Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Trecerea la impozit pe profit prin optiune: cand poate fi schimbat regimul fiscal?

Data aparitiei: 23 August 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trecerea la impozit pe profit prin optiune: cand poate fi schimbat regimul fiscal?
impozit microimpozit pe profitconditii micro 2024conditii microintreprindere

O firma platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor de 3% indeplineste conditiile pentru a ramane in acest regim, dar, conform calculelor contabile, ar fi mai avantajos sa treaca la impozit pe profit de la 1 septembrie. Vom afla de la specialistul nostru daca firma poate trece la impozit pe profit in cursul anului, chiar daca indeplineste conditiile micro.

Schimbare regim fiscal prin optiune - ce este important de retinut

Atentie! Legiuitorul NU ne permite optiunea schimbarii regimului fiscal de la micro la impozit pe profit in cursul anului.
 
Putem sa optam schimbarea de la micro la impozit pe profit doar incepand cu anul 2025 (termenul de depunere a declaratiei 700 va fi 31 martie 2025), iar societatea va fi platitoare de impozit pe profit incepand cu 01.01.2025.
 
Baza legala:
 
Conform art.48, alineatul (2 indice 1) Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52. Optiunea se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ghidul Impozit MICRO 2024. Optimizare fiscala explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica. Comandati-l chiar acum! 


Singurele situatii care ne raman valabile pentru a trece la impozit pe profit in cursul anului 2024 sunt cele cand nu se mai indeplinesc conditiile pentru a fi micro mentionate la art. 47 din Codul fiscal (spre exemplu, depasim plafonul de 500.000 EUR cifra de afaceri, nu mai avem salariati, etc.). Explicatia ar fi ca in acest caz, schimbarea regimului fiscal se impune ca o obligatie (nu se mai respecta conditiile pentru a fi micro), nu este vorba despre o optiune.

Bine de stiut! Totodata, nu uitati ca odata schimbat regimul fiscal de la micro la impozit pe profit, societatea NU va mai putea aplica niciodata regimul micro, conform legislatiei actuale.


 Baza legala:
 
Art. 48: Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(2)Persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.

 

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X