte o singura conditie mentionata in randurile de mai sus (spre exemplu, lipsa unui angajat cu norma intreaga), iar societatea nu va putea sa aplice regimul micro.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com